
"199" Arama Sonuçları

Türkiye'deki Kur'ani/Tevhidi bilinçlenme sürecinin öncülerinden Ercümend Özkan ağabey, 24 Ocak 1995'te İslami çalışmalar için gittiği Adana'da kalp krizi geçirerek vefat etmişti. Kısacası nasıl yaşamışsa öyle de vefat etmişti, Allah yolunda koştururken. Rabbimiz ona rahmet etsin, şahitliğini makbul kılsın.

Ercümend Özkan, 1991 yılında yapılan söyleşide kendisine yöneltilen sorular çerçevesinde, Kur'an üzerine en geniş açıklamalarını yapıyor.

Filistin halkıyla empati yapabilme noktasında, İslâm coğrafyasında belki de en hassas halk, Güney Afrika Müslümanları. Dışarıdan gelip yerleşerek, bir halkın yüzyıllardır yaşadığı toprakları işgal eden ve 1948’den 1990’lara kadar akla hayale gelmedik zulümleri uygulamaya koyan “Beyaz” ırkçıların kurduğu Apartheid rejimi, bugün İsrail’in uygulamalarında yaşamaya devam ediyor. Her iki yönetimin de 1948’de sahneye çıktığı gerçeği, meselenin bir başka hatırlatıcı unsurunu oluşturuyor.

17 Ağustos 1999'u unutmayalım. 6 Şubat 2023'ü unutmayalım. En önemlisi de, ez-Zilzal'i asla ve kat'a unutmayalım.

Tahir’ul Mevlevi’nin, Nehir yayınlarından 1991 yılında çıkan ‘Matbuat Alemindeki Hayatım ve İstiklal Mahkemesi Hatıraları’ adlı kitap (456 s.), hem resmi tarihin dışında yakın tarihle ilgili bazı olayların ilk ağızdan aktarılmış olması, hem de hatırat tarzı itibari ile kayda değer bir nitelik taşıyor.

Mehdi, Mesih, Tasavvuf ve Vahdet-i Vücud (KISA VİDEO) - Ercümend Özkan - Hollanda Sohbeti - 1993

Ercümend Özkan’ın 20.01.1995 tarihinde yaptığı konuşmadan tasavvufla ilgili bölüm…

Ercümend Özkan - Kur'an'ın anlaşılması üzerine konferans - Malatya - 12 Kasım 1994

Yazar Murat Kurtuldu, inşallah önümüzdeki Salı gecesi gerçekleştirilecek İktibas Dergisi Youtube canlı yayın programında, 1997’de başlayan 28 Şubat sürecinin bugünle ilişkisine dair değerlendirmelerde bulunacak.

Karanlık olayların yılı 1993'te önce Madımak katliamı tertiplendi; hemen ardından 3 gün sonra Erzincan Kemaliye'ye bağlı Başbağlar köyünde 33 kişi katledildi. Her iki olayın da aynı eller tarafından tertiplendiği, Alevi-Sünni çatışması hedeflendiği yıllarca dillendirildi; ancak şu ana kadar olayın asli failleri hiç yakalanmadı.

1995’te Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulun’da başörtülü öğrencilerin mezuniyet yeminini tehditle engelleyen Servet Özgür’ün Mersin’de üniversitede görevli olduğu ortaya çıktı.

Hocalı Katliamı, Karabağ Savaşı sırasında 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan'a bağlı askerler tarafından toplu şekilde katledilmesi olayıdır.

Somali asıllı Halima Aden, ABD'de yaşıyor. Müslüman bir ailede doğup büyüyen Aden, modellik yapan ilk "tesettürlü" olmuştu. Dünya markalarıyla çalışan Aden, koronavirüs sürecinden dolayı sektörden uzak durdu. 19 Eylül 1997 doğumlu Aden, tesettürü moda dünyasına karıştırdığı için pişman olduğunu belirtti.

Ercümend Özkan’ın, Hollanda’da yayın yapan Tos Tv kanalına 10 Haziran 1992 tarihinde verdiği röportaj...

Bugün, yakın tarihin en büyük vahşetlerinden Srebrenitsa Katliamı’nın 25’inci yıldönümü. 1992’nin bahar ve yaz aylarında Kljuc ve köylerinde Bosnalı Müslümanlara yönelik başlayan katliamlar, 11 Temmuz 1995’ten itibaren Srebrenitsa’da soykırıma dönüşmüştü. Tek suçları Müslüman olmak olan 8 binden fazla insanın savaştan önce birlikte yiyip-içtikleri, aynı köyü ve şehri paylaştıkları, komşuluk ettikleri Sırp caniler tarafından katledildikleri bir soykırıma…

Sovyet işgalinin ardından Afganistan’daki iç savaş koşullarında ortaya çıkan Taliban, 1996’da yönetimi ele geçirdikten sonra 2011’de ABD müdahalesiyle iktidarı kaybetti. Taliban, ABD ile anlaşarak 9 yıl sonra sisteme geri dönme imkanına kavuştu.

28 Şubat 1997 yılında gerçekleştirilen ve "post-modern darbe" olarak adlandırılan karanlık sürecin üzerinden tam 22 yıl geçmesine rağmen o dönemin uygulamalarını aratmayacak bir uygulama Adana Kıvanç Anadolu İmam Hatip Lisesinde yaşandı. Geçtiğimiz hafta içinde 15 yıldır yaptığı Edebiyat öğretmenliğinden alınarak depo görevlisi yapılan Fevziye Şenoğlu Hoca Hanım "Depoda görevlendirildim. Şimdi süreç nasıl işler bilmiyorum" dedi.

Ercümend Özkan - "Kur'an'ın Anlaşılması Üzerine" konferansı - Akabe Vakfı - Malatya - 12.11.1994

Toplumsal olarak içimizde yaşayan Suriyeli mültecilerin bilmediğimiz yalnızlıkları, iyileştiremediğimiz veya iyileştirilmeye bekleyen hikâyeleri var. Dünya, çıkarı söz konusu olduğunda kendine göre kullandığı insan hakları safsatasını bu anneyle göz göze geldiğinde nereye koyacak? Savaşların, çatışmaların en büyük acısını yürekleri büyük kadınlar anneler taşıyor. Sanırım savaş annelerinin yalnızlığı hiçbir yalnızlığa benzemiyor, tıpkı 1992 Bosna Savaşı’nda benzer hikâyelere sahip annelerin ve kadınların yalnızlığı gibi.
Makaleler
Hava Durumu