BM, utanma belasına nihayet
İki haftadır Gazze'ye yönelik siyonist vahşeti seyreden Birleşmiş Milletler (BM), nihayet utanma belasına ateşkes çağrısına yönelik karar tasarısını kabul etti.
09-01-2009
İslam ve Hayat
İki haftadır Gazze'ye yönelik siyonist vahşeti seyreden Birleşmiş Milletler (BM), siyonistlerin saldırıları artık bir soykırıma dönüşünce utanma belasına nihayet ateşkes çağrısına yönelik karar tasarısını kabul etti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da katıldığı, dönem başkanı Fransa'nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in başkanlık ettiği konsey toplantısında yapılan oylamada, karar tasarısı kabul edildi.
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 15 üyeli konsey üyelerinin 14'ü, Gazze'de "acil, kalıcı ve taraflar tarafından tamamıyla uyulacak ve İsrail birliklerinin Gazze'den tamamıyla çıkmalarının yolunu açacak ateşkes" çağrısında bulunan karar tasarısına "evet" oyu verdi.
Siyonistlerin hamisi ABD ise oylamada çekimser oy kullandı. Oylamada ABD'yi, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice temsil etti.
Cnntürk'ün sitesinde yer alan konuyla ilgili haberde şu ayrıntılara yer verildi:
İngiltere tarafından sunulan ve kabul edilen karar tasarısında, Gazze'de derinleşen insani krizden ve şiddet olaylarından büyük endişe duyulduğu belirtilerek, gıda, akaryakıt ve tıbbi malzemeleri de içeren insani yardımın engelle karşılaşmadan Gazze'ye ulaşması, dağıtılması öngörülüyor ve BM ülkelerinin Gazze'deki insani ve ekonomik durumun düzelmesi için yürütülen uluslararası çabaları desteklemeleri isteniyor.
Sivillere yönelik tüm şiddet ve terör eylemlerinin kınandığı kararda, kalıcı ateşkes ve sukuneti sağlamak için Gazze'ye yasadışı silahların ve mühimmatın girişinin önlenmesi ve İsrail-Gazze arasındaki geçiş noktalarının da yeniden açılması yönünde düzenlemeler yapılması için üye ülkelerin çabalarını yoğunlaştırmaları isteniyor.
Bu kapsamda, hem Mısır'ın iki taraf arasında başlattığı, hem de aynı kapsamda süren diğer bölgesel ve uluslararası çabalarında memnuniyetle karşılandığı kaydediliyor.
Kararda, Filistinlerin kendi aralarında uzlaşmaları yönünde somut adımları atmaları isteniyor ve bu çerçevede, Mısır ve Arap Birliği'nin arabuluculuk çabalarının da desteklendiği ifade ediliyor.
Kararda, İsrail-Filistin sorununun ancak barışçıl yollarla çözülebileceği, iki devletli çözümün gerekli olduğu belirtilip, bu yönde tarafların ve uluslararası toplumun, "İsrail ve Filistin'in iki demokratik ülke olarak yanyana ve barış içinde, güvenli ve tanınmış sınırlar içinde yaşamalarını öngören bir vizyonu temel alan kapsamlı bir barışa yönelik çabalarını acilen yeniden başlatmaları gerektiği" de vurgulanıyor.
Kararda, Ortadoğu Dörtlü'sünün bu yıl Moskova'da uluslararası birtoplantı düzenleme düşüncesinin de memnuniyetle karşılandığı belirtiliyor.
Kararın giriş paragraflarında ise Gazze'nin bölgede kurulacak Filistin devletinin bir parçası olacağı belirtilerek, Filistin ve İsrail nüfuslarının korunması gerektiği belirtiliyor ve tüm sivillerin güvenliği ve refahının önemi vurgulanıyor.
Konseyde TSİ 03.30'da yapılması beklenen oylama oturumu, TSİ saat 04.17'de başladı. Toplantıya İsrail, Filistin, Suudi Arabistan ve Mısır temsilcileri de oylama hakkı olmadan katıldılar. Karar, BM'de gün boyu süren müzakerelerin sonunda hazırlanıp kabul edildi. BM Güvenlik Konseyi'nin kararları, uluslararası hukukta bağlayıcı nitelik taşıyor.
