Aksa’da silahların gölgesi altında Cuma namazı

Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh İkrime Sabri cuma hutbesinde, işgalci İsrail’in kısıtlamalarına rağmen Aksa’ya akın edenlerden övgüyle söz ederek, şu ifadeleri kullandı: “Bu mübarek yürüyüşünüz, Aksa’ya göz dikenlere onun bölünemeyeceği, sadece Müslümanlara ait olduğu, üzerinde pazarlık yapılmasına izin verilmeyeceği ve toprağının zerresinden vazgeçilemeyeceği mesajını veriyor."

16-03-2024


İşgal altındaki Batı Şeria’dan Kudüs’e geçmek isteyen Filistinliler, Kudüs’ün kuzeyindeki Kalendiya kontrol noktası ile şehrin güneyindeki “300” isimli kontrol noktasında uzun kuyruklar oluşturdu.

Siyonistlerin sabah saatlerinden bu yana çok sayıda asker ve polis konuşlandırdığı kontrol noktalarına akın eden Filistinlilerin Kudüs’e girişine çeşitli nedenlerle izin verilmedi. Çok sayıda Filistinli, kontrol noktalarından geri dönmek zorunda kaldı.

Cuma namazına kadınlar da katılıyor

İşgal rejimi, Batı Şeria’da yaşayan 50 yaş üstü kadınların ve 55 yaş üstü erkeklerin, cuma günleri Mescid-i Aksa’da ibadet etmek için özel izin almaları şartıyla işgal altındaki Doğu Kudüs’e gelebileceğini açıklamıştı.

AA muhabirine konuşan Ramallah kentinden kontrol noktasına gelen Ranya Ebu Safiye (48),yaş sınırına uymadığı için işgal rejimi yetkililerin Kudüs’e girmesini engellediğini söyledi. Ebu Safiye, “Kudüs şehrine girip ibadet etmek için her yıl Ramazan ayını bekliyoruz ama uygulanan kısıtlamalar nedeniyle engelleniyoruz. Biz sadece namaz kılmak için geldik. Hareket özgürlüğü nerede, ibadet özgürlüğü nerede?” sözleriyle kısıtlamalara tepki gösterdi.

Ramazan ayı boyunca kutsal yerlere erişimlerine izin verilmediğini kaydeden Ebu Safiye, işgalcinin “yeni bir gerçeklik dayatmak ve kontrol etmek amacıyla Mescid-i Aksa’yı ve Kudüs kentini Müslümanlardan boşaltmaya çalıştığını” belirtti.

Nablus kentinden gelen Filistinli Sadık Feyl (71), “Manyetik kartım (elektronik güvenlik kartı) olmadığı bahanesiyle beni geri gönderdiler.” diye konuştu. Feyl, “Bu yaşta benden izin belgesi isteniyor, kolaylık bunun neresinde? Bu, Filistinlilerin güvenlik bahanesiyle Mescid-i Aksa’ya girmesini engellemeye yönelik bir İsrail politikasıdır. Bu, Ramazan ayında Kudüs’e girmemin engellendiği ilk yıl. Tokat yemiş gibiyim.” ifadelerini kullandı.

Beytüllahim’deki kontrol noktasında da aynı durum yaşandı ve yaş sınırı, özel izin belgesi gibi çeşitli gerekçelerle Filistinlilerin Kudüs’e girişine izin verilmedi.

Filistinli Ahmed Mehamid (65) de özel izni olmadığı gerekçesiyle Kudüs’e girmesine izin verilmediğini ifade etti. Mehamid, “Biz yaşlılar genellikle izinsiz giriyorduk. Bugün çok sıkı güvenlik önlemleri uygulanıyor ve Mescid-i Aksa’ya girişimiz engelleniyor. Bu Filistin halkından intikam almak.” diye konuştu.

80 bin Filistinli Mescid-i Aksa’da

İşgalci İsrail’in çıkardığı zorluklara ve engellemelere rağmen yaklaşık 80 bin Filistinli, ramazan ayının ilk cuma namazını Mescid-i Aksa’da kıldı. On binlerce Filistinli sabahın erken saatlerinden itibaren Batı Şeria ve Kudüs arasındaki askeri kontrol noktalarını geçerek Aksa’nın yolunu tuttu. Saatler süren yolculuğun ardından yürüyerek Mescid-i Aksa’ya ulaşan Filistinliler, ramazan ayının ilk cuma namazı burada eda etti.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinden yapılan yazılı açıklamaya göre, 80 bin Filistinli cuma namazını Mescid-i Aksa’da kıldı. Cuma namazının ardından işgalci İsrail’in Gazze Şeridi ve Batı Şeria’daki saldırılarında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.

İkrime Sabri, İslam dünyası yönetimlerini eleştirdi

Mescid-i Aksa İmam Hatibi Şeyh İkrime Sabri cuma hutbesinde, işgalci İsrail’in kısıtlamalarına rağmen Aksa’ya akın edenlerden övgüyle söz ederek, şu ifadeleri kullandı:

“Bu mübarek yürüyüşünüz, Aksa’ya göz dikenlere onun bölünemeyeceği, sadece Müslümanlara ait olduğu, üzerinde pazarlık yapılmasına izin verilmeyeceği ve toprağının zerresinden vazgeçilemeyeceği mesajını veriyor."

Mescid-i Aksa’ya gelinmesi çağrısını yineleyen Sabri, “Yasak durumlarında Aksa’ya gelmek için yola çıkan Müslüman ulaştığı yerde namazını kılarsa kendisine Mescid-i Aksa’da namaz kılmanın sevabı verilir.” dedi.

Mescid-i Aksa İmam Hatibi, “Bazı Arap ve İslam ülkelerinin İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları karşısında sessiz kalmasını, bazılarının ise kınama açıklamalarıyla yetinmesini” eleştirdi.

(Kaynak: İktibasdergisi.com)

Etiketler : #Aksa’da   #silahların   #gölgesi   #altında   #Cuma   #namazı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN