Bayram KÜÇÜK

05 Mayıs 2007

ÇOCUK VE RİBAT

ÇOCUK VE RİBAT

Uyanmaktır ribat, uyarmaktır, uyanık kalmaktır.

Allah’ın emaneti çocukları ümmet olmaya hazırlamaktır ribat.

Çocukları sabahın erken saatinde nöbete kaldırmaktır. Ümmet için uykusuz kalmanın ne demek olduğunu öğretmektir. Tattırmaktır çocuklara gerçek arkadaşlığı, dostluğu, sevgiyi…

Sınırları beklemenin ne demek olduğunu anlatmaktır. Filistin’i, Bağdat’ı, Kabil'i, Doğu Türkistan’ı, Çeçenistan’ı, düşünmektir, aynı kalbi taşıtmaktır buradaki çocuklarla. Bir an yaşatmaktır Filistin’i, Bağdat’ı

ve çocukları hatırlatmaktır, parçalanmış coğrafyamızı tanıtmaktır ribat.

Birlik olmanın yollarını aratmak ve buldurmaktır.

Çocukların yüreğini sağlamlaştırmaktır, yürekli olmayı öğretmektir.

Küfrün, şirkin kol gezdiği her yerde korunmasını, direnmesini göstermektir ribat.

Evet çocuklarınızla ribat yapın, zamanın ahlaksız ve putperest dayatmalarına karşı koymak istiyorsanız. Bırakın darbeleri, ihtilalleri demokrasi havarisi kesilip saltanat ve krallık sürdürenleri kendi hallerine.

Bunlarla gündeminizi işgal etmeyin, bunlar binlerce yıl önce var oldukları gibi şimdi de varlar, bundan sonra da hep var olacaklar. Bundan dolayı olup biten hiçbir şeye şaşırmayın ve gündemi siz belirleyin ve geleceği siz inşâ edin.

Toplayın çocuklarınızı bir araya, hatta mahallenin çocuklarını da alın, gidin gündemin ve şehrin dışında bir yere. Gideceğiniz yeri iyi seçin. Birkaç günlük program yapın. Hira’nıza gidin, çocuklarla birlikte tefekkür edin. Hayata çocukların saf temiz duygularıyla, bozulmamış fıtratlarıyla bakın. Bunu yılın herhangi bir ayında birkaç gün yapabilirsiniz. Ama yazın başlangıcı çocukların hem eğlenip hem de öğrenmeleri açısından daha önemlidir. Onlara Hz. Muhammed'i anlatın. Kırk yaşına kadar fıtratının nasıl bozulmadığını, o çocuk soluğunu nasıl muhafaza ettiğini kırk yaşından sonra da çocuklarla nasıl çocuk olduğunu. Fıtrattaki temizliğin saflığın verilmiş bir söz olduğunu hatırlatın çocuklara. Genel ahlak kurallarından başlayın. İslam’ın onlara niçin din olarak seçildiğini. İslam’ın emir ve yasaklarından anlatın. Unutmayın Hz. Ali 9 ya da 10 yaşlarındaydı ve Hz. Muhammed’e ilk "ben varım" diyenlerdendi. Yani çocuklarınızı küçümsemeyin, bakın çocuklara sizinle neler neler konuşacaklardır hayata dair, inanın siz bile şaşıracaksınız.

Size iki diyalogdan bahsedeyim.

Muhammed Arif 13 yaşında... Sınıfında bir kızın erkek arkadaşı için bileklerini kestiğinden ve intihara kalkıştığından bahsetti. Ve bunun ne kadar vahim bir şey olduğunu dile getirdi.

Bu, Muhammed Arif'le geçen bir diyalogumuz.

Bir de Yasir var. Yasir 11 yaşında... Bir yemek esnasında coca cola içilmemesi konusunda bizi uyardı... Nasıl mı? Bir arkadaşı "ben coca cola içmeden yaşayamam" demiş. Bir başka arkadaşı da bu cümleyi sarf eden arkadaşa, "sen arkadaşın olmadan yaşayabilir misin?" diye sormuş. "Bunların parasıyla Filistin’de ve Irak’ta çocuklar öldürülüyor" deyince, Yasir bu konuşmaya dikkat kesilmiş ve etkilenmiş. Bize yemek esnasında bu olayı anlattı ve coca cola içilmemesi konusunda bizi uyardı.

Daha bunlar gibi onlarca örneği burada sayabiliriz.

Yani çocuk deyip geçmeyin, sizler onları ribat’a yani Hira’larına götürdüğünüz zaman onlar saf ve temiz fıtratlarıyla tefekküre dalıp doğruyu buluyorlar.

Allah onların vicdanlarıyla konuşuyor.

Çocuklarınızı dış dünyanın çirkef, putperest eğitiminden ve etkilerinden korumak istiyorsanız, ribat yapmak zorundasınız.

Bundan dolayıdır ki ribat’ın çocuklar için önemli olduğunu söylemeye çalışıyorum. Çocuklarınızı hem eğitin, hem de eğlendirin.

Geleceği, ribat içinde vahiyle ve tefekkürle büyüyen çocuklarla inşâ edin.