
"tezin" Arama Sonuçları

2016 yılında Sabahattin Zaim Üniversitesi’nde “Kuran’da tağut kavramı” adı ile bir yüksek lisans tezi kaleme alan Şeyhmus Nebati, tezinde tağut kavramı ile bağlantılı olarak hüküm ve kulluk kavramlarına eğiliyor.

Ebu’l-Hasan Ali en-Nedvi’nin Kur’an’a Göre Dört Terim kitabını eleştirmesi sırf eleştiri için yapılmış intibaı vermektedir. Mevdudî’nin dört terimle ilgili oldukça köklü, sağlam, ayağı yere basan tezini asla çürütmemiş, bilakis güçlendirmiştir. Mevdudî ilah, ra., din ve ibadet terimlerinin kökenindeki asli anlamı açığa çıkartıyor, yegâne ilah olarak Allah’ın kozmik alemdeki hakimiyetinin insan hayatında, sosyal hayatta da geçerli olması gerektiğini bu terimlere dayandırıyor. Nedvi ise daha çok namaz ve daha fazla Allah aşkı öneriyor.

Bugün 12 Eylül darbesinin yıl dönümü. Bilindiği üzere cahiliye döneminde "Türk-İslam sentezini esas alan milliyetçilik ideolojisi"nin önde gelen bir müntesibi olan Mehmet Pamak, o süreçte Maliye Bakanlığında Gelirler Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaparken darbecilerin oluşturdukları Danışma Meclisinde Çanakkale Üyesi olarak yer alır.

Aksaray Cumhuriyet Başsavcılığı Fetö davalarında adli kontrolle denetimli serbestlik müessesesinden yararlanarak serbest kalan şüphelilere kitap okuma yükümlülüğüne karar veriyor ve bu kitaplardan biri de M.Kemal'in resmi yakın tarih tezinin temellerini attığı "Nutuk"u.

Teddy Katz ve yüksek lisans tezinin başına gelenlerin bu özet hikâyesi, İsrail resmi tarih yazıcılığının, kendi bünyesi içinden gelen küçük itirazlara bile ne denli haşin yaklaştığının ilginç bir göstergesi.

Geçmiş ulemânın tamamı, çağdaş İslâm hukukçularının da büyük ekseriyeti 'İslâm'ın belli nitelikleri bulunan bir devleti öngördüğü, bunu gerçekleştirmeyi Müslümanlara vazife kıldığı' tezini savunmuşlar, buna delil olarak da Kur'ân-ı Kerîm ve Sünnet'te devletin unsurları ve vazifeleri ile ilgili bulunan âyetleri, Hz. Peygamber'in (s.a.) uygulamasını ve zarûret prensibini göstermişlerdir. Zarûret prensibinden maksat ise, İslâm'ın fert ve toplumla ilgili amaçlarının, bu amaçlara yönelmiş bir devlet bulunmadan gerçekleşmesinin imkânsız olmasıdır.

Pamak bu bölümde, "dini çoğulculuk", "din ve ideolojiden arındırılmış kamu alanı" gibi hak-bâtıl sentezine dayalı yaklaşımları ve son dönemlerde Türkiye'de gerçekleşen sistem içi değişim ve dönüşümler konusunda Müslümanlar arasında ortaya çıkan farklı yönelimleri ele alıyor ve bu süreçlerde konjonktürel kazanımlar uğruna İslami reflekslerinden uzaklaşma eğilimi gösteren Müslümanlara önemli uyarılarda bulunuyor.

Sonuç itibariyle Kürtler arasında “Radikal İslam” güçleniyor tezini işlemek oldukça hatalıdır. Kürtler zaten kendi kimliklerinin en önemli parçası olan İslam’la uzun bir sessizlik döneminden sonra tekrar bir araya geldiler.

Haksöz Dergisi yazarı Hamza Türkmen`in canlı yayında söylediği sözler ezberleri bozdu. Resmî tarih tezini sorgulayan Türkmen'in sözleri büyük yankı buldu.

"Mühim ikaz: aşağıdaki satırlar “hâşâ, summe hâşâ” parantezinde yazılmıştır ve öyle okunmalıdır! Kalbi ve sinirleri zayıf olanlara asla tavsiye edilmez!"

İslami mücadelenin önemli emektarlarından Ercümend Özkan tarafından kaleme alınmış olan "Tasavvuf ve İslam" adlı bu eser, Allah'ın arı duru dini İslam ile, İslam'dan birtakım izler de taşımakla birlikte daha ziyade çeşitli tarihsel kültürlerin bir sentezinden ibaret olan tasavvufu karşılaştırmakta ve İslam ve tasavvuf arasındaki temel farkları ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Makaleler
Hava Durumu