"Eşinin başını aç başkan ol!"
28 Şubat Alt Komisyonu, banka suçlarına bakan İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi eski Başkanı Mustafa Akın’ı dinledi.
19-10-2012
TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu bünyesinde kurulan 28 Şubat Komisyonu’na bilgi veren İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi eski Başkanı Mustafa Akın, 28 Şubat sürecinde mahkeme başkanı olmayı beklediği günlerde bir HSYK üyesinin kendisine “Eşinin başörtüsünü açtırırsan seni mahkeme başkanı yaparız” dediğini, kendisinin ise, “Mübaşir olurum yine eşimin başını açtırmam” cevabını verdiğini aktardı.
“EŞİNİN BAŞINI AÇTIR, SENİ BAŞKAN YAPALIM DEDİLER”
28 Şubat sürecinde İstanbul Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde (DGM) üye olarak görev yaptığını ve mahkeme başkanı olma hakkı olduğu halde mahkeme başkanı yapılmadığını söyleyen Akın, “HSYK’da genel müdür olan birisi bana, ‘eşi başörtülü olanları mahkeme başkanı yapmayacağız. Ama eşinin başörtüsünü açarsan olabilir’ dedi. Bende ‘Mübaşir olurum eşimin başörtüsünü açtırmam. Tercih onun. Ben ona karışamam’ dedim. İki yerde mahkeme başkanlığı yapmıştım. Teamüllere göre en fazla hak benimdi. Ama yapmadılar” dedi.
HORTUMCULARLA MÜCADELE ETTİ
2004 yılında banka suçlarına bakan İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandığını kaydeden Akın, kamuoyunun yakından tanıdığı İmarbankası. Etibank, Yurtbank, Sümerbank, Kentbank, Toprakbank, Bankkapital ve Adabank gibi batık banka dosyalara baktığını söyledi. Dinç Bilgin, Cavit Çağlar, Yahya Murat Demirel, Hayam Garipoğlu, Erol Aksoy, Mahmet Ceylan, Mustafa Süzer, Kamuran Çörtük, Mehmet Emin Karamehmet, Halis Toprak, Ali Avni Balkaner ve Cem Uzan gibi isimlerin sanık olduğu davalyara baktığını ifade eden Akın, “Banka sahiplerine mahkumiyet kararları vererek, kamuyu zarara uğratan bankalar ve bankacılara karşı başarılı bir mücadele verdim” dedi.
“NAMUSLU GÖREV YAPTIĞIM İÇİN YERİM DEĞİŞTİRİLDİ”
Batık bankacılar hakkında mahkûmiyet kararı vermesinin ardından Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından 2007 yılında İstanbul 8. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevinden alınarak, İstanbul 5. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı’na atandığını belirten Akın, “İşini namusuyla yapan birisi olarak hakkımda soruşturma yoktu. İnceleme yoktu. Sicilimde en ufak bir nakisem de yoktu. Üstelik geçmişim başarılarla doluydu ve işimi de iyi yaptığına inanıyordum. Son müfettiş raporunda yüksek değerlendirmeyle takdir edilmiştim. Ülkeme ve adalete hizmetten başka derdim ve tasam yoktu. O halde neden yangından mal kaçırırcasına bu atamayı yapmışlardı? Atama kararı haksız, yanlış ve teamüle aykırıdır” diye konuştu.
“KİMİ ÜSTÜNLER CEZALARDAN KURTULMAK AMACIYLA YAPTIRMIŞ OLABİLİR”
Akın, atama kararından 4 ay sonra Ankara’ya giderek HSYK’da bir takım görüşmeler yaptığını ve bu görüşmelerden tatmin edici olmayan cevaplar aldığını söyledi. “Toplumda kimi üstün olanlar, almaları muhtemel cezalardan kurtulmak amacıyla bu atamayı yaptırmış olabilir” diyen Akın, şunları anlattı: “HSYK Başkanvekili Mahmut Acar ile görüştüm. Bana ‘Kurul bankacıların sözleriyle hareket eden bir yer değildir. Biz bankacıların isteği üzerine niye seni başka mahkemeye atayalım?’ dedi. Ben de inandım. Tam kapıdan çıkarken batık bir banka sahibinin kardeşiyle karşılaştım. Şaşırdım. ‘Hayırdır’ diye sorduğumda, ‘Sayın Acar ahbabımdır. Ziyaretine geldim’ dedi. O kaldı. Ben kuruldan ayrıldım.”
“DÂVÂLAR BIRAKTIĞIM YERDE DURUYOR”
Atama kararından sonra 6 yılın dolmak üzere olduğunu belirten Akın, davaların bıraktığı yerde durduğunu söyledi. Akın, şunları söyledi: “Ben bu mahkemede 3 yıl görev yaptım. Yaptıklarım ortadadır. Atama kararından itibaren üç ay sonra 6 yıl olacaktır. Üstelik mahkemeye 1 üye daha atanmıştır. Ama neredeyse davalar bıraktığım yerde durmaktadır. Yüksek yargıda bu konuda adaletli davranmamıştır. Yargıtay’ın defaatle bozmaları yargılamaları uzatmıştır. Geçen zamanlar sanıklar lehine işlemiştir. Bu durum 10 adet suçun zamanaşımına uğramasına neden olmuştur. Zimmet dışındaki tüm bankacılık suçları ve bağlı suçlar zamanaşımına uğramıştır. Yargıtay aşamasında kimi batık banka hâkim hissedarının dosyası kaybolmuştur.”
“EŞİ BAŞÖRTÜLÜLERİ BAŞSAVCI YAPMAYACAĞIZ”
Akın’ın açıklamaları, komisyona geçen hafta bilgi veren Yozgat eski Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek’in açıklamalarını hatırlattı. Petek, HSYK eski üyesi Hüseyin Demiröz’ün “eşi başörtülüleri başsavcı yapmayacağız” dediğini aktarmıştı. Petek, şunları söylemişti: “Bir ağır ceza reisi arkadaşla birlikte ‘hayırlı olsun’ demek için sayın Hüseyin Demiröz’ün yanına gittik. Samimi bir şekilde bizimle ilgilendi. Ama Yozgat Başsavcısı olduğumu duyunca, “bundan sonra eşleri başörtülü olanları başsavcı yapmayacağız’ dedi. Benim eşim başörtülüydü. Kendisi, ‘benim annem de başörtülü ama bizden bunu istiyorlar’ diyerek, apoletlerini gösterir gibi omzunu gösterdi.”
(Kaynak: Yeni Akit)
- Bir 10 Kasım Mağduriyeti: Dr. Mehmet Arslan Tutuklandı
- İktibas’ın yeni sayısı Bangladeş gündemi ile çıktı
- Diken ve Karanfil
- Hayrola Mahmud Abbas
- Bir milyon yahudi, işgal altındaki toprakları terketti
- Ya Eyyühel Müzzemmil
- Son Seyahatimizden Yansımalar
- Husi: Gazze'ye destek için vurulan gemi sayısı 177'ye çıktı
Makaleler
Hava Durumu