Faruk Köse "İstişare Bilincini" anlattı (HABER - VİDEO)
HAY-DER'de gerçekleştirilen İslami Bilinç derslerinde bu hafta, yazar Faruk Köse İstişare bilincini anlattı. İstişareyi 5 ana başlık altında anlatan hocamızın dersinden çıkan notları sizlerle paylaşıyoruz.
22-03-2012
HAY-DER'de gerçekleştirilen İslami Bilinç derslerinde bu hafta, yazar Faruk Köse İstişare bilincini anlattı. İstişareyi 5 ana başlık altında anlatan hocamızın dersinden çıkan notları sizlerle paylaşıyoruz.
*Naslarla belirlenmiş konularda istişare edilmez.
*Bir konuda kati bir nas yoksa ilim ve takva sahipleri oturup konuşur ve bir karara varırlar. İşte bu istişaredir.
*İstişare sadece islami anlamda değil hayatın her alanında başvuracağımız birşeydir. Toplumsal bir varlık olan insanın hayatı boyunca insanlarla görüşüp, fikir alması. Örneğin hukuki bir konuda avukata, ev yapımında ustaya v.d. bir konuda bir işte, o konuyla alakalı bilgi sahibi kimselere danışması istişare ile aynı ökten gelen masura yani işi ehline sormaktır.
*İstişare islam dışı toplumlarında kullandığı bir sistemdir. Mekke cahiliyyesinde ki darul Nedve ve Firavunun etrafında ki kahinler buna verilebilecek örneklerdir.
*Ali İmran 159'da Rabbimiz istişareyi işaret etmiş ve istişare edenin yumuşak huylu olmasının önemine değinmiştir.
*İslami anlamda istişarenin bir bağlayıcı sonucu olmalı, diğer müminlerin meşferet heyetinin aldığı kararlara uyması gerekir.
*Müminler için istişare etmek sünnettir. Resululah bedir, uhud, hudeybiye, taif'te, namaza çağrı konusunda ve ifk hadisesinde ve bunun gibi birçok konuda toplumuyla değişik şekillerde istişare etmiştir.
*Meshep imamlarının ekseriyette görüşü istişarenin vacip olduğu yöndedir.
*İbni Teymiye yöneticilerin istişareden muaf olmadığını söylemiştir.
*İstişare çoğunluk veya azınlık gözetmeden yapılır. parmak hesabıyla çoğunluğun isteine göre değil, en uygun görülen üzerine karara varılır. Sonradan doğması muhtemel yanlışlar üzerinde istişare heyetinden hesap sorulmaz.
*İstişare meclisi değişiklikler gösterebilir. uhud savaşında olduğu gibi savaşa katılacak bütün halkın kararına başvurulabilir. Havazinde ganimetlerin dağıtımında olduğu gibi orada bulunan küçük bir topluluğun kararıyla da olabilir. Hendek savaşı esnasında Gatafan aşiretiyle yapılan antlaşmada olduğu gibi sadece birkaç kişiylede olabilir. İstişare zaman ve konuma göre değişiklikler arzedebilir. istişare heyetinin dikkat edeceği konuyu bir hükme bağlarken. O kararın nasla çelişmemesidir.
*Toplumun içine düştüğü bir çok hatayı yönetenler tek başlarına özemezler. istişarede farklı düşüncelerin ortaya çıkmasıyla hatalar önlenebilir.
*İstişarede amaç kişinin doğrularını diğer kişilere empoze etmesi değil, meşferet halinde ki topluluğun da düşüncelerini dinleyerek en doğru kararı almaya çalışmaktır.
*İstişare insanların ufkunu açar, sinerjisini arttırır.
*istişare vahdete götüren yoldur. orada alınan kararlar iştihat niteliğindedir. Ve müminlerin uyması gerekir.
*İstişare bireyselliği yok eder, cemaat fikrini oluşturur.
