Platformlar sordu: Öğrenciye yasak niçin devam ediyor?
Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda kılık-kıyafet yönetmeliğinin paket kapsamına alınmadığı için İHL dışında kalan okullardaki başörtülü öğrenciler için yasak ve baskının devam ettiği bildirildi.
Sakarya Başörtüsü Platformu: “Kamuda başörtüsü yasağı kaldırılıyor. Fakat yıllardır gasp edilen bu hakkın iadesinde çözüm yine yarım bırakılıp, ordu, emniyet ve yargı mensuplarının yasağı devam ediyor. MEB’e bağlı okullardaki kıyafet yönetmeliği de pakette yok. Bu durum, imam-hatipler dışında kalan okullardaki başörtülü öğrenciler için yasağın devamı anlamına geliyor.”
ÖĞRENCİYE YASAK BİTMEDİ
Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu: “Devletin hizmet veren öğretmeninin başörtüsü ile ders vermesi insan hakkı olarak kabul edilirken, devletle hiçbir bağlantısı olmayan, devletin emrinde olmayan öğrencinin, serbest kıyafet uygulamasına rağmen, başörtülü olarak eğitim hizmeti almasının yasak olmasının önüne ne yazık ki bu paketle de son verilemedi.”
Öğrencilere yasak niye devam ediyor?
Sakarya Başörtüsü Platformu, demokratikleşme paketi ile başörtüsünde çözümün yine yarım bırakıldığı ordu, emniyet ve yargı mensuplarına ise başörtüsü yasağı getirildiğini belirtti. Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda kılık-kıyafet yönetmeliğinin de paket kapsamına alınmadığı için İHL dışında kalan okullardaki başörtülü öğrenciler için yasak ve baskının devam ettiği bildirildi. Sakarya Başörtüsü Platformu’nun 9 yıldır devam eden adalet ve özgürlükler eyleminde, 421. hafta basın açıklamasını Sakarya Dayanışma Derneği’nden Deniz Çelik okudu. Çelik, Başbakan Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan paketteki başörtüsü düzenlemesiyle ilgili olarak, “Kılık Kıyafet Yönetmeliği değiştirilerek, kamu kurumlarında başörtüsü yasağı kaldırılıyor. Fakat yıllardır gasp edilen bu hakkın iadesinde, çözüm yine yarım bırakılıyor ve ordu, emniyet ve yargı mensuplarına başörtüsü yasağı getirilmiş oluyor. Yine Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda uygulanan kılık-kıyafet yönetmeliği de paket kapsamına alınmamıştır. Bu durum, imam-hatip okulları dışında kalan okullardaki başörtülü öğrenciler için yasak ve baskının devam etmesi anlamına geliyor. Nitekim üç haftadır Sakarya da dâhil olmak üzere birçok şehirde öğrenciler başlarını açmaya zorlanıyor. Öğrenciler ve öğrenci velileri, adeta 28 Şubat sürecinde olduğu gibi ikna odalarına alınıyor. Kurallara uymaları yönünde uyarılıyor, aksi takdirde yönetmelikteki cezalarla korkutuluyor.” diye konuştu. 9 yıldır yasağın kaldırılmasını ve herhangi bir şartın çözümsüzlüğü besleyeceğini belirttiklerini ifade eden Çelik, “Dolayısıyla bu paketin, başörtüsü yasağında kesin bir çözüm getirmediğinin iyi bilinmesini istiyoruz. Başörtüsünün bir yandan yasaklanıp, diğer yandan ibadet hakkının engellenmesine hapis cezası getirilmesini ise açık bir çelişki olarak değerlendiriyoruz. Yine eşitlik ve ayrımcılık konusunda bir kurul oluşturulurken, devlet eliyle ayrımcılığın devam ettirilmesi de çelişkidir. Bu sebeplerle, konuyla ilgili yapılacak düzenleme yapılırken, başörtüsünün tüm alanlarda, şartsız ve istisnasız bir şekilde kaldırılmasını bekliyoruz.” denildi.
Okullarda da yasak en kısa zamanda kaldırılmalı
Kocaeli İnanç Özgürlüğü Platformu’nun 442. hafta basın açıklamasında ise, “Devletin hizmet veren öğretmeninin, başörtüsü ile ders vermesi bir insan hakkı olarak kabul edilirken, devletle hiçbir bağlantısı olmayan, devletin emrinde olmayan öğrencinin, serbest kıyafet uygulamasına rağmen, başörtülü olarak eğitim hizmeti almasının yasak olmasının önüne ne yazık ki bu paketle son verilememiştir. Siz milyonlarca kız öğrenciye, 3-5 bitmiş Atatürkçü, laiklik kisvesi adı altında istemiyor diye, Müslüman halk çoğunluğunun inanç özgürlüğü taleplerini görmezden gelemezsiniz. En kısa zamanda ilk, orta, lisede, kanunî güvence ile başörtülü olarak devletten hizmet alma hakkının verilmesini bekliyoruz. Bu halkın beklemeye tahammülü kalmamıştır.” denildi.
(Yeni Asya)
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !