Haksöz: Çözüm TC'nin insafına da, PKK'nın vesayetine de bırakılamaz
Haksöz'de bu ay özerklik ve iki dil tartışmaları bağlamında Kürt meselesi ele alınıyor. Resmi ideoloji tasfiye edilmedikçe sorun çözülemeyeceği gibi Kürt Kemalizminin de yaşanan acılara derman olamayacağının altı çiziliyor.
05-01-2011
Haksöz'de bu ay özerklik ve iki dil tartışmaları bağlamında Kürt meselesi ele alınıyor. "Kürt Sorununun Çözümü Resmi İdeolojinin İnsafına da İmralı'nın Vesayetine de Bırakılamaz!" başlıklı Gündem yazısında dil tartışmalarının mantığı sorgulanarak milliyetçiliğin, çözümsüzlüğü beslediği vurgulanıyor.
Bu bağlamda sorunun kaynağı olan resmi ideoloji tasfiye edilmedikçe sorun çözülemeyeceği gibi Kürt Kemalizminin de yaşanan acılara derman olamayacağının altı çiziliyor. Konuyla ilgili "Yeni Bir Tahakküm Projesi Olarak Demokratik Özerklik Modeli!" başlıklı yazısında Serdar Bülent Yılmaz, bütün yönleriyle incelediği demokratik özerklik modelinin sonuç olarak bir toplumsal mühendislik projesi olduğuna dikkat çekiyor.
Derginin bu sayısında gündeme nasıl yaklaşılması ile ilgili çeşitli açılardan ele alınmış yazılar yer alıyor. "Gündemi Nasıl Değerlendirmeliyiz?" başlıklı yazısında Rıdvan Kaya, neyin gündem olmasından öte, gündemin nasıl ele alındığının belirleyici olduğunu belirterek hayalci ve karamsar yaklaşımlara dikkat çekiyor. "Dayatılan gündem mi kendi gündemimiz mi?" tartışmasına da giren Kaya, Kur'an'ın gündemi ele alış biçimini tahlil ederek nelere ağırlık verilmesi gerektiğini madde madde sıralıyor. Bahadır Kurbanoğlu ise benzer konuyu somut bir tutum üzerinden analiz ediyor. Sisteme muhalif olmakla AKP karşıtlığı arasındaki dengede tevhidî duruşun neyi gerektirdiğini tartışan Kurbanoğlu, güncel siyasi örneklerden hareketle tevhidî tavır sahibi olmanın gerekliliklerini sorguluyor. Yine bu bağlamda Murat Aydoğdu ise İslami camiadaki muhafazakâr ve sol yaklaşımları eleştirdiği yazısında toplumsal değişimin neden "ıslah" merkezli olması gerektiğini ayetler ışığında gözler önüne seriyor.
Selin Ongun'un "Başörtülü Kadınlar Anlattı: Türbanlı Erkekler" kitabını inceleyen Esra Çifci Dindar, ekranlarda ve gazete köşelerinde boy gösteren başörtülü yazarların başörtüsü mücadelesi ile ilgili yanılgılarına dikkat çekiyor. Kitaptaki art niyetli yaklaşımlar karşısında kimi Müslüman yazarların cevaplarındaki basiret yoksunluğunu eleştiren Dindar, başörtüsü direnişiyle ilgili ithamlara da cevap veriyor.
Derginin bu sayısında Zafer Bangaş ve Fahad Ansari'den yapılan çevirilerle Hindu faşizmi gözler önüne serilerek Keşmirlilerin Hint zulmüne karşı direnişleri gündemleştirilmiş.
Yaygın olduğu için adeta gerçekmiş gibi algılanan bir konuyu, Soğuk Savaş sürecinin İslami hareketlerin önünü açtığı iddiasını kaleme alan Kenan Levent, Soğuk Savaş politikalarını analiz ediyor ve İslami hareketlerin yükselişini bu stratejilere bağlayanların iddialarına yer veriyor. Özellikle sol ve ulusalcı kesimlerce savunulan bu tezin Müslüman yazarların değerlendirmelerinde de sıkça kullanıldığını ortaya koyan Levent, İslami hareketlerin yükselişinin gerçek nedenleri üzerinde durarak söz konusu iddianın tutarsızlıklarına dikkat çekiyor.
"Toplumsal Dönüşüm İçin Mükellefiyet, Şahitlik ve Takva" başlıklı yazısında Hamza Türkmen, Kur'an ışığında ifsad ve ıslah olgusunu, akıl ve toplumsal helak ilişkisini, dönüşüm fıkhı ve takva konusunu irdeliyor. Cengiz Duman ise kıssalarla ilgili yazılarına çokça tartışılan bir konu üzerinden devam ediyor. Duman, Hz. Yusuf'un Mısır yönetimindeki konumunu analiz ediyor. Muhammed Abduh ve Reşid Rıza'nın tefsiri el-Manar'dan da Bakara Suresi 135-138. Ayetlerin tefsirinin çevirisine "Haniflerin Yolu ve Sıbğetullah" başlığıyla yer veriliyor.
Balyoz Darbesi ve Mavi Marmara ile ilgili haberlerin de yer aldığı derginin edebiyat sayfalarında Sezai Arıcıoğlu'nun "Doğum Sancısı ve Mavi Marmara", Süleyman Ceran'ın "Moh'd Saleh İçin Söylenmiştir" ve Bünyamin Doğruer'in "Zaman Sermayesi Eriyor!" başlıklı yazılarına yer veriliyor.
İrtibat: 0212 524 10 28 / 534 58 08
-
Selami 06-01-2011 22:08
kime bırakılacak peki? burada akp neden yok? resmi ideolojiyi kim temsil ediyor? nasıl bir 3. yol öngörülüyor? başkalarının türlü bedellerle bu noktaya getirdiği meselede onları bertaraf etmeyi kim ne kadar kabul edecek?
- İktibas’ın Eylül sayısı çıktı
- İktibas’ın yeni sayısı, “Küreselleşmenin Sonu mu?” manşeti ile çıktı
- İktibas Dergisi Haziran sayısı çıktı
- İktibas Dergisi Mayıs sayısı çıktı
- İktibas Dergisi'nin 472. sayısı çıktı
- Genç Birikim Dergisinin Kasım sayısı çıktı
- İktibas Dergisi Ekim sayısı çıktı
- İktibas'ın Eylül sayısı çıktı
Makaleler
Hava Durumu