MEB`den işgüzarlık: `Dinimiz` yerine `İslam dini` denilecek
MEB, din derslerindeki ‘bir dini sahiplenme’ anlamı taşıyan ifadeleri çıkarmaya hazırlanıyor...
Yeni müfredat taslağı çalışmasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin ‘inanç özgürlüğü’ kararını göz önünde bulunduran Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), din derslerindeki ‘bir dini sahiplenme’ anlamı taşıyan ifadeleri çıkarmaya hazırlanıyor. Buna göre ‘Dinimiz’ yerine ‘İslam dini’ ifadeleri kullanılacak, Alevilik de daha ayrıntılı işlenecek.
Haberturk'ün haberine göre Dışişleri Bakanlığı’nın hukuk müşavirleri ve uluslararası hukuk uzmanları tarafından da gözden geçirilen din dersine ilişkin müfredatta ‘bir dinin sahiplenilmesi’ anlamına gelen ifadeler çıkarılacak. Örneğin, dinimiz yerine “İslam dini”, “Peygamber’imiz” yerine “Hz. Muhammed” denilecek. “İnancımız” ifadesi yerine “İslam inancı” gibi ifadelere yer verilecek.
AİHM ‘İNANÇ ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI’ DEMİŞTİ
AİHM, eğitimde zorunlu din ve ahlak kültürü derslerine karşı Ankara’dan davacı olan 14 Türk vatandaşının 2011’de açtığı davayı, 14 Eylül 2014’te karara bağladı. AİHM, kullanılmakta olan din kültürü ve ahlak bilgisi kitaplarında Türkiye’de çoğunluğun ait olduğu Sünni İslam’a daha fazla yer ayrılmasının “beyin yıkamak” anlamına gelmediğini belirtti.Dersin, Alevi öğrencileri kendi değerleri ve okulları arasında bir çatışmaya ittiğine dikkat çekildi.
AİHM, çoğunluğun inandığı din de olsa devletin bir dini sahiplenir şekilde ders vermesinin inanç özgürlüğüne aykırı olduğu tespitinde bulundu.
(Dünya Bülteni)