BABACAN KONSEY'DE KONUŞTU
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze'de acil ve kalıcı ateşkes sağlanması çağrısında bulunan karar tasarısının kabulünün ardından Türkiye'nin konuyla ilgili görüşlerini anlatan bir konuşma yaptı.
Babacan, Türkiye'nin, BM Güvenlik Konseyi'nde kabul edilen ve Gazze'de acil ateşkes ile İsrail askerlerinin tamamıyla çekilmesi çağrısında bulunan kararın tüm yönleriyle uygulanması için her türlü çabayı göstereceğini söyledi.
Babacan, konuşmasının başında, 3 gündür süren müzakerelerin ardından bir karar tasarısı üzerinde uzlaşmaya varıldığını belirtirken, metin üzerinde belki tamamıyla tatmin olunmasa da kararın BM Güvenlik Konseyi'nin iradesini yansıtan bir uzlaşma metni olduğunu söyledi ve kararın kabul edilmesini sağlayan herkese teşekkür etti.
Konseyin şu aşamada yapması gerekenin, kan dökülmemesi ve tüm askeri faaliyetlerin durdurulması amacıyla güçlü bir çağrıda bulunmak olduğunu ve bunu yaptığını belirten Babacan, kabul edilen kararın açık bir biçimde acil ateşkes ve İsrail'in birliklerinin Gazze'den tamamıyla çekilmesi çağrısında bulunduğunu vurguladı.
Kararın, Gazze'ye insani yardımların engellenmeden ulaşması, malların ve insanların serbestçe Gazze'ye girebilmeleri çağrısında da bulunduğunu ve bunun da aynı derecede önemli olduğunun altını çizen Babacan, "Aslında bu (Gazze'de) ablukanın tüm yönleriyle kaldırılması çağrısıdır" dedi.
Babacan, bu kapsamda kararın gecikmeksizin uygulanmasının önemli olduğunu belirterek, kararın tamamıyla uygulanmasının bu trajedinin ve Gazze halkının ıstıraplarının dinmesine yardımcı olacağını söyledi.
Ateşkesin sağlanmasının hemen ardından çabaların Filistinliler'in kendi aralarında uzlaşmalarına yoğunlaşması gerektiğini belirten Babacan, Türkiye'nin, kabul edilen konsey kararının tüm yönleriyle uygulanması için her türlü çabayı göstereceğini dile getirdi.
Babacan, Türkiye'nin, bölgede kalıcı istikrarın ve sukunetin sağlanabilmesi için bölge ve bölge dışındaki dostları ve ortaklarıyla çalışmayı sürdüreceğini vurgulayarak, bölgede yaşayabilir ve kapsamlı bir barışın Ortadoğu barış sürecinin tüm yönleri açısından gerekli olduğunu vurguladı ve Türkiye'nin bu yöndeki tüm çabaları destekleyeceğini bildirdi.
Babacan'dan yabancı basına açıklama
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'nin Gazze'de ve Ortadoğu'da kalıcı barış ve sükunetin sağlanması yönünde katkılarını sürdüreceğini söyledi.
Bakan Babacan, BM Güvenlik Konseyi toplantısının ardından yabanc ıgazetecilere yaptığı açıklamada, Konseyin nihayet bir karar tasarısı kabul ettiğini belirterek, dünyada çok taraflılığı bekli de en iyi temsil eden BM'nin ve uluslararası toplumun Gazze'de ortak bir tavır takınmasından mutluluk duyduğunu kaydetti.
Babacan, "Umarız ateşkes derhal uygulanır, umarız Filistinliler arasında uzlaşma süreci bir an önce başlar. Türkiye olarak çabalarımıza bu yönde devam edeceğiz, Gazze'de ve Ortadoğu'da kalıcı barış ve sükunet sağlanması yönünde katkımızı sürdüreceğiz" dedi.
- Ûlu’l-Emr Olmanın Şartı ‘Bizden’ Olmasıdır
- Büyük Felaket (Nekbe) İngilizlerin Kudüs'e girişi ile başladı
- Tarih Gazze'yi Yazacak!
- Soykırım saldırılarında katledilen Gazzelilerin sayısı 34 bini geçti
- Hamas’tan uluslararası topluma, “ABD’nin iradesini aşın” çağrısı
- İsrail’in sonu göründü mü?
- Mehdi Kudüs'e indi mi?
- Hamas: Siyonist zihniyet tamamen vahşi ve canavar bir zihniyet
Makaleler
Hava Durumu