Çiller'in sağ kolundan 28 Şubat sırları
Mesut Yılmaz'a yumruk, Çevir Bir'den Erbakan'a maaş telefonu, darbede Çetin Doğan imzası, Batı Çalışma Grubu ve dahası...
29-12-2010
TRT Haber'de dün gece Kozmik Oda programının konuğu olan Tansu Çiller'in 1995-99 yılları arasındaki başdanışmanı Hüseyin Kocabıyık Rıdvan Memi'nin sorularını yanıtladı.. Hüseyin Kocabıyık, programda çok tartışılacak açıklamalar yaptı, işte o şok açıklamalar:
"28 Şubat'ın oluşumunda büyük sermayenin ve bilhassa Koç Grubu'nun büyük etkisi olmuştur. Tepede büyük sermaye 28 Şubat diye bir şeyin gerçekleşmesini, organize edilmesini istedi. Ve büyük sermayeye bağımlı, büyük sermayenin alt kümesi bir medya vardı ve bu medya harekete geçti. Büyük sermaye beka kaygısını, bakın beka kaygısı diyorum ve kendi ekonomik doktrinini orduya yani askerlere laiklik tehlikede, irtica tehdidiyle karşı karşıyayız şeklinde projekte etti. Ve askerle büyük sermeyenin bu teşvikini bu şekilde tercüme ettiler. Rahmi Koç Gümrük Birliği'ni istemedi. Çünkü bütün kurduğu o sanayi tesislerinin batacağına inanıyordu. Rekabet edemeyeceğine inanıyordu. 28 Şubat'ı kazıdığım zaman ben büyük sermayeyi gördüm."
Kozmik Oda'da Rıdvan Memi ile Hüseyin Kocabıyık arasındaki en ilginç diyaloglardan biri dönemin medya-iktidar ilişkileri sorgulanırken yaşandı, işte o diyalog;
Hüseyin Kocabıyık: Ben şunu gördüm. Tansu Hanım'ın üzerine çok acımasızca geldiler. CİA ajanı diye Hürriye Gazetesi 9 sütuna manşet attı. Ardından mal varlığı
Rıdvan Memi: Milliyet'in...
HK: Evet...
RM: Neyin arkasından geldi bunlar?
HK: Gümrük Birliği süreci...Baktılar ki Tansu Hanım hızla işletiyor, orada Tansu Hanım'ı tasfiye etmek istediler.
RM: Bunun yapılacağına dair herhangi bir tehdit var mı öncesinde?
HK: Var tabi. Büyük sermaye tarafından.
RM: Büyük sermaye derken yine aynı ismi mi algılayacağız? Rahmi Koç mu?
HK: Evet aynı isim. Bu tehdit yapılmıştır. Şüphesiz saygın bir insan ama Rahmi Bey son 20 yılda Türk siyasetinde önemli etkileri olan bir insan olmuştur. Gümrük Birliği sürecine bağlı olarak 28 Şubat düşüncesinin ortaya çıkmasında onun tutumunun payı vardır. Ondan sonra 2001 yılında Tayyip Erdoğan imajı yükselmeye başlayınca "Tayyip Bey'in 1 milyar doları vardır" demiştir. İki gün sonra yargı harekete geçmiştir. Sonra onun için de özür dilemiştir Rahmi Bey. Hatta koltuğunu bile terk etmek zorunda kalmıştır. Rahmi Bey gibi saygın bir ailenin önemli bir isminin çıkıp bir gün kamuoyu önünde özeleştiri yapması gerekiyor. Bunu yaparsa toplumdaki saygın kişiliği devam eder ve geleceğe de intikal eder. Bunu yapmazsa ben ya da başkaları Rahmi Bey'i her zaman tartışmaya açacaklardır. Bu kaçınılmaz.
'MEDYA PATRONLARI SULTANAHMET MİTİNGİ SONRASINDA BEHEMAHAL ÇİLLER'İ CEZALANDIRMA KARARI ALDI
'Rıdvan Memi'nin sözkonusu süreçte 1997 yılında Tansu Çiller'in başta Aydın Doğan olmak üzere medya patronlarını hedef aldığı Sultanahmet Mitingini sorması üzerine Hüseyin Kocabıyık'ın söyledikleri dikkat çekiciydi: "Gelmiş geçmiş bütün sağ partiler medya sektörüyle, iş çevreleriyle girift ilişkiler kurdular bunu biliyoruz. Özal da yaptı, Demirel de yaptı. Hatta Tansu Hanım da bir dönem yaptı. Ama bir takım sermaye grupları ve medya devletle öyle özel ilişkiler kurmuşlar ki devlet bunlara sürekli olarak kredi, teşvik ve çeşitli kolaylıklar yapmak zorunda olan bir kurum adeta. 1994 ekonomik krizi olmuş bir takım sıkı para politikaları uygulanacak. Ve Tansu Hanım bunları kesti bir kere burada bir problem çıktı. Mitingin sonrasında artık Tansu Hanım'ın cezalandırılması kararı çıktı medya patronları tarafından. Korkunç bir saldırı yapıldı ve öyle sürdü."
