Kumarda son 5 yılda rekor artış
Devletin kumardan elimi çekiyorum iddiasıyla yapılan özelleştirmede neler yaşandı. Özelleştirme kapsamında Milli Piyango’nun piyango, hemen kazan, on numara, şans topu, sayısal loto ve süper lotonun lisansı topluca devredildi. 15 Temmuz 2014 tarihinde yapılan ihaleyi, Net Şans - Hitay Ortak Girişimi 2 milyar 755 milyon dolar + KDV tutarındaki teklif ile kazandı.
“Devlet Kumardan Elini Çekti” YALAN! “Devlet kumara savaş açtı” YALAN!
ÇÜNKÜ: Devlet kumara savaş açmadı aksine devlet özel sektörle “işbirliği” yaptı. Kumar kalemleriyle artık “özel” olarak ilgilenilecek. İhalenin verildiği şirket kumar kalemlerini istediği gibi çoğaltabilecek. Yeni süreçte umutsuzluğa sürüklenmiş insanlar “daha albenili” sunumlarla kumar ağına daha rahat çekilecek!
ÇÜNKÜ: Bir yalanı daha belgeleriyle tarihin çöplüğüne atıyoruz. İlk kez göreceğiniz bu belgeyle ve detaylarla devletin halkını soymak için özel sektörle nasıl “kâr ortaklığı”na soyunduğunu göreceksiniz. Ülkede kumar sektörünün emanet edildiği şirketin yüzde 25 kâr ortağı devlet. Evet, yanlış duymadınız.
İhale Şartnamesindeki Gerçek
Milli Piyango ihalesi şirkete 10 yıl süreyle devredildi. İhale şartnamesine göre, lisans sahibi lisans süresi boyunca her takvim yılında elde ettiği hasılattan yüzde 25 oranında, diğer gelirlerin brüt tutarı üzerinden de, yüzde 72’si kamuya verilmek üzere, yüzde 28 pay alacak. Lisans sahibi, Milli Piyango İdaresi tarafından pazara sunulmuş olan mevcut oyunları oynatmaya, söz konusu oyunlara ait logoları ve isimleri kullanmaya devam edebilecek ve pazara yeni oyunlar sürebilecek. İhale sonrası yazılı bir açıklama yapan Net Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Grup CEO’su Orlando Kalumenos, “Yenilikçi ve dinamik bir yaklaşımla teknolojiyi kullanarak internet ve mobil cihazlara uygun daha iyi bir hizmet sunacağız. Mevcut sisteme yeni oyunlar ekleyeceğiz” demişti.
Günahın Ağırlığı 1 Tonu Geçti
BİR kumar klasiği(!) olan yılbaşı ikramiyesi 50 milyon lira olarak açıklandı ve basın yayın organlarında bu parayla neler yapılabileceğine dair “tüyolar” da birbirini izlemeye başladı. Bu parayla, “595 kilogram külçe altın, 100 villa alınabiliyor” veya “Büyük(!) İkramiye” 50 TL’lik banknotlardan oluşursa ağırlığının 1 ton olacağı türünde sempatik(!) haberler birbirini izlerken, bu sene de vatandaşın yoğun ilgi göstereceği belirtildi. Hele ki bir gazetenin “Milli Piyango haramdır” açıklaması yapan Diyanet’e yönelik istihza içeren “Diyanet’ten yılbaşı klasiği” haberi de milli(!) kumarın ruhuna uydu.
Geçtiğimiz günlerde devlet kumardan elimi çekiyorum deyip “Kumar oyunu” olan hemen kazan, on numara, şans topu, sayısal loto ve süper loto, İddaa, Milli Piyango gibi oyunları ihaleyi alan şirkete piyasaya yeni oyunlar çıkartma hakkı vererek özelleştirdi. Devlet her ne kadar kumardan elini çektim dese de kurulan şirketin yüzde 25 kar ortağı. Yani devlet bundan böyle suya sabuna dokunmadan mano toplayacak…
İhale Şartlarında Her Şey Açık
Milli Piyango ihalesi şirkete 10 yıl süreyle devredildi. İhale şartnamesine göre, lisans sahibi lisans süresi boyunca her takvim yılında elde ettiği hasılattan yüzde 25 oranında, diğer gelirlerin brüt tutarı üzerinden de, yüzde 72’si kamuya verilmek üzere, yüzde 28 pay alacak. Lisans sahibi, Milli Piyango İdaresi tarafından pazara sunulmuş olan mevcut oyunları oynatmaya, söz konusu oyunlara ait logoları ve isimleri kullanmaya devam edebilecek ve pazara yeni oyunlar sürebilecek. İhale sonrası yazılı bir açıklama yapan Net Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Grup CFO’su Orlando Kalumenos, mevcut bayi ağını daha da güçlendireceklerini ifade etmişti. Kalumenos “Yenilikçi ve dinamik bir yaklaşımla teknolojiyi kullanarak internet ve mobil cihazlara uygun daha iyi bir hizmet sunacağız. Mevcut sisteme yeni oyunlar ekleyeceğiz” demişti. Milli Piyango İdaresi, özelleştirme sonrası, lisansa konu şans oyunları faaliyetlerini denetleme görevini üstlenecek.
Kumarda Son Beş Yılda Rekor Artış
Kısa yoldan zengin olmak isteyenlerin ilk tercihi olan Milli Piyango’nun son 5 yıldaki gelirleri sürekli artış gösterdi. İdare, 2009’da 2 milyar 19 milyon lira gelir elde ederken, söz konusu rakam 2010’da 1 milyar 822 milyona, 2011’de 2 milyar liraya, 2012’de de 2 milyar 282 milyon liraya ulaştı. İdarenin 2013’teki şans oyunları gelirleri son 5 yılın en yüksek rakamına ulaşarak 2 milyar 440 milyon lirayı aştı. Böylece İdare, 2008-2013 arasında toplam 10 milyar 640 milyon liralık kumar oynattı.
Milli Piyango Nasıl Özelleşti Süreci Kısaca Hatırlayalım
Devletin kumardan elimi çekiyorum iddiasıyla yapılan özelleştirmede neler yaşandı. Özelleştirme kapsamında Milli Piyango’nun piyango, hemen kazan, on numara, şans topu, sayısal loto ve süper lotonun lisansı topluca devredildi. 15 Temmuz 2014 tarihinde yapılan ihaleyi, Net Şans - Hitay Ortak Girişimi 2 milyar 755 milyon dolar + KDV tutarındaki teklif ile kazandı. Değerleme ve İhale Komisyonu kararları, 7 Ağustos 2014 tarihinde Rekabet Kurulu tarafından, 12 Ağustos 2014 tarihinde ise Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından onaylandı. 17 Ekim tarihi itibariyle, ortak girişim “Net Piyango ve Şans Oyunları Ticaret Anonim Şirketi” ile Milli Piyango İdaresi ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı arasında lisans sözleşmesi parafe edildi.
D. Ali BULUT/Milli Gazete