Kapitalist sistem bayram harçlıklarına göz dikti
BKM’nin dijital bayram harçlığı uygulaması, gelenek ve göreneklerine bağlı Türkiye’de tartışma konusu oldu. Bayramlar küçüklerin büyükleri ziyaret ettiği günler olarak kalmalıyken, ziyaret yerine bir telefon mesajı ile harçlık isteme biraz yadırgandı.
17-08-2018
BKM’nin dijital bayram harçlığı uygulaması, gelenek ve göreneklerine bağlı Türkiye’de tartışma konusu oldu. Bayramlar küçüklerin büyükleri ziyaret ettiği günler olarak kalmalıyken, ziyaret yerine bir telefon mesajı ile harçlık isteme biraz yadırgandı.
Kullanıcılar, bayramda ziyaretine gidemedikleri aile büyüklerinden BKM Express'in 'Para İste' özelliğini kullanarak harçlık isteyebilecek.
Dijital para transferi uzun süredir hayatımızda. Büyükler, paraya ihtiyaç duyan çocuklarına, başka şehirde, ülkede okuyan çocuklarına, yeğenlerine, torunlarına cep telefonu üzerinden para yollayabiliyor. Ancak BKM’nin bu uygulamayı dijital bayram harçlığına dönüştürmesi bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Pek çok kişi, “SMS’le bayram, kandil kutlaması mı olur?’ derken, şimdi bir de dijital harçlık uygulaması çıktı ve tartışma da alevlendi.
Bayramlar küçüklerin büyükleri ziyaret ettiği, el öpüp hal hatır sorduğu özel günler olmalıyken dijital paranın bu geleneği öldürmesi mümkün olacak.
Bayram günlerini eş-dost, hısım-akraba ziyaretleşmeleri yerine; tanıdıklardan uzaklaşma ve hevâ istikametinde eğlenceyi tercih etme, son yıllarda ortaya çıkan ve dünyevîleşerek lâle devrini hortlatmaya çalışan zenginler arasında giderek yayılma temâyülü göstermektedir. Bayram vesilesiyle evden uzaklaşıp büyük masraflara katlanarak tatil ve eğlence yerlerine gidilmesi, bayram yapmak adına bayram rûhundan kaçmaktır. Dinin bu iki mübârek ve kutlu günlerini batılı ve bâtıl ölçülere göre kutlama ve dejenerasyon açısından bir ölçüttür. "Para benim, bayram benim; dilediğim yerde istediğim gibi bayram geçiririm; kim ne karışır?" demeye hiçbir müslümanın hakkı yoktur. Çünkü para ve her türlü mülk Allah'ın, bayram da İslâm'ın. Sen de müslümansın. İslâmî örfe ters; misafirperverlik anlayışını yok eden; komşu, akraba, dost ilişki ve dayanışmalarını öldüren; fakir-zengin kaynaşmasını engelleyen, nefsin arzu ve isteklerinin ön plana çıkartılıp uygulandığı bir bayram anlayışı, hayatımız ve toplumsal huzurumuz için, nesillerimiz ve ahlâkımız açısından tehlike işaretidir. Özellikle çocuklar ve gençler bayram harçlıklarını gayr-ı meşrû yerlerde harcamamalı, her türlü haram eğlence ve oyunlardan kaçınmalıdır. Müslümanca sevinip eğlenmesini bilemeyenler, sevinçlerinin yarın sonsuz üzüntüye dönüşebileceğini hatırdan çıkarmamalıdır.
Bayramlar, bizi Allah’tan uzaklaştıran değil; Allah’a yaklaştıran günler olmalıdır. İnsan, Allah’a ne kadar itaat ve ibâdetle yaklaşıyorsa o oranda bayram yapmaya hakkı olur. Kurban kelimesi, kurbiyet; Allah’a yaklaştıran ibâdet anlamına gelir. Kurban; en değerli varlıklarımızı İbrâhim gibi gözünü kırpmadan Allah yolunda fedâ etmenin; gerektiğinde de İsmâil gibi kendi canımızı hiç çekinmeden O’nun için verebilmenin sembolüdür. Bayram, namaz kılarak başlar, bu günde ekstra tekbirler ve zikirler vardır. Namazdan, ibâdetten kopuk bir bayram anlayışı dinimizde yoktur. Allah’tan gâfil geçirilen günler bayram değildir.
Harçlık sadece para alışverişi olmamalı
Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu:
Bu uygulama bana mantıklı gelmedi. Bayram harçlığı sadece para alışverişinin olduğu bir gelenek değil. Sembolik anlamı var ama onun dışında iletişimi kuvvetlendiren bir uygulama ve yüz yüze yapılması gerekir. Ayrıca bayram harçlığı için bankaya komisyon da vermek istemem.
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler
- Bir 10 Kasım Mağduriyeti: Dr. Mehmet Arslan Tutuklandı
- İktibas’ın yeni sayısı Bangladeş gündemi ile çıktı
- Diken ve Karanfil
- Hayrola Mahmud Abbas
- Bir milyon yahudi, işgal altındaki toprakları terketti
- Ya Eyyühel Müzzemmil
- Son Seyahatimizden Yansımalar
- Husi: Gazze'ye destek için vurulan gemi sayısı 177'ye çıktı
Makaleler
Hava Durumu