*İstişare bir danışmana fikir sormak değil, beraber bir sonuca varıp, bunu beraber uygulamaktır.
*Sahabe Resululah'ın aldığı kararlarda "Bu senin görüşün mü, Alah'ın emrimi" diye sormuş, eğer resululah'ın fikriyle istişare etmiştir.
*Kişi ne kadar zeki olursa olsun, ne aklı, ne de bilgisi herşeyi tam anlamda vakıf olmasına yetmez.
*Tevhidin hayata hakim olması, itikatın tam anlamda anlaşılması için, müslümanları birlik olması için istişare ve istişareden çıkan sonuçlara sadık kalması şarttır.
*İşlerimiz ya istişareyi eksik yapıyoruzdur, ya ehil kişilerle yapmıyoruzur. yada istişare yapmıyoruzdur.
*İstişarenin amacı akıl vermek değil akıl almaktır.
*İstişare edenler aynı heefe giden takım arkadaşlarıdır, rakip değildir.
*İstişarede farklı görüşler ortaya çıkar, böylece en doğru olana ulaşılmaya çalışılır.
*Kuran da; Şura-38, Ali İmran-159, Bakara-233 ve Neml-32. ayetlerde istişareden direk olarak bahseder.
*İstişare işin ehli kişilerle yapılmalıdır. İstişare yapanın akıl sahibi, tecrübeli, salih, ilim sahibi, yanlış bilgi vermeyen, yalancı olmayan, dost ve güvenilir olan, fikri kuvvetli, siyaseti bilen, ileri görüşlü, sosyal şartlara ve zamana hakim, sır saklamayı bilen, hatada ısrarcı olmayan, namaz kılan ve Allah'a güvenen bir kimse olmalıdır.
* İstişarede kadın-erkek ayrımı yoktur. Bakara 233'de emzirme konusunda karı-kocanın istişaresine dikkat çekmektedir. Kasas 26'da Şuayip (as)'ın hanımıyla istişaresinen bahseder. Neml 30-322de Sebe melikesinin kurmaylarıyla istilşare etttiginden bahseder. ilk vahiy geldiğinde tam olarak neyle karşılaştığını kavrayamayan Resul (sav) Hz. Hatice'yle istişare etmiştir. İfk hadisesinde Resul (sav) Berire isminde bir cariyeyle istişare etmiştir. Kuran, Peygamberin yaşantısı ve sahabenin uygulamalarında kadınlarlada istişare etme yönünde çokça örneklikler vardır.
*İstişare ve demokrasi iki zıt kutuptur.
*Demokraside siyasi partiler vardır ve bunlar birbirlerinin rakibidir. Birbirlerine muhalefet etmek, kendi görüşlerini empoze etmek içişn uğraşırlar.
*Demokraside tek doğru kendi görüşüdür.
*Demokrasilerde siyi parti liderlerinin görüşleri hakimdir. Ona yakın olmak için görüşleri benimsenir. Liderin görüşü neyse o partide ki diğer kimselerin görüşüde odur.
***
HAY-DER bilinç derslerinde önümüzdeki hafta (26 Mart-Pazartesi) Ahmed Kalkan Dünya hayatı-Dünyevileşme konulu bilinç dersini anlatacak.
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler
- Siyonazi çetesi, Gazze'de gıda yardımı bekleyen sivillere saldırdı: 150 maktul 1000 yaralı
- Gazze İle Dayanışma ve Şehadet Gecesine Dâvet
- Gazze İle Dayanışma ve Şehadet Gecesi'ne dâvet
- İktibas’a bu cumartesi Ali Kaçar konuk oluyor
- Gazze’ye Yardım Kampanyası
- Siyonist vahşet: İnfaz edip çöpe atmışlar
- Adana ve Mersin seyahatinden sadra düşenler
- Kur'an Nesli İlim Merkezi'nin çadır yardımları Gazze'ye ulaştı
Makaleler
Hava Durumu