Facebook ve Twitter utanma duygusunu öldürüyor
UHİM'in hazırladığı raporun sonucuna göre, Facebook ve Twitter gibi siteler utanmayı unutturuyor. Sosyologlardan yazarlara, gazetecilerden aktivistlere kadar birçok kişinin analizlerinin yer aldığı raporda, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri, bireysel ve toplumsal değerlerin yitirilmesine zemin hazırlıyor ve insanların kontrol duygularında eksilmelere yol açıyor.
20-07-2011
İnternet kullanıcıları arasında giderek yaygınlaşan sosyal paylaşım siteleri masaya yatırıldı. Uluslararası Hak İhlalleri İzleme Merkezi'nin (UHİM) hazırladığı rapora göre, insanlar artık gerçek yaşamını sanallaştırmanın eşiğinde hayat sürüyor.
Zaman gazetesinin haberine göre, sosyologlardan yazarlara, gazetecilerden aktivistlere kadar birçok kişinin analizlerinin yer aldığı raporda, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım siteleri, bireysel ve toplumsal değerlerin yitirilmesine zemin hazırlıyor ve insanların kontrol duygularında eksilmelere yol açıyor.
Raporun başlangıcı ABD'li psikoloji profesörü Rowland Miller'ın 'Bu siteler, utanmayı unutturuyor' tespitine dayanıyor. UHİM'in başkanı Ayhan Küçük, günümüz toplumlarının her türlü teknolojik gelişmeyi herhangi bir süzgeçten geçirmeden kabullendiğini söylüyor. Bu sitelere eklenen resimlerde narsistik pozların fazlasıyla göze çarptığını, yapılan yorumların daha açık, daha cüretkar ve daha mahrem konular olduğuna işaret eden Küçük, "Varoluşsal bir duygu olan ve kişinin sosyal çevresiyle uyumunu olduğu kadar öz-saygısını korumasını da sağlayan utanç duygusu giderek azalacağı gibi, ben-merkezcil duygular, istekler giderek artmakta." diyor.
Sosyalleşmek mi? Asosyalleşmek mi?
Sosyolog-yazar Fatma Barbarosoğlu, sosyal paylaşım ağlarının aslında insanları asosyalleştirdiğine değiniyor. Barbarosoğlu, kendisiyle yeteri kadar ilgilenilmediğini düşünen insanların sürekli olarak 'Bilin bakalım ben şimdi ne yapıyorum?' sorusunun cevabını sanal âlemden hiç tanımadığı insanlarla paylaşarak kendini 'önemli' kılmaya çalıştığını dile getiriyor. Psikiyatrist Prof. Dr. Kemal Sayar ise yalnızlığını veya özgüven eksikliğini gidermek için sosyal ağları kullanan insanların yorumlarını, düşüncelerini diğer insanların beğenisine sunduğunu ifade ediyor. Ancak Sayar'a göre bu durum insanlarda özgüven eksikliğinin artmasına ve ben merkezli insan olmaya yol açıyor.(Kaynak: Dünya Bülteni)
- Medyanın gücü mü, gücün medyası mı?
- Radyo Denge'de Şeyh Said kıyamı konuşuldu (VİDEO)
- Siz cep telefonunuzu bırakınca ne yapıyorsunuz?
- Sosyal medya şirketleri, İslam karşıtlığı şikayetlerine duyarsız
- Kur'an Nesli Tv'de "Ramazan Sohbetleri" başlıyor
- ABD’nin özgür(!) medyasında Filistin haberleri yasak
- ''Ebeveynler dijital okuryazarlık seviyesine sahip olmalı''
- Değişim Tv'de "Adil Şahitlik Görevimiz ve Sorumluluklarımız" başlıklı program
Makaleler
Hava Durumu