İşte 12 Eylül'ün gizli belgeleri
Balyoz ve 12 Eylül'ün Bayrak Harekât Planı aynı babanın çocukları. 12 Eylül'ün ünlü generali Bedrettin Demirel Genelkurmay'da her zaman bir tane bulunan o planların ortak adını vermişti: Dev-Kurt (Devleti Kurtarma Planı)
30-01-2010
Taraf Gazetesi'ne kocaman bir bavul içinde ulaştırılan 'Balyoz' darbe planı evraklarının içinde çok önemli bir başka dosya daha vardı. Dosyanın adı '12 Eylül 1980 ihtilali Dokümanları'.
Taraf gazetesi, o dosyadan çıkan belgeleri bir yazı dizisi haline getirdi ve bugün ilk bölümünü yayınladı.
İŞTE O HABER1980 model darbe planı Dev-Kurt planı: BAYRAK
Balyoz ve 12 Eylül'ün Bayrak Harekât Planı aynı babanın çocukları. 12 Eylül'ün ünlü generali Bedrettin Demirel Genelkurmay'da her zaman bir tane bulunan o planların ortak adını vermişti: Dev-Kurt (Devleti Kurtarma Planı)Geçen hafta Taraf muhabiri Mehmet Baransu 'nun ulaştığı ve öğünden beri Türkiye'nin tartıştığı DVD'ler içinde Balyoz Harekât Eylem Planı'nın yanında bir dosya hepimizin diki atini çekti. Dosyanın adı "12 Eylül 1980 ihtilali Dokümanlarıydı.
Evet. elimizde yüz binlerce insanın hayatını karartmış, 12 Eylül'ün yüzlerce sayfalık sararmış planlan ve sıkıyönetimin çok gizli belgeleri vardı.
Dönemin tüm 1. Ordu ve İstanbul Sıkıyönetim Talimattan, Sıkıyönetim Komutanlığı bildiri ve yazışmaları, 12 Eylül ve sonrasında meydana gelen olaylarla ilgili bugüne kadar hiç yayımlanmamış çok önemli istatistikler, dönemin tüm sol ve sağ örgütlerinin nasıl yakından izlendiğini gösteren raporlar. Yılmaz Güney ve Cem Karaca 'nın da aralarında olduğu 12 Eylül'ün sakıncalı isimleri hakkında alınan özel kararların da arasında olduğu yüzlerce sayfa sararmış belge.
Belgelerden en tarihî olanı Dönemin Birinci Ordu ve İstanbul Sıkıyönetim Komutanı Orgeneral Necdet Üruğ imzasıyla Marmara Bölgesi'ndeki tüm komutanlıklara giden Bayrak
Harekât Direktifi'nin 22 kopyasından 22. 'siydi.
Bu kez plan maalesef sadece kâğıt üzerinde kalmamıştı. Gerçek olup olmadığına Adli Tıp'ın ya da çokbilmiş köşe yazarlarının değil yüz binlerce acı çekmiş insanın şahitlik edeceği "darbenin yapılmışının " belgeleriydi bunlar.
Bu belgelerden bazılarında cümlelerin altı eflatun kalemlerle çizilmişti. Belli ki Balyoz Planı'nı hazırlayanlar açıp darbenin yapılmışından ilham almıştı. Aralarında 23 koskoca yıl ve altüst olmuş bir dünya olmasına rağmen Bayrak ve Balyoz planlarındaki iç ve dış tehdit tanımlarının neredeyse aynı olması bu ilhamın kanıtlarından biriydi.
Benzerlikler bununla da sınırlı değildi. En iyisi belgelere gelmeden önce bugün darbelerin bu değişmeyen tarihi içinde Bayrak Harekât Planı'nın bugün -önümüze Balyoz olarak nasıl geldiğinin hikayesine yeniden bir bakalım.Son olarak bu yazı dizisini Baransu'nun neredeyse bu haberle birlikte doğan ve hayatta kalmak için çok mücadele veren, sonunda da bunu başaran oğluna ithaf etmek isterim. Umarım bu onun gördüğü son darbe planı olur.
28 Şubat 1997'de post modern bir darbeyle iktidardan edilen Refah Partisi'nden kopan bir grubun kurduğu Adalet ve Kalkınma Partisi 3 Kasım 2002'de tek başına iktidara geldi. Hemen bir ay sonra hazırlandığı ortaya çıkan Balyoz Harekât Eylem Planı'nın altında imzası olan kişi 28 Şubat post modern darbesinin merkez üssü olan Batı Çalışma Grubu'nun başındaki bir generaldi. Ama bu Türkiye tarihinde ilk kez yaşanmıyordu. 27 Mayıs 1960'da kanlı bir darbeyle iktidardan uzaklaştırılan Demokrat Parti'nin devamı olan Adalet Partisi, 1965 seçimlerinde yüzde 50'nin üzerinde bir oyla iktidara gelmişti. Bu 27 Mayıs'ı bayram olarak kutlayan bir ülkede askerler için kabul edilemez bir durumdu. Ardından yaşananları ABD Dışişleri Bakanlığı'nın iki yıl önce üzerinden gizliliği kalkan o yıllara ait rapor kırından okuyalım: "1965'ten sonra yıllar içersinde zaman zaman askeri darbe hazırlıkları olduğuna ilişkin raporlar çıktı. Darbe hazırlığı içinde olanlar albaylar düzeyinde ve bunların 1960 darbesini yapan grupla da bağlantıları var. Demirel'i devirme girişimlerinin devam edeceğine ilişkin hiçbir kuşku yok."
Çekmecede bekleyen planlar
1988 yılında Milliyet gazetesine bir röportaj veren dönemin kudretli generali ve darbenin başındaki Kenan Evren'in yakın arkadaşı Bedrettin Demirel, 1965 yılında askeriye içinde yapılan bu planların adını bile veriyordu: Dev-Kurt. Yani "Devleti Kurtarma Planı." Ve ekliyordu Demirel "Kısa adı Dev-Kurt olan devleti kurtarma planı hep vardır Genelkurmay'da. Yıllardır vardır. 12 Eylül'de zuhur etmiş bir plan değildir. Devlet görevini yapamayanca 12 Eylül'de Dev-Kurt kuvveden fiile çıktı."(ı)
Milliyet'te çıkan aynı röportajda Bedrettin Demirel daha sonra 12 Eylül ile ilgili çok tartışılacak o sözleri de söyleyivermişti: "12 Eylül için şartların olgunlaşmasını bekledik." 12 Eylül'de "şartlar olgunlaşınca" kuvveden fiile çıkacak Dev-Kurt'un özel bir adı vardı: Bayrak.
(Kaynak: Taraf / Zaman)
- Bir 10 Kasım Mağduriyeti: Dr. Mehmet Arslan Tutuklandı
- İktibas’ın yeni sayısı Bangladeş gündemi ile çıktı
- Diken ve Karanfil
- Hayrola Mahmud Abbas
- Bir milyon yahudi, işgal altındaki toprakları terketti
- Ya Eyyühel Müzzemmil
- Son Seyahatimizden Yansımalar
- Husi: Gazze'ye destek için vurulan gemi sayısı 177'ye çıktı
Makaleler
Hava Durumu