Domuz eti yedirdi, 3 kuruşluk ceza ile kurtuldu
Tüketiceler Birliği'nin "Türkiye'de kesilen domuz miktarı sığırla aynı" açıklaması şok etkisi doğururken, yine Tüketiciler Birliği'nin sitesinden aldığımız aşağıdaki haber de tehlikenin boyutlarını anlamamız açısından önemli.
08-02-2008
Muğla'nın Bodrum ve Milas ilçesinde kaçak olarak avlanan yaban domuzlarının etlerini, sağlığa uygun olmayan şekilde ve müşterilerine uyarıda bulunmadan kullandıkları iddia edilen 2 otele, Muğla Tarım İl Müdürlüğü ekiplerince bin 183'er YTL ceza kesildi. Muğla Tarım ıl Müdür Yardımcısı İnal Kiraz yaptığı açıklamada, 5179 sayılı gıda yasasına istinaden sürekli gıda denetimi yaptıklarını bildirdi. Müşterilerine domuz eti yediren otellere suçüstü yapıldı. Komik ceza tüketicileri öfkelendirdi.
Milas ve Bodrum'da kaçak avlanan yaban domuzu etlerinin turistik otel ve restoranlarda turistlere ve otel müşterilerine hijyenik olmayan bir şekilde satıldığı ihbarını aldıklarını belirten Kiraz, ''Uzun bir süre takip ettikten sonra, izinsiz avlanılan yaban domuzlarını pazarlayan kişiyi ve yaban domuzlarının etlerini kullanan otelleri tespit ettik'' dedi.
Kiraz, yaptıkları denetimler sonucunda 2007 yılı sonu itibariyle 2 işletmede 200 ve 70 kilogram domuz etine rastladıklarını ve bunların domuz eti olduğunu işletme sahiplerinin de teyit ettiğini bildirerek, şunları kaydetti:
''Biz turistlere hijyenik ve Tarım Bakanlığından onaylı ürünlerin satılmasını istiyoruz. Bu işletmelere 2008 yılı itibariyle 5179 sayılı Gıda Yasasının 29. maddesine istinaden 'kaçak avlanılan yaban domuzu etlerini sağlığa uygun olmayan şekilde kullandıkları' ve 'müşterilere etlerin domuz eti olduğu yönünde her hangi bir uyarıda bulunmadıkları' gerekçesi ile bin 183'er YTL para cezası kesildi. 2 işletme hakkında, insan sağlığına zararlı mamul sattıkları için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunuldu ve Turizm Bakanlığına bilgi verildi. Bu tür davranışlar turizme zarar verir. İşletmelerin domuz eti kullanması suç değil, suç olan kaçak avlanan yaban domuzlarının insan sağlığını tehdit edecek şekilde gizlice satılması ve kullanılması.''
Muğla Tarım İl Müdürlüğünde görevli 80 gıda kontrolörünün denetimlerini aralıksız sürdürdüğünü belirten Müdür Yardımcısı İnal Kiraz, şöyle dedi: ''Muğla 2008 turizm sezonunda yeni bir model oluşturma çabası içerisinde olduğu için, bu doğrultuda ekiplerimiz daha da sık olarak bu konuların üzerine eğilecek. Bütün oteller ve restoranlarda yemek üreten iş yerlerinden sık sık gıda numunesi alınarak analizlerini yaptıracağız. Sağlıklı ve hijyenik bir ortamda yetişmiş bir gıdayı sofraya taşımayı amaçlıyoruz.''
Kiraz, alınan her gıda numunesinin laboratuvar ortamında incelendiğini, insan sağlığına zararlı bir durum olması halinde gerekli yasal işlemlerin yapıldığını ifade ederek, ''Özellikle turizm açısından 'kırmızı nokta' olarak belirlenen ilçelerdeki turistik işletmeleri 2-3 defa denetliyoruz'' diye konuştu. (www.tuketiciler.org)
-
uğur 06-10-2008 19:35
akp hükümeti bu konularda çok duyarsız malesef.Avrupa Birliği'ne uyum yasaları adı altında domuz etini serbestleştiren yasalar hazırladılar.Yanlışlarından dönseler keşke.
- Batıl Uyutur, Îslam Diriltir!..
- İslami bir eğitim...
- Beynimizin neden her gün okumaya ihtiyacı var?
- Nasıl bir eğitim sistemi: Nasıl bir insan?
- Rus uçakları yine yerleşim yerini vurdu
- Kapitalizme karşı insan onuru ve hayatını savunmalıyız
- İslami mücadele yöntemi ictihadi midir?
- Müslümanlara Hacc ve Umre konusunda bir öneri
Makaleler
Hava Durumu