'YILMAZ'A BUDAPEŞTEDE ATILAN YUMRUĞUN ARKASINDA İSTİHBARAT VAR, MEHMET EYMÜR VE MEHMET AĞAR'IN DA BULUNDUĞU YAPI YÖNLERDİRDİ SALDIRIYI'
"O dönemde bir takım sivil gruplar vardı, devletin elinin altında tuttuğu tiplerden insanlar. İstihbarat örgütlerimizin elinin altında böyle insanlardan oluşan gruplar vardı. O ara Mesut Bey çeteler falan diye bu işlerin üstüne gidince ki amacı da başbakanlığı ele geçirmekti. İstihbarat örgütleri yönlendirdiler Mesut Bey'e saldıran insanları. Devlet içindeki o kavga var ya. Mesut Bey'le kavgalı olan insanlar da vardı devlet içinde. Mehmet Eymür'den Mehmet Ağar'a kadar. Muhtemelen o organizasyon yönlendirildi oraya.
'YEDİĞİ YUMRUK YILMAZ'I DEMİREL İLE YAKINLAŞTIRDI VE BAŞBAKANLIK YOLUNU AÇTI'
"Mesut Bey o yumruğu yedikten sonra bir tür alternatif haline geldi. Sağda Tansu Çiller Erbakan ve diğerleri bir tarafa Mesut Yılmaz bir tarafa. Mağdur oldu ama sağ siyasetçiler Susurluk baskısı altındayken bir bakıma da siyasi alternatif haline geldi. O yumruk bir bakıma Mesut Bey'i ayrıştırdı. Demirel'le yakınlaştırdı. Zaten Mesut Bey'in başbakan olması anormal bir süreçtir. O basit bir intikam yumruğuydu. Bizim üzerimize fazla gelme yumruğuydu. Ama böyle siyasi bir sonucu oldu."
'ÇEVİK BİR MAİYETİNİ TOPLAYIP ERBAKAN'A TELEFON AÇTI 'MAAŞIMIZI YÜKSELTİN, YOKSA BİLDİRİ YAYINLARIZ' DEDİ, MAAŞLAR ARTIRILDI'
Rıdvan Memi: 28 Şubat sürecinde bir anekdot var. Çevik Bir yanından bir grup asker varken toplanın bakın ne yapacağım diyor ve Sayın Erbakan'ı arayıp maaşları yükseltin yoksa bildiri yayınlayacağım diyor. Niye yapıyor bunu? Daha önemlisi maaşlar yükseldi mi?
Hüseyin Kocabıyık: Tabi yükseliyor. Ve muazzam bir zam yapılıyor. Ben bunu Tansu Hanım'dan dinledim. Sayın Erbakan Tansu Hanım'ı arıyor ve çok üzüntülü bir şekilde bu olayı anlatıyor. Tansu Hanım da merak etmeyin ben ilgileneceğim siz üzülmeyin demiş. Çevik Bir karargahta çok popüler o günlerde. Biraz da nefsani bir şey sanıyorum. Çevresine albaylar, genç subaylar, işte maiyetindeki subayları toplamış bir liderlik gösterisi yapıyor. Ben siyasi iktidar üzerime bu kadar etkili bir adamım. Tabi maaşlar da yükseltiliyor. Muazzam şekilde yükseltiliyor.
'28 ŞUBAT'TA BİR ÇOK ANDIÇIN ALTINDA ÇETİN DOĞAN'IN İMZASI VARDIR VE HEPSİ ANAYASA SUÇUDUR'
Rıdvan Memi: Diyorsunuz ki Çetin Doğan'ın 28 Şubat döneminde aldığı her nefes, attığı her adım suçtur. Neden?
Hüseyin Kocabıyık: Birçok andıçın altında Çetin Doğan imzası vardır. O andıçların hepsi anayasa suçudur. O andıçları gördüm tabi. Örnekleri de var bende. Çetin Doğan, bana göre son 50 yılda Türk ordusunun Harbiye Mektebi'nde yetişmiş en parlak subay. Çetin Doğan eğer yeteneklerini ve enerjisini askerlik mesleğine verseydi muazzam bir sistem adamı olabilirdi. Ama o yeteneklerini ve enerjisini cunta darbe vs işlerle harcadı. 28 Şubat'ın her aşamasında ben Çetin Doğan'ı gördüm. Ama Çetin Doğan hiç konuşulmadı. Oysa Çetin Doğan her şeyin arkasında olan insandı. Ben o zaman biliyordum bunu.Rıdvan Memi: 28 Şubat bir Çetin Doğan projesi miydi?Hüseyin Kocabıyık: Bana göre biraz da öyleydi. Ya da şöyle söyleyeyim. Bakın Batı Çalışma Grubu'nda bir kurmay zekası vardı tabi. İşte o kurmay zekası bana göre Çetin Doğan'ın zekasıydı. Bakın 28 Şubat'ın hemen sonrasında Kıvrıkoğlu geldi ve 28 Şubat ekibini Kıbrıs'taki kurşundan sonra (Suikast girişimi) dağıttı. Ama Çetin Doğan'a bir şey olmadı.
