KISMETİM KAPALI (!)

Hasan BAKIRCI

12-11-2018 12:02


Allah (c.c.) en başta rabb, ilah, melik, hadi ve rahman vb.sıfatlarının gereği olarak kulluğumuzla ilgili diğer bütün konularda olduğu gibi evlilik konusuyla ilgili hükümleri de kitabında va'z etmiş ve de bunları Rasulü Hz. Muhammed (a.s.) tatbik edip müşahhaslaştırıp bizlere örnek olmuştur.

Hal böyleyken ilahi hükümleri ve nebevi örnekliği dikkate almaksızın maalesef hem nefislerinin ve çevrenin hem de son yıllarda gitgide artan evlilik (!) programları gibi mel'un ve meş'um yayınların etkisinde kalarak hareket eden ve karşılarına çıkan, normal şartlarda tabir-i caizse pırlanta gibi olup reddedilmeyecek kişileri bu kalıplara uymadığı için reddedenlerden kimileri, suç tamamen kendilerine ait iken ortaya çıkan durumun faturasını Allah'a keserek "yok yok olmuyor herhalde benim kısmetim kapalı” (!) gibi akıl dolu sözler sarf edebiliyorlar. Nitekim konumumuz gereği bu kişilerden bizzat kendileri okunmaya veya yakınları onlar namına su vb. şeyleri okutmaya gelebiliyorlar.

Elbette biz de Allah'a ve ahiret gününe olan imanımızla, O'nun dinini bu şekilde de pazara süren ve ona ihanet edenlerden olmak istemediğimizden onları hakka ve hayra sevk etmeye çalışıyoruz. Fakat neticede ikra/oku/ilet emri gereği, bu ve benzeri maksatlarla gelen kişilerin kendilerini okumasak da, onlara rehberlik noktasında ayet ve hadislerden bir şeyler okuyoruz. İsterseniz onlara okuduklarımızdan bir kısmını şimdi beraberce okuyalım, ne dersiniz? Sanırım cevabınız evet oldu :) o halde buyurun bakalım:

Rahman ve Rahim Olan Allah'ın Adıyla,

1-) "İmân etmedikçe, ilâhlığında, otoritesinde, mülkünde, tasarruflarında Allah'a ortak koşan müşrik kadınlarla evlenmeyin.
Güzelliği ile sizi büyülemiş, hayranlığınızı mûcip olup son derece hoşunuza gitmiş olsa bile, müşrik hür bir kadından, mü'min bir câriye daha hayırlıdır.
Mü'min kadınları da, imân etmedikçe müşrik erkeklerle evlendirmeyin.
Hoşunuza bile gitmiş olsa, ilâhlığında, otoritesinde, mülkünde, tasarruflarında Allah'a ortak koşan müşrik hür bir erkekten mü'min bir köle daha hayırlıdır.
Onlar ateşe, Cehennem'e sürüklerler. Allah ise, planı, iradesi ve lütfuyla Cennet'e, bağışlamaya davet ediyor, teşvik ediyor. Hatırlarında tutup, öğüt alsınlar diye âyetlerini, dinin emir ve yasaklarını insanların iyiliği, kurtuluşu için açıklıyor." (Bakara Suresi 221.Ayet)

2-) " İçinizdeki bekârları, kölelerinizden ve câriyelerinizden evlenmeye elverişli olanları evlendiriniz. Yoksulluk içindeyseler, Allah onları lütfu ile ZENGİNLEŞTİRİR. Allah lütfu bol olandır; her şeyi bilendir." (Nur Suresi 32.Ayet)

Rasulullah (s.a.v.)'den rivayetle:

1-) "Kadın/erkek, dört (hasleti); malı, şerefi, güzelliği ve dinine bağlı olduğu için nikahlanılır, sen DİNDAR olanı seç ki, MUTLU olasın." (Müslim c. 4, s. 175).

2-) “Kim evlenirse îmânının yarısını tamamlamış olur; diğer yarısı hakkında ise Allah’tan korksun.” (İbn-i Mâce, 4090)

3-) “Kadınları sırf güzellikleri için almayın. Kim bilir belki güzellikleri helâklarına sebep olur. Onları sırf malları için de almayın. Kim bilir belki malları onları azdırır. Onları dinleri için alın. DİNDAR olan kara ve burnu kesik bir cariye, (sizin için dindar olmayan hür birisinden) daha hayırlıdır.” (İbn-i Mâce, 4090)

4-) Dünya bir metadır. Dünya metalarının en hayırlısı, SALİHA BİR KADINDIR.” (Müslim, 5624)

5-) Her biriniz; şükreden bir kalb, zikreden bir dil, ahiret işinize yardımcı olacak bir MÜ'MİNE HANIM edinsin.” (İbn-i Mâce, 6568)

6-) “DİNİNDEN ve AHLAKINDAN emin/hoşnut olduğunuz biri, sizden kız istemeye gelirse verin. Vermezseniz, yeryüzünde fitnenin çıkmasına/artmasına sebebiyet vermiş olabilirsiniz.” (Tirmizi, 4138)

YORUMLAR
  • Huseyi̇n Şaşmaz*uzun   13-11-2018 08:39

    "İmân etmedikçe, ilâhlığında, otoritesinde, mülkünde, tasarruflarında Allah'a ortak koşan müşrik kadınlarla evlenmeyin. Güzelliği ile sizi büyülemiş, hayranlığınızı mûcip olup son derece hoşunuza gitmiş olsa bile, müşrik hür bir kadından, mü'min bir câriye daha hayırlıdır. Mü'min kadınları da, imân etmedikçe müşrik erkeklerle evlendirmeyin. Hoşunuza bile gitmiş olsa, ilâhlığında, otoritesinde, mülkünde, tasarruflarında Allah'a ortak koşan müşrik hür bir erkekten mü'min bir köle daha hayırlıdır. Onlar ateşe, Cehennem'e sürüklerler. Allah ise, planı, iradesi ve lütfuyla Cennet'e, bağışlamaya davet ediyor, teşvik ediyor. Hatırlarında tutup, öğüt alsınlar diye âyetlerini, dinin emir ve yasaklarını insanların iyiliği, kurtuluşu için açıklıyor." (Bakara Suresi 221.Ayet) Dünya bir metadır. Dünya metalarının en hayırlısı, SALİHA BİR KADINDIR.” (Müslim, 5624) https://namenstr8bredahollanda.blogspot.com/2017/08/evlilikteki-ayriliklarinbosanmalarin.html

  • Hızır    13-11-2018 05:01

    Rabbim razı olsun İnşaAllah kardeşim. Bir arkadaş banka çalışanı ile evlenmek istediğini söylemişti,yanımda cami hocası vardi ben nur süresi 26 ile caiz olmadığı söylemiştim. Fakat hoca o ayet nesh olmuştur dedi. Böyle olduğu müddetçe sağlıklı aile kurulması zordur.

Diğer Yazıları

Makaleler

Hava Durumu


VAN