05-04-2016 07:28

Kemalizmin 1925`teki `güzel bacak yarışması` rezaleti

Kemalistler 1925 yılında İstanbul`da `güzel bacak yarışması` adıyla bir yarışma düzenlemiş. Yeni Akit yazarı Ahmet Anapalı`nın dün yayınlanan `Bu Ülkede Kimler ‘Güzel Bacak Yarışması’ Yaptı?` yazısının dikkatlerinize sunuyoruz:

Kemalizmin 1925`teki `güzel bacak yarışması` rezaleti

1925 senesinin Eylül başında İstanbul’da inanılmaz bir şey oldu. Herkesin gözü önünde Taksim’de 2016 Türkiye’sinde bile kolay kolay yapılamayacak bir yarışma yapıldı.

GÜZEL BACAK YARIŞMASI… 

Evet evet yanlış okumadınız Güzel Bacak Yarışması

Yarışmanın günü ve saati günler evvelinden Cumhuriyet Gazetesi tarafından halka duyuruldu. Katılımın mümkün olduğu kadar fazla olması için uğraş verildi. Ve 6 Eylül 1925 nüshasında yarışmanın haberi biraz da üzüntü ile verildi. Zira katılım beklentinin çok altında oldu. Bu durum ülkenin istendiği kadar gelişmediği ve Batılı olamadığı duygusunu yetkililerde uyandırdı.

Cumhuriyet gazetesinin konu ile ilgili yaptığı haberde aynen şöyle söylenmektedir;

MEMLEKETİMİZDE İLK DEFA YAPILAN BİR MÜSABAKA 

Evvelki akşam güzel bacak müsabakasına dört hanım iştirak etmiştir. Beşiktaş Kulübü tarafından Taksim Bahçesi’nde tertip edilen bahçe eğlencelerinde GÜZEL BACAK MÜSABAKASI mevcut olduğunu yazmıştık. Memleketimizde ilk defa icra edilen bu müsabakaya baldırlarının güzelliğinden çok emin ve mağrur dört hanım iştirak etmiştir. Müsabakaya bu kadar az hanımın iştirak etmesi, İstanbul’da güzel bacak ve baldırların azlığından değil fakat böyle bir müsabakanın pek yeni olduğu için iştirak cesaretini her güzel baldır sahibinin gösterememesidir. Gerçi son zamanlarda elbiselerin diz kapaklarına kadar kısalan etekleri hergün herkesin görmesinden dolayı herkesi bir bacak müsabakasının hakemi yaptırmaktadır. Ama ortaya müsabaka sözü girince utanma duygusu fazlaca olanların cesaretinin kırılması pek tabidir.  

Her ne hal ise bacak müsabakasına iştirak eden dört kadın arasında birinciliği Enise Hanım isminde Amerikan Koleji’nde okuyan bir küçük hanım kazanmıştır. Kolej, “Türk Hanımları Kıyafeti Gecesi”nde çağdaş Türk hanımını temsil eden Enise Hanım, şimdi İstanbul’un en güzel bacaklı kadını olmakla iftihar edebilir. 

Dans müsabakasına iştirak eden çiftler arasında da Nadide Hanım ile arkadaşı birinciliği kazanmışlardır

 Güzel Bacak Yarışmasının sonucunu haber yapan 6 Eylül 1925 tarihli Cumhuriyet Gazetesinde ilgili haber 

Evet böyle demektedir 6 Eylül 1925’de Cumhuriyet Gazetesi… Hicap duygusundan dolayı katılımın az olması, dört hanımla kalmasından da üzüldüğü anlaşılan Cumhuriyet Gazetesi muhabiri gelecek senelerde bu durumun değişmesinden ümitli olduğu hissini de bize vermektedir. Seneler hızla geçmekte ve Avrupa ile aramızdaki çağdaşlaşma anlamındaki mesafenin kapanması için yetkililer ellerinden geleni yapmaktadır! Sırada benzerlerine Avrupa’da rastlanan bir yarışma vardır: “Güzellik Yarışması”. 

Resmi olmasa da ilk güzellik yarışması, İpek Film Şirketi tarafından 1926’da İstanbul’daki Melek Sineması’nda yapılır. Fakat bu yarışma ciddiyetten uzak ve amatörce bulunduğundan sonucu ilan edilmez ve geçersiz sayılır. Bu arada yarışmayı Araksi Çetinyan isimli, organizasyonunun yapıldığı sinemada yer gösterici olarak çalışan bir genç kız kazanmıştır. 

1929’da ise Avrupa’da yapıldığı biçimde bir organizasyon hazırlanır. Gerekli duyurular bizzat Cumhuriyet Gazetesi tarafından yapılır ve başvurular kabul edilir. 6 Şubat 1929’da Cumhuriyet Gazetesi’nde; “Bizim kadınlarımızda diğer Avrupalı kadınlar kadar güzeldir” sloganı ile duyurusu yapılan yarışmada, 21 Haziran’a kadar 125 adayın fotoğrafı gazetenin birinci sayfasında yayınlanır. Yarışma Cumhuriyet Gazetesi’nin üst katında, saat 11:30’da başlar. Ön elemeyi geçmeyi başaran adaylar mayolu bir biçimde jüri üyelerinin önüne çıkar. Bu durum İstanbul halkı içinde ciddi tepkilere yol açar. Güzeller tek tek jürinin önüne gelerek, podyum işlevi gören genişçe bir sehpanın üzerine çıkarak boy gösterirler. Yarışmaya katılım şartnamesinde sadece bekâr hanımların katılabileceği duyurulmasına rağmen bir kaç gün önce evlenen “Hicran” isminde bir hanım evli olduğunu gizler, mayosu ve topuklu ayakkabısı ile  jüri heyetinin önünde arz-ı endam eder, ve yarışmanın birincisi seçilir. İlerleyen günlerde yapılan araştırmada Hicran Hanım’ın evli olduğu anlaşılır ve birinciliği jüri heyetinin başkanı olan Halid Ziya Uşaklıgil tarafından iptal edilir, ikinci olan Feriha Tevfik Hanım birinci ilan edilir. 

1929 yılında İstanbul’da yapılan bu yarışma, bizzat Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin desteği ile gerçekleştirilir. Dünyadaki Türk kadını imajını yeniden yaratmayı amaçlayan bu yarışmanın emrini, bizzat Cumhurbaşkanı Atatürk’ün verdiği bile dilden dile söylenir. 

YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !