Ziyahan ALBENİZ

08 Ekim 2008

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ

Virüs denilince pek çoğumuzun aklına biyolojik virüsler gelir; organizmaya sinsice sızan, üreyen ve gün be gün organizmada hasarlara yol açan canlılar.

 

Bilgisayar virüsleri de, organizma olarak kabul edeceğimiz bilgisayar sistemlerine sinsice sızan, kendisini koplayan ve kullanıcıdan habersiz diğer sistemlere de kendilerini bulaştırmaya çalışan programlardır.

 

Bir İngiliz etolog,evrim kuramcısı ve zoolog olan Richard Dawkins, “Bir Şeytanın Papazı” kitabında, biyolojik virüsler ile bilgisayar virüsleri arasındaki benzerlikleri şu şekilde ifade etmektedir:

 

“DNA virüsleri ve bilgisayar virüsleri aynı neden için yayılırlar: içinde iyi kopyalama yapacak ve bu kopyaları etrafa yayacak ve virüslerin içerdiği talimatlara itaat edecek makinelerin bulunduğu bir çevrenin bulunması. Göreceli olarak, bu iki çevre sırasıyla hücresel fizyoloji ortamı ve geniş bir bilgisayar topluluğu ve veri işleme makineleri tarafından sağlanan çevredir. Başka bir yerlerde, başka ortamlar, başka vızıldayan ikileşme cennetleri var mıdır? “

 

Biyolojik virüsler ile bilgisayar virüslerinin benzer yönlerini ortaya koyan Richard Dawkins, bilgisayar ve biyolojik virüsler arasındaki tek şaşırtıcı farkın, bilgisayar virüslerinin ortaya çıkmaları için çok uzun süre geçmiş olduğunu belirtir.

 

Kendi kendini koplayabilen bilgisayar programları ile ilgili ilk kuramlar 1949'da ortaya atılmıştır. Fakat bilgisayar virüsleri fikrini konu edinip ilk işleyen David Gerrold isimli bilim-kurgu yazarı olmuştur. 1972'de basılan “When Harlie Was One “ adlı bilim-kurgu hikayesinde, karakterler Virus adında bir bilgisayar programını tartışmaktadır. Hikayede Virüs, isimli program yüklü olduğu bilgisayar, bir başka bilgisayar ile bağlantıya geçene kadar rastgele giriş kodlarını denemektedir. Bağlantı kurulduğunda kendisini, hedef bilgisayara kopyalayan Virüs isimli yazılım, günümüzün virüs programları için şahane bir fikir, yazarın masumane  niyeti itibariyle de mükemmel bir kehanettir. Gerrold'un hikayesinde, Virüs isimli yazılımı durdurabilecek, VACCINE(aşı) adlı başka bir programdan bahsedilmektedir.

 

Hikayesini yazdığı dönemlerde, virüs fikrinin ilginç bir teori olduğunu düşünen Gerrold, samimi bir itirafla, virüslerin gelişerek bugünkü gibi büyük bir probleme neden olacağını hiç düşünmediğini, söylemektedir.

 

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİNİ KİM YAZIYOR?

 

Sisteminize sinsice sızan, belgelerinizin sizden izinsiz yabancıların ellerine geçmesine, sisteminizin bozulmasına, en iyi ihtimalle şakacı bir virüse denk geldiğinizde sinir krizleri geçirmenize sebep olan virüsler nasıl ortaya çıkıyor?

 

Bilgisayar virüsleri, bilgisayar programcıları tarafından yazılan zararlı programcıklardır, demiştik.

 

Peki kim bu virüsleri yazan bilgisayar programcıları, ve neden bu işi yapıyorlar?

 

Kendisi de eski bir virüs yazarı olan, şimdilerde  Ünlü anti virüs şirketi Symantec'te çalışan araştırmacı Sarah Gordon, virüs yazarlarını çok iyi tanıyor. Virüs yazan kişiler hakkında "Bazıları kendilerini bir sosyal grupla birlikte tanımlamak için virüs yazıyor” tespitinde bulunuyor. Gordon, bu sonuca yol açan sebebi iste şöyle tespit ediyor: Onların aptal, ahlaksız ve kötü niyetli olduklarını söyleyen insanlar yüzünden bu yola başvuruyorlar.” ş

Sarah Gordon virüs yazarları hakkında bilinmesi önemli olan 7 konuyu şöyle sıralıyor:

 

1) Her zaman olmamakla birlikte, çoğunlukla çocuklardır

 

2)Amaçları değişik olabilir; birçoğunun ise amacı bile yoktur.

