Cunta-yargı dayanışması tahliye getirdi

"İrtica İle Mücadele Eylem Planı"nda ıslak imzalı orijinalinin ortaya çıkmasından sonra çarşamba gecesi tutuklanan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek'in, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmesine tepkiler sürüyor.

14-11-2009


"İrtica İle Mücadele Eylem Planı"nda ıslak imzalı orijinalinin ortaya çıkmasından sonra çarşamba gecesi tutuklanan Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek, tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edildi.

Çiçek'in avukatı Mustafa Çevik'in itirazını değerlendiren 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 43 saat aradan sonra akşam saatlerinde sürpriz bir tahliye kararı aldı. Kararın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'demokratik açılım'la ilgili TBMM'de konuşma yaptığı dakikalarda alınması dikkat çekti.

Albay Çiçek için herhangi bir yurtdışı çıkış yasağı ve adli kontrol uygulaması da getirilmedi. Kararın tutuklu sanık Çiçek'in kaçma şüphesinin olmadığı ve mevcut delil durumlarının değerlendirilmesi sonucu alındığı öğrenildi. Nurettin Ak'ın başkanlık ettiği heyette hakim Tuncay Aslan ve iki hafta önce atanan üye hakim Yılmaz Alp gelmediğinden geçici görevlendirilen 12. Ağır Ceza hâkimi Oktay Kuban yer aldı. Heyet, kararı oy birliğiyle verdi. Kararda Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) tartışmalı yaz kararnamesinden sonraki atamalarıyla görevlendirilen iki hakimin yer alması dikkat çekti. Kararın gerekçeleri arasında ayrıca Çiçek'in memur olması, yerinin sabit olması, delillerin toplanmış olması, kaçma ihtimalinin olmamasının da yer aldığı belirtiliyor. Ancak, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 100. maddesinde tüm bu gerekçeler olsa bile şüphelinin TCK 314'ten yani terör örgütü üyeliğinden tutuklanması gerekiyor. Hukukçular, tutukluluk halinin sürmesi için bu maddeden tutuklama kararının alınmış olmasının bile yeterli olduğuna dikkat çekiyor. Tahliye kararı bu yönüyle de tartışılacak. Kurmay Albay Dursun Çiçek'i 43 saat sonra tahliye eden mahkemenin heyeti tartışmalı yaz kararnamesinden sonra yeniden oluşmuştu. Mahkeme Başkanı Nurettin Ak ve Hakim İdris Asan, atamalardan sonra heyette kaldı. Ancak itirazın değerlendirildiği dün akşamki heyet toplantısına İdris Asan ve Alp yer almazken, karar yeni atanan hakimlerin oyuyla çıktı.

HSYK, kritik davalara bakan hakim ve savcıları almak istemesiyle tartışmalı hale gelen 22 Temmuz kararnamesinde mahkemeye yeni üye olarak hakim Tuncay Aslan'ı atamıştı. Daha sonra Hakim İsmail Gündüz emekli olduğu için yerine Ekim 2009'da hakim Yılmaz Alp İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin yeni üyesi olarak görevlendirildi. Talebi inceleyen heyete İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üye hakimi Oktay Kuban geçici olarak görevlendirildi. Oktay Kuban da, ekimde HSYK tarafından Hurşit Tolon'u tahliye eden İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne atanmıştı. Şener Eruygur'un eşi Mukaddes Eruygur bu mahkemeden 'bizim mahkeme' diye bahsetmişti. Hakimler Ede ve Kutluata'nın yerlerinin değiştirilmesine rağmen 22 Temmuz Kararnamesi'nde İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne atama yapılmadı. HSYK, Dursun Çiçek'in adliyeye çağrıldığı dönemde her iki mahkemeye yeni üye atadı.

Albay Dursun Çiçek, 'İrtica ile Mücadele Eylem Planı' belgesinin ıslak imzalı orijinalinin savcılara gönderilmesiyle başlayan sürecin sonunda 11 Kasım Çarşamba günü tutuklanmıştı. Tutuklama kararını 9. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi İdris Asan vermişti. Tutuklanmasının hemen ardından Çiçek'in avukatı Mustafa Çevik tutuklamaya itirazda bulunmuştu.

"AKP ve Gülen'i bitirme planı" isimli belgenin 12 Haziran'da Taraf gazetesinde gündeme gelmesinin ardından açılan soruşturma kapsamında 30 Haziran 2009'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na ifade veren Dursun Çiçek, sevk edildiği İstanbul Nöbetçi 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından aynı suçtan tutuklanmıştı. Dursun Çiçek, avukatının tutuklama kararına itiraz etmesi üzerine, 18 saat sonra 1 Temmuz 2009'da tahliye edilmişti.

(Kaynak: Zaman)

Etiketler : #Cuntayargı   #dayanışması   #tahliye   #getirdi   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN