1 dakikada 24 kişi göç ediyor
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü'nde çarpıcı bir rapor hazırladı. Rapora göre, dakikada 24 kişi sığınmacı konumuna düşüyor. Geçtiğimiz yıl 5 milyondan fazla insan evlerini terk etmek zorunda kaldı.
22-06-2016
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), geçtiğimiz yıl 5 milyondan fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını ve zorla yerlerinden edilenlerin sayısının rekor seviyede artarak 65.3 milyona ulaştığını açıkladı.
BMMYK, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü'nde yayımlanan Küresel Eğilimler Raporu'nda savaşlar, çatışma, zulüm, şiddet ve insan hakları ihlalleri nedeniyle 2015'te dünya genelinde zorla yerinden edilenlerin sayısının en yüksek seviyelere ulaştığına dikkati çekti.
MÜLTECİLERİN YARISI ÇOCUK
Rapora göre, 2015 yılında evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı bir önceki yıla göre 5.8 milyon kişi arttı ve dünya genelinde mülteci konumuna düşen ve sığınma arayan kişilerin sayısı 65.3 milyona ulaştı. Bunun yarısını ise çocuklar oluşturuyor.
Dünya genelinde yerinden edilenlerin sayısı bir ülke nüfusu olsaydı, dünyanın en büyük 21. ülkesi olurdu.
Mülteci konumuna düşen 65 milyon insanın yarısını çocuklar oluşturuyor.
DAKİKADA 24 KİŞİ KAÇIYOR
Dünya genelinde evlerini terk etmek zorunda kalan 65 milyondan fazla kişinin üçte ikisini (40.8 milyon kişi) ülke içinde yerinden edilenler oluşturuyor, 21.3 milyon kişi mülteci konumunda. 3.2 milyon kişi de gelişmiş ülkelere sığınma başvurusunda bulundu.
MÜLTECİ ÜRETEN ÜÇ ÜLKE
Dünya genelinde en fazla mülteciye kaynaklık eden ülkeler sırasıyla Suriye, Afganistan ve Somali. Mültecilerin yüzde 54'ü sadece bu üç ülkeden geliyor.
Suriye'de 2011 yılından beri 4.9 milyon kişi mülteci konumuna düştü. Suriye'yi 2.7 milyon mülteci ile Afganistan ve 1.1 milyon ile Somali izliyor.
Mülteci kaynağı diğer ülkeler ise Güney Sudan, Sudan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Myanmar, Eritre ve Kolombiya olarak sıralanıyor.
BM'nin raporunda ayrıca 2015'te 1 milyon mülteci ve göçmenin ulaştığı Avrupa'ya kapılarını kapattığı eleştirisinde bulunulurken, dünyanın mülteci yükünü gelişmekte olan ülkelerin taşıdığına vurgu yapıldı.
Dünyadaki mülteci nüfusunun yüzde 86'sına gelişmekte olan ülkeler evsahipliği yapıyor. 4.2 milyon milyon mülteci ise en az gelişmiş ülkelerde yaşıyor. Türkiye ise dünyada en fazla mülteciye evsahipliği yapmaya devam ediyor.
Rapora göre, Türkiye 2.5 milyon Suriyeli sığınmacıya evsahipliği yapıyor. Türkiye'yi 1.6 milyon sığınmacıyla Pakistan takip ediyor. Lübnan'da 1.1 milyon, İran'da 976 bin 400, Etiyopya'da 736 bin 100 ve Ürdün'de 664 bin 100 mülteci bulunuyor.
EN FAZLA BAŞVURU ALMANYA'YA
Geçtiğimiz yıl en fazla iltica başvurusu yapılan ülke Almanya oldu. 441 bin 900 iltica başvurusunun yapıldığı Almanya'yı, 172 bin 700 başvuru ile ABD ve 156 bin 400 başvuru ile İsveç izledi.
Geçtiğimiz yıl 201 bin 400 mülteci ise ülkeleri olan Afganistan, Sudan, Somali ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ne geri döndü.
YABANCI DÜŞMANLIĞI DA ARTIYOR
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi rapora ilişkin yaptığı değerlendirmede, mültecilerin sayıları ile beraber yabancı düşmanlığının da arttığına dikkati çekti.
Avrupa'nın sadece duvarlarla değil kanunlarla da kapıların mültecilere kapattığını ifade eden Grandi, "Mülteci krizinde yük sadece birkaç ülkeye yıkılamaz, küresel yük paylaşımı gerekiyor. Sorunları çözmezseniz sorunlar size gelir. Zengin ülkelerin sorunların çözümü için bir an önce adım atması gerekiyor" dedi.
Sınırları kapatmanın mülteci hareketliliğini durdurmayacağını ve göç rotasını değiştireceğini ifade eden Grandi, Türkiye ve AB arasında imzalanan sığınmacı anlaşmasına ilişkin ise şu değerlendirmede bulundu:
"Mülteci akınının durduğu doğru ama bu anlaşmanın mı yoksa bazı sınırların kapatılmasının mı sonucu bilemiyorum. Mülteci akınının durması çatışmaların yaşandığı ülkelerde yerinden edilmelerin sona erdiği anlamına gelmiyor, sorun devam ediyor. Türkiye dünyada en fazla mülteciye evsahipliği yapıyor ve hala mülteci akını sorunu ile karşı karşıya."
- Bir 10 Kasım Mağduriyeti: Dr. Mehmet Arslan Tutuklandı
- İktibas’ın yeni sayısı Bangladeş gündemi ile çıktı
- Diken ve Karanfil
- Hayrola Mahmud Abbas
- Bir milyon yahudi, işgal altındaki toprakları terketti
- Ya Eyyühel Müzzemmil
- Son Seyahatimizden Yansımalar
- Husi: Gazze'ye destek için vurulan gemi sayısı 177'ye çıktı
Makaleler
Hava Durumu