Gannuşi: Demokrasiye ve NATO ile işbirliğine önem veriyoruz
"Arap Baharı"nın ardından yapılan ilk seçimlerde Tunus'ta büyük başarı kazanan Ennahda Hareketi Lideri Raşid Gannuşi Washington'da destek aradı. Gannuşi, demokrasiye ve NATO ile işbirliğine verdikleri önemi anlattı.
03-12-2011
Arap Baharı'nın ardından yapılan ilk seçimlerde Tunus'ta büyük başarı kazanan Ennahda Hareketi Lideri Raşid Gannuşi, ABD'nin yahudi lobisi ve neo-con kesimlere yakınlığı ile bilinen Washington Institute'de düzenlenen bir toplantıda konuştu.
Demokrasiye bağlı olduklarını ve NATO ile işbirliğini sürdüreceklerini belirten Gannuşi, İsrail-Filistin çatışmasının iki devletli çözümle sona erdirilemeyeceğini tekrar ederken, Hamas'ın Filistin halkının meşru temsilcisi olduğunu da söyledi.
Başta Suudi Arabistan olmak üzere tüm Arap krallıklarının"yetkiyi halka vermedikleri takdirde yıkılacakları" uyarısında bulunan Gannuşi, "gelecek yıl belki de monarşilerin sona erdiği zaman olacak. Arap Devrimleri onları zor bir kararla karşı karşıya bıraktı: Ya değişim zamanınının geldiğini farkedecekler, ya da bu dalga onlar kral olduğu için sınırlarında durmayacak. Suudi Arabistan'daki gençler Tunus ya da Suriye'deki benzerlerinden daha az değişimi hakettiklerini düşünmüyorlar" dedi.
DEMOKRASİ VE İŞBİRLİĞİ GÜVENCESİ
ABD'nin Arap Devrimleri karşısındaki tutumunu "olumlu" olarak niteleyen Ennahda lideri, "terörle savaş" yüzünden, hareketi terörist örgüt olarak listelenmediği halde, yıllarca ABD'ye girişinin yasaklandığını hatırlattı, "devrim sayesinde aranızdayım" dedi.
Ennahda'nın 1981'deki kuruluşundan itibaren asla şiddeti bir yöntem olarak belirlemediklerini söyleyen Gannuşi, ABD'yi asla "Büyük Şeytan" olarak nitelemediğini savundu, "değiştiğimi reddetmiyorum, çünkü ben bir insanım" dedi.
NATO ile ilişkiler üzerine bir soruya "Tunus ile NATO'nun farklı alanlarda işbirliği var ve bunu sonlandırmayı düşünmüyoruz" diyen Gannuşi, ilk hedeflerinin ülkede zengin-fakir arasındaki uçurumu kapatmak olduğunu anlattı.
Yeni hazırlanacak Anayasa'da İsraille ilişkilerin kesileceğine dair bir madde olacağı iddialarını Gannuşi yalanladı.
Gannuşi, herkesin istediği dini seçme, yaşama ve değiştirme hakkı olması gerektiğine inandığını da söyledi.
WİKİLEAKS: ENNAHDA ABD'Yİ ETKİLEMEYE ÇALIŞIYOR
Öte yandan, ABD gizli yazışmalarını yayımlayan WikiLeaks'te yer alan Tunus'taki ABD büyükelçiliğine ait belgelerde, devrim patlak vermeden çok önce Ennahda'nın bölgede demokratik değişim için kendisini bir model olarak Washington'a sunduğu iddia edildi.
Tunus'taki ABD elçiliği yazışmaları, Bin Ali rejimi tarafından yasaklanana İslamcı hareketin, elçilik ile köklü ve uzun süreli bir ilişki sürdürdüğünü gösteriyor.
Belgeler Washington'un Tunuslu İslamcılar ve onların siyasi faaliyetlerine duyduğu ilgiyi ortaya koyarken, elçiliğe gelen hemen hemen her ziyaretçinin İslamcılar hakkında "sorguya çekildiği" görülüyor. ABDli görevliler, hareketin ne kadar aktif olduğunu, gücünü ve gerçek inançlarını anlamaya çalışıyor.
Diplomatik kablolarda, Tunus'taki diğer siyasi partilerin Ennahda ile ilişkilerine ve ülkede artan İslami duyarlılığa yönelik ifadeler de dikkat çekiyor.
15 Ağustos'ta elçilikte düzenlenen bir toplantıda, Ennahda yetkililerinin Tunus'un Orta Doğu'da demokratik reform için bir model olarak hizmet edebileceği görüşünü savunduğu kaydedildi. "Tunus'un, diğer Arap ülkelerinin aksine, aslında yüzde doksan laik" olduğunu söyleyen Ennahda üyelerinin ABDli yetkililer tarafından şüpheyle karşılandığı da yazışmalara yansıdı.
(Kaynak: Vahdet Haber)
- Ûlu’l-Emr Olmanın Şartı ‘Bizden’ Olmasıdır
- Büyük Felaket (Nekbe) İngilizlerin Kudüs'e girişi ile başladı
- Tarih Gazze'yi Yazacak!
- Soykırım saldırılarında katledilen Gazzelilerin sayısı 34 bini geçti
- Hamas’tan uluslararası topluma, “ABD’nin iradesini aşın” çağrısı
- İsrail’in sonu göründü mü?
- Mehdi Kudüs'e indi mi?
- Hamas: Siyonist zihniyet tamamen vahşi ve canavar bir zihniyet
Makaleler
Hava Durumu