Çeçen mülteciler yoklukla kıvranıyor
20 aile ve toplamda 100 kadar insanın yaşadığı Beykoz Çeçen Mülteci kampında tam bir sefalet hakim. Tuvalet, duşakabin ve mutfakların ortak kullanım alanı olduğu kampta, mülteciler ciddi bir rutubet altında hayatlarını sürdürüyorlar.
17-08-2009
- Türkiye’deki Çeçenlerin yaşadığı dört kamptan biri olan Beykoz Çeçen Mülteci Kampı’nda yaşayanlar, yoklukla kıvranıyor. Tuvalet, duşakabin ve mutfakların ortak kullanım alanı olduğu kampta, mülteciler ciddi bir rutubet altında hayatlarını sürdürüyorlar.
Türkiye’de Çeçen mültecilerin yaşadığı dört kamptan biri olan Beykoz mülteci kampını sizin için gezdik. 20 aile ve toplamda 100 kadar insanın yaşadığı Beykoz Çeçen Mülteci kampında 30’a yakın çocuk var. Çoğu zaman oturma ve çalışma izni gibi birçok sorunla boğuşan Çeçenler, kaldıkları kampın yokluğundan yakınıyor. Türkiye’de Çeçenlerin yaşadığı Ümraniye, Fenerbahçe, Beykoz ve Yalova’da bulunan dört mülteci kampından en yoksulu ise Beykoz’daki kampta yaşayanlar... Yaklaşık 10 yıldan beri Çeçenistan’dan gelen mültecilerin yaşadığı kamp binası, daha önce Milli Gençlik Vakfı (MGV) bünyesinde hizmet veriyormuş. Bina, MGV’nin kapatılması ile birlikte Çeçen kampına dönüştürülmüş. 30’a yakın çocuğun eğitimi için Arapça ve Kur’an-ı Kerim derslerinin verildiği kampta, çocukların eğitimi için büyük bir özveri harcanıyor. Kampta yaşayan çocukların bir diğer sorunu da eğitim hakkı. Kampa en yakın okul olan Tokatköy İlköğretim Okulu’nda okuyan çocuklar, 8. sınıfa kadar okumalarına rağmen okuldan mezun olduklarında diploma alamıyorlar. Kamp sorumlusu Dr. Ahmet Mirzaev, “Çocuklarımızı burada okula gönderiyoruz ama okumalarının hiçbir anlamı yok; zira diploma alamıyorlar. 23 tane çocuğumuz ilkokula gidiyor ama 8. sınıf sonunda diploma alamayacaklar” diyerek yetkililerin bu soruna bir çözüm bulması gerektiğini kaydetti.
TUVALETLERİNDEN SU DAMLIYOR
Mülteciler bu kampta yokluğun yanısıra birçok sorunla da boğuşuyorlar. Kadınlı-erkekli 20 kadar ailenin kaldığı Beykoz’daki kampta rutubet sorununun yanısıra tuvaletlerin tepesinden damlayan sular, mülteciler için sorun teşkil ediyor.Beykoz’daki Çeçen mülteci kampının sorumlusu Veteriner Hekim Dr. Ahmet Mirzaev, “Biz gerçekten burada birçok sorunla boğuşuyoruz. Rutubet ve tuvaletlerden damlayan su, çocuklarımız ve bizler için sağlık sorunları teşkil ediyor. İstanbul içine uzak olmamız sebebiyle de birçok yardımdan yoksun kalıyoruz” dedi.
Tuvaletlerin, duşakabinlerin ve mutfakların ortak alan olarak kullanıldığı kampta, sabah kahvaltılarını İstanbul Büyükşehir Belediyesi dağıtıyor. İstanbul’a uzak düşmesi sebebiyle yardım derneklerinin bile pek hatırına getirmediği kampa, yılda 2 defa İHH İnsanî yardım vakfı erzak getiriyor.
ÇEÇENLER ARTIK TÜRKİYE’DEN GİDİYOR
Beykoz Tokatköy’deki Çeçen mülteci kampını ziyaret ettiğimizde, kampta yaşadıkları zorlukları anlatan kamp sorumlusu Dr. Ahmet Mirzaev, “Biz 10 yıl kadar önce Türkiye’ye gelirken bu tür zorluklarla karşılaşacağımızı hiç tahmin etmemiştik ama çok sıkıntılıyız. Zaten bu sebeple birçok Çeçen Türkiye’den gidiyor” dedi.Türk halkına, Müslüman milletlere göstermiş olduğu ilgiden dolayı müteşekkir olduklarını ifade eden Mirzaev, Türkiye Cumhuriyeti devletinin de Müslüman milletlere gösterdiği ilgiyi artırması gerektiğini söyleyerek, “Avrupa’da birçok ülke, Çeçen mültecilerine vatandaşlık hakkı verirken, biz oturma izni almakta bile zorlanıyoruz. Zaten çalışma iznimiz de olmadığı için bazen inşaat gibi yerlerde çalışabiliyoruz, o zaman da işverenler emeğimizi sömürüyor. Türkiye bize vatandaşlık hakkı verse, bugün birçok Çeçen vatandaşlık için başvurur. Çeçenistan Başbakanı Kadirov da bizleri Çeçenistan’a geri çağırıyor ama bize ne bir can garantisi verebiliyor, ne de ekmek garantisi...” ifadesini kullandı.
ÖLDÜRÜLEN ÇEÇENLER YÜZÜNDEN BİZ DE KORKUYORUZ
İstanbul’un çeşitli yerlerinde öldürülen Çeçen komutanların soruşturmasında bir gelişme yaşanmadığını söyleyen Mirzaev “Bu tür olayların yaşanması, bizim de can güvenliğimiz olmadığını gösteriyor” diyor ve ekliyor: “İstanbul’da birçok Çeçen öldürüldü, hiçbirinin üzerine gidilmedi. Bazen Çeçenistan’da olmamızla burada olmamız arasında bir fark yok diye düşünüyoruz.”İMKAN-DER yardım yaptı
Beykoz’daki Çeçen mülteci kampında incelemelerde bulunan İnsanı Müdafaa ve Kardeşlik Derneği (İMKAN-DER) kampta yaşayan yoksullara yardımda bulundu. Kamp yetkilileriyle görüşen İMKAN-DER Genel Sekreteri Ömer Bezirgan, “Bu insanlara sahip çıkamamak, Türkiye’nin bir ayıbıdır. İslâm ümmetinin bir parçası olan Çeçenlerin burada yoksul bırakılması, bizler için ayıptır. Bu bölgelere eğilmemiz gerekir” dedi.(Kaynak: Vakit)
- Ûlu’l-Emr Olmanın Şartı ‘Bizden’ Olmasıdır
- Büyük Felaket (Nekbe) İngilizlerin Kudüs'e girişi ile başladı
- Tarih Gazze'yi Yazacak!
- Soykırım saldırılarında katledilen Gazzelilerin sayısı 34 bini geçti
- Hamas’tan uluslararası topluma, “ABD’nin iradesini aşın” çağrısı
- İsrail’in sonu göründü mü?
- Mehdi Kudüs'e indi mi?
- Hamas: Siyonist zihniyet tamamen vahşi ve canavar bir zihniyet
Makaleler
Hava Durumu