Bayram KÜÇÜK

03 Haziran 2009

İETT ZAMMI NEYİN BEDELİ?

Dün sabah kalktık ki İstanbul’da toplu ulaşıma zam yapılmış, şaşırmamak elde değil! Halkın cebine bir şey girmezken, ekonomik kriz tek tek kapıları çalıp yuvaları yıkarken, insanlar sefalete sürüklenirken, İstanbul’da zor bela günlük işine giden insanlar zam ile şoka uğradı. Nedir Büyükşehir Belediyesinin derdi?

Geçenlerde benzine de yine zam geldi. Bir taraftan patronlar bir taraftan da yerel yönetimler gereksiz harcamalarının masraflarını bindiriyor bu halka. Nereye varacak bu işin sonu?

İstanbul’daki en büyük sorun ulaşım diye yıllardır bas bas bağırıyor mu halk; bir yerden bir yere giderken cebinizden bir sürü para çıkmıyor mu? İnsanları toplu ulaşıma yönlendirmek böyle mi oluyor, toplu ulaşım araçlarını halkın hizmetine sunmak bu şekilde mi oluyor?

Enflasyon yok deniyor, enflasyona oranla zam yapılacağı söyleniyor, bu nasıl bir çelişki!

Belediye müsrif harcamaları kesmeli, üzerine düşmeyen organizasyonları, sosyal ve kültürel etkinlikleri yapmamalı, organizasyon şirketlerini zengin etmemeli. Bu halk bunca zammın ardından çokta gerekli görmüyor onca yapılan işi. Kültürel ve sosyal etkinliklere belediyelerin yıllık ödediği para miktarı, milyonlarca TL’dir. Ayrıca yıllık çevre düzenlemesinde kalıcı bitkiler kullanılırsa her yıl lale ve benzeri çiçeklere milyonlarca TL ödenmez.

Büyükşehir belediyesi, borçlarını kapatmak için kalıcı ve farklı kaynaklar ararsa çok daha iyi olur.

Halkın cebine bir şey girmezken cebinden bir şeyleri götürmek çokta doğru bir adım değil.

Bu zamlar arttıkça İstanbul’da sabah ve akşam saatlerinde trafiğe çıkan otomobil sayısı da gün geçtikçe artacaktır. Son yıllarda çok ekonomik otomobiller çıktı piyasaya, şu zamlardan sonra toplu ulaşımı tercih etmek çokta akıllıca görünmüyor.

Bu da İstanbul’da ulaşımı gün geçtikçe daha da çıkmaza sürükleyeceğe benziyor.

Başta tüketici örgütleri olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşları, halkı bu konuda duyarlı olmaya ve tepki göstermeye çağırmalıdır. Gerekirse toplu taşıma kullanılmamalıdır. Zamların geri alınmasının çok ötesinde, normal tarife 1 TL olurken indirimli tarife de 50 kuruş olmalı, bunun için çaba sarf edilmelidir.