'ÖCALAN'A SUİKAST GİRİŞİMİNİN MESUT YILMAZ TARAFINDAN ENGELLENİŞİNİN DOĞRU TARAFI VARDIR, YILMAZ'IN 'SUİKASTI İHBAR ETTİĞİ' BİLGİSİ ÖCALAN'IN İFADESİNE KONACAKTI, BİR SAVCI ÖNLEDİ'
Rıdvan Memi: Bazı askerlerin Öcalan'ın ifadelerine Mesut Yılmaz ismini karıştırmak istediklerini ve bir DGM savcısının buna engel olduğunu söylüyorsunuz. Öcalan'ın hangi ifadelerine ve nasıl?Hüseyin Kocabıyık: Bu olayı birkaç kişi bilir. Biri de benim. Mesut Bey'e böyle bir tuzak kuruluyordu. Sanıyorum 99 yılıydı.Rıdvan Memi: Yani Abdullah Öcalan Mesut Yılmaz aleyhine bir ifade mi verecekti?Hüseyin Kocabıyık: Şemdin Sakık'la bazı gazeteciler için uygulanan metodun aynısı işte. Aynı metodu Mesut Yılmaz için kullanacaklardı. Bir tevatür var ya, hoş onun doğru tarafları da var.Rıdvan Memi: Öcalan'a suikastın (Mesut Yılmaz tarafından) önlenmesi meselesi mi ?Hüseyin Kocabıyık: Suikastın önlenmesi meselesi. Onu koyacaklardı. Bize Mesut Yılmaz haber verdi gibi bir şey söyleyecekti Öcalan. Sonra bir savcı buna izin vermedi benim bildiğim.
'BATI ÇALIŞMA GRUBU 94'DE ÇİLLER-TÜRKEŞ-KARAYALÇIN'A LAİKLİK MİTİNGİ YAPTIRDI'
"2007 den sonra yapılan Cumhuriyet mitinglerinin bir benzeridir bu.Bugün karşımıza Ergenekon olarak çıkan darbeci vesayetçi zihniyetin o vakit toplumu önümüzdeki dönemde laiklik irtica gerilimine hazırlamaya başladığını görüyoruz. Belli ki bu üç lider Türkiye'de böyle bir tehdidin varlığı konusunda ikna edilmişler. Ben bunun karargahın içinde sonra karşımıza BÇG olarak çıkan cunta hareketi tarafından yapıldığını düşünüyorum. BÇG o tarihte kuruldu. 94 Taksim Mitingi BÇG'nin ilk eylemiydi aynı zamanda."
'ÇİLLER 28 ŞUBAT'TA DEMİREL'E 'LAİKLİK NEREDE TEHLİKEDE' DİYE MEKTUP YAZDI, DEMİREL 'BEN LAİKLİK TEHLİKEDE DEMİYORUM' DİYE CEVAP VERDİ'
Rıdvan Memi: 28 Şubat'tan 23 gün kadar önce sayın Demirel'in Erbakan'a bir uyarı mektubu gönderdiğini biliyoruz. Siz bu mektubun içeriğini biliyor musunuz?
Hüseyin Kocabıyık: Biliyorum. O uyarı mektubunu da gördüm ben üstelik. Orijinalini de gördüm. Uyarı mektubunda şunu söylüyor, Laikliğin tehdit altında olduğuna dair algılar var. Bunlara dikkaty edelim gibi bir şey. Bu minval üzere yazılmış bir mektup. Demirel üniversitelerde laikliğin tehdit altında olduğunu söylüyordu biz de Tansu Hanım'la konuştuk dedik ki "Gelin Demirel'e bir mektup yazalım". Bir mektup yazdı Tansu Hanım Demirel'e ve dedi ki, "Sayın Cumhurbaşkanım laiklik hangi konuda ve nerede tehlikedeyse bize bildirin gereğini hemen gereğini yapmaya hazırız" dedi. Cevap geldi Demirel'den "Ben laiklik tehlikede demiyorum ki. Böyle inananlar var diyorum" dedi. O mektup da Tansu Hanım'ın elinde bir tarihi belge olarak duruyor."
(Kaynak: TRT Haber)
- Bir 10 Kasım Mağduriyeti: Dr. Mehmet Arslan Tutuklandı
- İktibas’ın yeni sayısı Bangladeş gündemi ile çıktı
- Diken ve Karanfil
- Hayrola Mahmud Abbas
- Bir milyon yahudi, işgal altındaki toprakları terketti
- Ya Eyyühel Müzzemmil
- Son Seyahatimizden Yansımalar
- Husi: Gazze'ye destek için vurulan gemi sayısı 177'ye çıktı
Makaleler
Hava Durumu