 

3)Genellikle rasgele bir hedef seçerler.

 

4)Virüs yazarlarının olağanüstü zeki kişiler olması gerekmez.

 

5)Virüs yazarları kaynak olarak, yeni teknolojileri ve diğerlerinin getirdiği yenilikleri kullanır.

 

6)Eğitim onları durdurmaya yardımcı olabilir.

 

7)Koruma önlemlerinin güçlendirilmesi gerekir

 

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİNİN VE VİRÜS YAZARLARININ AMAÇLARI NELERDİR?

 

Bilgisayar virüsleri, bilgisayarınıza sizin haberiniz bile olmadan yerleşerek, bilgisayarınızda hükümranlığını kurar, kendisini diğer yazılımların üstüne kopyalayarak, biçim değiştirerek, çoğalır. Dosyalarınızı silebilir, bozabilir,şifreleyebilir ya da yabancı biriyle dosyalarınızı,kişisel,ticari bilgi veya sırlarınızı paylaşabilir. Bunların yanı sıra, bilgisayarınızın,  sanal bir mafyanın zombi makinası ya da internet kullanıcılarını canından bezdiren yığın postaların(spamlerin) yayıldığı bir makine haline gelmesi işten bile değildir. Dial-up bağlantı kullanan kullanıcılar da, telefon hatlarına musallat olan ve uzak noktalardaki numaraları arayarak, telefon faturasını astronomik rakamlarla şişiren bir virüsün kurbanı olabilirler.

 

Yıllar yıllar önce yalnızca bilgisayar programcılarının araştırma ve geliştirme tutkuları ile yazılan, internet ortamlarında dağıtılması suç olmayan, virüsler bugün intenet Yer altı dünyasının en önemli silahı haline gelmiştir. Başlangıçta bilgisayar programcılarını virüs yazmayan iten, konudaki merakı, bilgisayar sistemlerini ve iletişim ağlarını keşfetmek isteme güdüsü iken, bugün ise, virüs yazarlarının kayda değer bir kısmı bu işi sanayi casusluğu, haksız ticari rekabet gibi nedenlerle yapmaktalar.

 

BİLGİSAYAR VİRÜSLERİ NASIL BULAŞIR?

 

Henüz tüfeğin, icat olunmayıp mertliğin bozulmadığı devirlerde, yani internetin ilk dönemlerinde tutkulu programcılar yeteneklerini ve bilgisayar ağlarını keşfetmek, ve kendilerini ispat etmek için yazdıkları virüsleri, birbirlerine bugünkü forum sitelerinin altyapısı olarak kabul edilen BBS'lerden gönderiyorlardı.

Dosya virüsleri ve önyükleme virüsleri elbet, disklerle yayılma olanağı buluyordu. Daha sonraları internetin başdöndüren gelişmesi sonucunda, virüs yazarları, virüs programları için başka üreme kanalları buldular. E-mailler,adres defterleri ve web siteleri aracılığıyla virüsler korkunç bir hızla yayılmaya başladılar.

İnternet ortamında, virüsler yayılmak için pek çok yol bulmaktadırlar, bunlardan birkacı:

 

1) E-mail

 

2) Anlık mesajlaşma programları

 

3) Dosya transferleri

 

4) Web sayfaları

 

5) Truva adları ve casus yazılımlar olarak adlandırılan, ve belirtilen amaçları dışında, bilgisayarınıza bir arka kapı açıp, ya da casus bir yazılım kuran programlar.

 

6) Disket, CD, DVD ve USB Bellek gibi Veri diskleri.

 

BİLGİSAYARDA VİRÜS BELİRTİLERİ

 

1. Bilgisayarınız normal temposundan daha yavaş çalışmaya başladıysa

 

2. Yoğun diskiniz(Harddisk)den siz işlem yapmadığınız halde sesler geliyor ve işlem ışığı yanıyorsa.

 

3.Açmak istediğiniz program bir türlü açılmıyorsa, ya da siz istemediğiniz halde işletim sisteminiz (Örneğin, Windows) kendi kendine açılıp kapanıyorsa.

 

4. İşletim sisteminiz neredeyse yaptığınız her işlemde hata vermeye başladıysa,

 

5. Fareniz, siz hareket ettirmediğiniz halde hareket ediyorsa,

 

6. Metin dosyalarınızda, kontrolünüz dışında kelimeler değişiyor, kaydettiğiniz belgeyi tekrar açtığınızda farklı yazılar çıkıyor, ya da belgeniz hiç açılmıyorsa

 

Bilgisayarınızda olası bir virüsün ayak seslerini duyuyorsunuz demektir.