Afrika’ya Kur'an-ı Kerim seferberliği
Ensar Vakfı, yoğun talep üzerine Afrika’ya Kur’an-ı Kerim temin etme projesinin hazırlıklarına başladı. Vakıf yetkilileri, Afrikalı Müslümanlara Kur’an-ı Kerim ulaştırmayı eğitim için öncelikli bir proje olarak gördüklerini ifade ediyor.
01-09-2008
Kara kıta Afrika miladi 1960 yılından bu yana dünyanın en fakir kıtası olma özelliğini sürdürüyor. Afrika denilince akla çoğu zaman açlık, susuzluk ve fakirlikten başka bir şey gelmiyor. Böyle bir tasavvurun oluşumu Afrika’nın fakirlik gerçeğiyle olduğu kadar Batılı medyanın sunduğu Afrika imajıyla da yakından ilgili. Afrika hep siyah renklerin gölgesinde sefaletin pençesinde, yardıma muhtaç ve daha da önemlisi ‘medeniyete’ muhtaç bir kıta olarak resmedildi.
İNSANİ YARDIM ADI ALTINDA MİSYONERLİK FAALİYETLERİ
Son yarım yüzyıla kadar ‘medeniyet’ götürme söylemi çerçevesinde gerçekleştirilen sömürge faaliyetleri daha sonra yerini ‘insani yardım’ adı altında gerçekleşen misyonerlik faaliyetleri aldı. Öte yandan son zamanlarda dünya kamuoyunun, İslam dünyasının ve sivil toplum kuruluşları da Afrika’ya yardım için harekete geçti. Fakat bu yardım faaliyetleri, Afrikalıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için gerekli olan gıda, giyim ve tıbbi malzeme yardımı ile sınırlı kalmakta ve uzun vadede Afrikalıların siyasi, ekonomik ve toplumsal manada kendi kendilerine yeter duruma gelmelerine bir katkı sağlamıyor.
DARFURLU MÜSLÜMANLAR KUR'AN-I KERİM İSTİYOR
Eğitim alanında yaptığı çalışmalarla tanınan ve bu eksende yapılan çalışmalara destek olan Ensar Vakfı şimdi de Afrika'da yaşanan bu duruma el atarak bir dizi eğitim projesi hazırlığına başladı. Sudan’da mülteci kampını ziyaret eden vakıf, Darfurlu Müslümanların bir mülteci kampı için ihtiyaç duyulan pek çok şeye sahip olduğunu görmüş, mültecilerin kendilerinden eğitime devam edebilmek için Kur’an-ı Kerim talebinde bulunmaları üzerine böyle bir proje için kolları sıvamış.
KUR'AN- KERİM HEM DİN HEM DERS KİTABI NİTELİĞİNDE
Güvenlik sorunu nedeniyle geçici olarak kamplarda yaşayan Müslümanlar burada imkânları elverdiğince eğitim hayatını devam ettirmeye çalışıyor. Ellerinde yeterince Kur’an-ı Kerim ve okul araç gereci olmadığı için tahta levhalar üzerine yazıp okuyorlar.
Afrikalı Müslümanlar için Kur’an-ı Kerim, okunan ve amel edilen bir kitap olmanın ötesinde aynı zamanda okuma-yazma öğrenmek ve eğitimi sürdürmek için kullanılan bir ders kitabı niteliğinde. Pek çok Afrika ülkesinde Kur’an-ı Kerim alfabe ya da elifba olarak kullanılıyor. Afrika nüfusunun yarıdan fazlasının Müslüman olduğu göz önünde bulundurulduğunda Kur’an-ı Kerim’in hem tabi olunan kitap hem de eğitimin başlangıç kitabı olarak ne kadar önemli olduğu ortada.
ENSAR VAKFI PROJESİ NELER KAPSIYOR?
Böyle bir ihtiyaca bizzat şahit olan Ensar Vakfı, yoğun talep üzerine Afrika’ya Kur’an-ı Kerim temin etme projesinin hazırlıklarına başladı. Afrikalı Müslümanlara Kur’an-ı Kerim ulaştırmayı eğitim için öncelikli bir proje olarak gördüklerini ifade eden vakıf yetkilileri, amaçlarının "ideolojik kaygılarla herhangi bir öğretiyi kabul ettirmek değil, İslam’ın temel kaynağı olan Kur’an-ı Kerim’in anlaşılması için sarf edilecek çabaya Ensar Vakfı olarak bir katkıda bulunmak" olduğunu söyledi.
Ensar Vakfı, Afrika’da Kur’an dağıtımı projesi için öncelikli olarak Sudan, Etiyopya, Tanzanya, Mali ve Nijer’i tespit etmiş. Bu beş ülkenin seçiminde temel etken nüfuslarının çoğunluğunu Müslümanların oluşturması ve bu ülkelerden gelen talepler olmuş. Proje için bu ülkelerdeki ihtiyaçları tespit ettikten sonra, Kur’an-ı Kerim’i ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilmek için bölgedeki sivil toplum kuruluşları ve resmi kuruluşlarla irtibata geçen vakıf yetkilileri, Kur’an-ı Kerim’leri, ilgili ya da en yakın ülkelerde basarak bu kuruluşlar vasıtasıyla dağıtmayı planlıyor. Önce Kur’an dağıtımı ile başlayacak olan proje daha sonra yerel dillerdeki tercümelerle devam edecek.
PROJEYE DESTEK İÇİN ÇAĞRI
Ensar Vakfı, Afrika'ya eğitim desteği projesi için tüm Müslümanlara çağrıda bulundu. Çağrıda, "Allah’ın rızasını kazanma arzusuyla çıktığımız bu yolda sizlerin de desteğiyle Afrika’daki eğitime katkıda bulunmak en büyük mutluluk ve huzur kaynağımız olacaktır" denildi. (Timeturk)
- Ûlu’l-Emr Olmanın Şartı ‘Bizden’ Olmasıdır
- Büyük Felaket (Nekbe) İngilizlerin Kudüs'e girişi ile başladı
- Tarih Gazze'yi Yazacak!
- Soykırım saldırılarında katledilen Gazzelilerin sayısı 34 bini geçti
- Hamas’tan uluslararası topluma, “ABD’nin iradesini aşın” çağrısı
- İsrail’in sonu göründü mü?
- Mehdi Kudüs'e indi mi?
- Hamas: Siyonist zihniyet tamamen vahşi ve canavar bir zihniyet
Makaleler
Hava Durumu