“OHAL” ile gelen toplumsal travma
15 Temmuz darbe girişiminden sonra ilan edilen ve daha sonra uzatılan Olağanüstü Hal, Türkiye’de binlerce ailenin ruhi ve fiziki hayatını olumsuz etkiliyor.
Konuyla yakından ilgili uzmanlara göre, işinden atılanlar veya açığa alınanlar ile bu kişilerin aileleri de hem psikolojik bir travma ile yüz yüze geliyor hem de bir dizi ekonomik sıkıntıyı göğüslemek zorunda kalıyor. Bir sosyal psikolog ve travma terapisti olan Feyza İmren, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Sağlam istatistikler henüz mevcut değil. Ayrıca, farklı kişilerin, yaşadıkları olaylara tepkileri de daha farklı olabiliyor. Ancak, bu yaşanan olayların travmatik olduğunu kesinlikle söyleyebilirim” dedi. İmren, OHAL ile birlikte işinden atılanların veya açığa alınanların yanı sıra bu kişilerin çocukları ile ailelerinin de bir travma deneyimi yaşadığını belirtti. İmren, “Ve, toplum bundan etkileniyor tabi” dedi.
Her ailede bir travma yaşanıyor
Bir başka uzman psikolog olan Nevres Kaya, “Her aile bir travma yaşıyor. Aile toplumun en küçük birimi. Ailede travma, toplumda tsunami demektir” diye konuştu. Türkiye’de 20 Temmuz’dan bu yana, 40 bin kişi gözaltına alındı, 32 bin kişi tutuklandı, 93 bin kişi açığa alındı. Yetkililer yaptıkları açıklamalarda 59 bin 841 kişinin kamu görevine son verildiğini ifade etti.
Muhalifler tasfiye ediliyor
Batman’da Türk Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın hizmet kadrolu görevlisi olan Salih Bayat üç ay kadar önce işinden açığa alındı. Salih Bayat, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, “Sakıncalı olduğum söylendi. Neden sakıncalı olduğum ise hiç söylenmedi” dedi. Bayat, Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) üyesi olmasının açığa alınmasının gerekçesi olduğuna inandığını kaydetti. Bayat, “SES legal ve ülke çapında örgütlü bir sendika. Ankara’daki mevcut hükümeti desteklemiyor. Neden bu olsa gerek” dedi.
İntiharlar artıyor
İnsan Hakları İzleme Örgütü de (HRW) birkaç gün önce yayınladığı raporda, yine aynı dönemde işkence ve kötü muamelenin arttığı görüşünü dile getirdi. 15 Temmuz’dan sonra en az iki kamu görevlisi intihar etti. Ahmetli Kaymakamı Necmi Akman ve Bursa’da öğretmenlik yapan Mustafa Güneyler, açığa alındıktan sonra yaşamlarına son verdiler. Açığa alınan kişiler hakkında bir ya da iki ayrı soruşturma açılabiliyor. Üç ay geçtikten sonra bu kişiler ya geri çağrılıyor ya da kamu görevinden ihraç ediliyor.