ABD'nin yeni "stratejik ortağı" Mısır
New York Times, Obama'nın Mursi'yi yeni stratejik ortak olarak gördüğünü yazdı; çünkü, 'Mursi, pragmatik ve mühendis hassasiyetine sahip'.
23-11-2012
ABD'nin New York Times Gazetesi'nin iki gün önce Gazze'deki ateşkes süreci üzerine yapmış olduğu analiz Türkiye'de ve Ortadoğu'da oldukça dikkat çekti.
Gazete, Mısır Devlet Başkanı Muhammed Mursi'nin ABD Devlet Başkanı Barack Obama'nın yeni stratejik ortağı haline geldiğini yazdı. Gazetenin Mısır'ın stratejik ortak kabul edilmesine dair kullandığı argümanlar ise oldukça dikkat çekiciydi.
Habere göre, Obama'nın Mursi'yi kendisine bir ortak olarak seçmesinin sebebi; Mursi'nin pragmatik inancı ve çok fazla ideoloji katılmamış mühendis hassasiyeti idi.
Gazete, "Mısır'ın Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi ile Ortadoğu'da gücünü yeniden kazandığını, Türkiye'nin ise arabulucu olarak geride kaldığını" da yazdı.
"Arap baharıyla birlikte dönüşüm süreci yaşayan Mısır bölgedeki gücünü yeniden kazandı" diyen gazete, İsrail ve Gazze arasında ateşkesin sağlanması için Kahire merkezli yürütülen diplomasi trafiğinin Mısır'ın geleneksel arabuluculuk rolünü bir kez daha ortaya çıkardığını belirtti.
Gazete, Mısır'ın bu gücünün temel nedeni olarak, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin Müslüman Kardeşler'e uzanan siyasi köklerini gösterdi. Mısır'ın Hamas'ın yanısıra İsrail'le görüşebilmesi ise, Gazze krizinde çözüme ulaşmanın en önemli anahtarı olarak görüldü.
ABD Başkanı Barack Obama'nın 24 saat içinde Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'yi 3 kez telefonla arayarak bire bir görüşmesi, birkaç gün içinde de altı kez aramış olduğuna dikkat çekildi.
Türkiye'nin Arap dünyası ile ilişkilerini sağlamlaştırırken, özellikle Mavi Marmara olayından sonra İsrail ile ilişkileri koparmasının bölgedeki gücünü etkilediği iddia edildi. İsrail'le masaya oturabilen Mısır'ın karşısında Türkiye'nin, Gazze'deki arabuluculuk çabalarında geride kaldığı vurgulandı
İTTİFAK MI?
New York Times Türkiye ve Mısır'ı karşılaştırırken Gazze'deki ateşkes üzerine birçok yazar, iki ülkenin ortak çabasına da dikkat çekti.
Benzer tartışmalar, iki ülke arasında bir süredir devam eden askeri ve ekonomik işbirliği sebebiyle daha önce de yapılmıştı. İki ülke bir süre önce Akdeniz'de donanma tatbikatı düzenlemiş, Türkiye, Mısır'a 2 milyar dolarlık mâli yardım paketi de sunmuştu.
(Kaynak: Dünya Bülteni)
- Ûlu’l-Emr Olmanın Şartı ‘Bizden’ Olmasıdır
- Büyük Felaket (Nekbe) İngilizlerin Kudüs'e girişi ile başladı
- Tarih Gazze'yi Yazacak!
- Soykırım saldırılarında katledilen Gazzelilerin sayısı 34 bini geçti
- Hamas’tan uluslararası topluma, “ABD’nin iradesini aşın” çağrısı
- İsrail’in sonu göründü mü?
- Mehdi Kudüs'e indi mi?
- Hamas: Siyonist zihniyet tamamen vahşi ve canavar bir zihniyet
Makaleler
Hava Durumu