Avrupa'da helal gıdaya talep artıyor
Domuz jelatini içermeyen şekerlemeler, hayvan enzimlerinin bulunmadığı peynirler, üretiminde alkol kullanılmayan hamurlar… Avrupa'da, İslami kurallara uygun üretilen “helal gıda”lara olan talep artıyor.
04-12-2009
Lahey’de geçtiğimiz günlerde yapılan Dünya Helal Forumu’nda Avrupa pazarında helal gıdaların satışında son yıllarda bir patlama yaşandığını gözler önüne serdi. Fransa’da ve İngiltere’de neredeyse yok satan helal gıdalar sayesinde gıda şirketleri de kazançlarına kazanç katıyor.
Fransız gıda şirketi Nestle’nin Asya sorumlusu Frits Van Dijk, şirketin Avrupa’da helal gıda arzını artırmak istediğini açıkladı. Avrupa’da Almanya, Fransa ve İngiltere’nin helâl ürünler açısından yükselen piyasalar olduğunu kaydeden Dijk, “Almanya’da helal ürünleri küçük etnik ürünler satan marketlerde satışa sunmaya başladık. Son iki yıldır, İslami kurallara uygun yiyecek ve içeceklere büyük bir talep olduğunu görüyoruz. Avrupa’nın her yanından sipariş alıyoruz” dedi.
95 ayrı kuruluş, 95 ayrı logo
Şirket, ürünlerinin İslami kurallara uygun olduğuna dair sertifikayı, helal ürünlere sertifika veren İslamic Food Council of Europa adlı kuruluştan almış. İslamic Food Council of Europa, yani Avrupa İslami Gıda Konseyi dünyada gıdalar helal sertifikası veren 95 kuruluştan biri. Ancak 95 sertifika kuruluşunun bulunması, 95 ayrı "helal" logosu anlamına geliyor.
Henüz yeni kurulan Avrupa Helâl Ürünler Geliştirme Ajansı (European Halal Development Agency-EHDA) bu karışıklığın önüne geçmek amacıyla, Avrupa'da helâl ürünler için ortak satandartlar belirlenmesini hedefliyor.
Ajansın başkanı Adel Sabır, bu standartlarının yakında yürürlüğe gireceğini açıkladı. Sabır, “Aslında bunun için konferansın başlangıç tarihi uygun görülmüştü. Ancak teknik nedenlerden dolayı, bu projeyi ertelemeye karar verdik. Gelecek yılın Mart ayından itibaren bu standartları oluşturabilmeyi ve bu alanda öncü bir rol üstlenmeyi umuyoruz. İlk olarak İngiltere’de başlayacağız, orada helal gıda konsepti anlaşıldı, hükümetle işbirliği içindeyiz" dedi.
Piyasanın yüzde 17'si helal
Kurum yetkilileri, kendileri için en önemli olanın tüketicinin güvenini kazanmak olduğunu belirtiyor. Ajansın finans müdürü Peter Carr ise ortak standartlarla helal gıda piyasasına girmek isteyen şirketlere yardımcı olmak istediklerini de vurguladı. Carr, “Avrupa helâl standartlarında göz önünde bulundurulması gereken diğer bir nokta ise şirketlerin piyasaya girişine yardımcı olabilmek. Zira gıda üretiminin ticari tarafı hesaba katılmadığı sürece, biz de gerekli standartları piyasaya süremez ve kullanamayız” dedi.
Helal ürünler halihazırda dünya çapında gıda piyasasının yüzde 17’sini oluşturuyor. 4 milyondan fazla Müslümanın yaşadığı Almanya’da da helal ürünlere olan talebin giderek artması bekleniyor. Ancak şu anda Almanya’daki süpermarket raflarında "helal" logolu ürünlere rastlamak pek de mümkün değil.
(Haber: Ulrike Hummel. Çeviri: Başak Özay. Deutsche Welle Türkçe)
- Ûlu’l-Emr Olmanın Şartı ‘Bizden’ Olmasıdır
- Büyük Felaket (Nekbe) İngilizlerin Kudüs'e girişi ile başladı
- Tarih Gazze'yi Yazacak!
- Soykırım saldırılarında katledilen Gazzelilerin sayısı 34 bini geçti
- Hamas’tan uluslararası topluma, “ABD’nin iradesini aşın” çağrısı
- İsrail’in sonu göründü mü?
- Mehdi Kudüs'e indi mi?
- Hamas: Siyonist zihniyet tamamen vahşi ve canavar bir zihniyet
Makaleler
Hava Durumu