Cahiliyenin Alametleri

‘Cahiliye’ malumunuz vahyin son ziya ve şifasının inzal buyrulduğu, o meş’um, istikametten sapmanın vaki, toplumsal çürüme ve bozulmanın meşhur olduğu dönemin ve bunu meydana getirip sürdüren toplumun sıfatı, tesmiyesidir.

08-07-2024


Bugünden kalkıp risaletin son halkasının vaki olduğu günlerin ortamındaki ‘cahiliye’ olgusunu eleştirmenin, ona ‘tu kaka’ demenin bize bir getirisi olmasa gerek. Ancak bu dediğimiz, o günlerin tahlili ile o günlerden bu günlere devşirilecek, alınacak dersler olduğu gerçeğini gölgelememeli…

Kur’an malumunuz önceki peygamberlerin kendi toplumları ile ilgili yaşadıkları çok sayıda ve farklı veri verir ve ‘kıssa’ sunar. Murad son elçi ve beraberindekiler buradan bir beslenme, mukayese ile ve ders alarak kendi istikametlerinde, kendi süreçlerini yaşasınlar. Ki öyle de olmuştur. Önceki elçilerin neler yaşadıkları, nasıl bir toplumsal muhalefet, karşı duruş, korumacılık/muhafazakarlık/tutuculuk, ‘atalar yolu’ savunusu ve sahiplenişi, reddiye ve blokajla karşılaştıkları, o zamanların mevcut statükosu, toplumsal düzen ve işleyiş hakkında bu kıssalardan gerekli okumalarla yol haritalarını güncellemiş ve belirlemişlerse, bugün bizlere de düşen tüm o müktesebatı doğru tahlillerle, bize sunulan ‘şahitlik’ ölçeğinde alıp kuşanarak kendi süreçlerimizi yaşamamız, sürdürmemiz istenmektedir. Bunlardan sual edileceğiz! Bunlar bizim için birer yol haritası, pusula, kılavuz mesabesindedir. Mendirekteki fener gibidir!

Yazının Devamını Okumak İçin Lütfen Tıklayın

Etiketler : #Cahiliyenin   #Alametleri   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN