Din Gününün Maliki
Mâlik, bir şeyin sahibi olup o şey üzerinde hüküm verme tasarrufunu elinde bulunduran kimse anlamına gelmektedir. İşte hamd, o gün hesap sormaya tek mâlik olacak olan Allah’a aittir.
30-10-2016
Hesap gününü idrak edebilir miyiz? Mahiyetini anlayabilir miyiz? Tabi ki tamamen değil. Çünkü gaybi bir konudur ki rabbimizin bildirdiklerinden başka bir şey bilmeyiz.
“Hesap gününün (yevmiddinin) ne olduğunu, sen nereden bileceksin?”
“Yine Hesap gününün (yevmiddinin) ne olduğunu sen nereden bileceksin?”
“(İşte) o gün hiç kimse, kimseye bir şey yapamaz/malik değildir (La temliku). O gün emir yalnız Allah’ındır.”(İnfitar 82/17-18-19)
Terbiye eden, rahmetiyle muamele ederken adaleti gereği herkesin yaptığının karşılığını göreceği din gününün sahibi olduğunu söyleyerek bizlere hatırlatmada/uyarıda bulunuyor. Borçların, emanetlerin tahsil edileceği günün, verilenlerin hesabının sorulacağı günün, karşılık gününün sahibi olan Allah, bu yola girerken/yürürken daha da dikkatli olmamızı istemektedir.
Bize “Bu yolda giderken aman sakın patikaya, yanlış yola sapmayın/kaçmayın. Ya da bazıları size kaçış kapılarını, aldatıcı yolları doğru/hakikat gösterebilir. “bismirabbike”nizi şaşırmayın. Hesap günü bana aittir. Hesap sorulacak ve hesabı yalnız ben soracağım” diyerek bize geldiğimiz kapıyı ve girdiğimiz yolu sabır ve sebat ile bitirmemiz gerektiği uyarısını veriyor.
Makaleler
Hava Durumu