Kur’an meali bilgi yarışmasına hazır mısınız?
Yarışma ile ilgili geniş bilgi almak ve kayıt yaptırmak için www.e-kuran.net/mealyarisma.htm sayfasına bakabilirsiniz. Bu adresten geçen senenin tüm sorularını görebilir, cevap anahtarına erişebilirsiniz.
23-02-2008
Şaban Piriş
Geçen sene ilkini düzenlediğimiz Kur’an Meali bilgi yarışmasının bu sene ikincisini düzenleniyor.
Nisan ayının 20 sinde Kayseri’de düzenleyeceğimiz yarışma herkese açık. Yetkililerin açıkladığına göre Kayseri dışından gelecek misafirlere kalacak yer temin edilecektir.
Meal yarışmasına katılım konusunda geçen sene beklediğimizin üzerinde bir ilgiyle karşılaştık. Yaklaşık bin kişi müracaat etmişti yarışmaya. Bu sene daha geniş bir katılım bekliyoruz.
İnşallah gelecek seneden itibaren de tüm Türkiye genelinde bu yarışma aynı anda birçok ilde yapılacaktır. Onun hazırlıklarına da devam ediyoruz.
Meal yarışmasını niçin düzenliyoruz?
Kur’an’ın metnine ve okunmasına verilen önemin anlam boyutunda da gelişmesini sağlamak, her müslümanın Kur’an’ın anlamıyla muhatap olması gerektiğini hatırlatmak ve Kur’an’ın manasını gündemimizde tutmak için bu yarışmayı yapıyoruz.
Her yıl düzenlenmesine gayret edeceğimiz ve geleneksel hale getirmek istediğimiz bu yarışma ile inşallah milyonları Kur’an’ın anlamıyla tanıştırmak, tanışanları da daha ileri bir düzeye çıkarıp, her evde ailece Kur’an meali okuma geleneğini başlatmak istiyoruz.
Biz biliyoruz ki Kur’an Arapça olarak indirilmesinin sebebi onu dinleyen ve okuyan toplumun Arap olması dolayısıyla onların hayatını düzenlemek ve rehberlik edebilmesi için onların kendi dillerinde indirilmişti.
Ama Kur’an mesajı evrenseldi ve her insana ulaştırılması gerekiyordu. Bu sebeple daha peygamberimizin zamanında Arapça bilmeyen ülkelere ve toplumlara Peygamberimizin emriyle Kur’an ayetleri çevriliyor ve kendi dillerinde mesajı anlamaları sağlanmaya çalışılıyordu. Selmâni Farisî bazı kısa sureleri Farsçaya çevirmişti. Peygamberin elçi gönderdiği krallara da kendi bildikleri dilde bu mesajın içeriği anlatılmıştı.
Kur’an bir medeniyet kitabıdır. Cahiliye Arabının hayatına girmiş, onu baştan aşağı yeniden düzenlemişti. Kitapsız bir toplumu, dünyanın efendisi yapmış, adalet ve medeniyet önderliğine terfi ettirmişti.
Bugün her ne kadar elimizden düşürmesek de Kur’an’ın bize yol göstericiliği çok sınırlı kalmıştır. çünkü biz Kur’an’ı rehber ve pratik hayatımız için el kitapçığı olarak görmekten çok uzağız. Sembolik olarak Kutsayıp, işlevsel olarak unuttuğumuz, ölünün arkasından okuyup, üflenip geçilen ve geçmişlerin ruhlarına hediye edilen teberrük ve efsun kitabı gibi görüyoruz.
Doğru okuduğumuz surelere, ayetlere, kelimelere doğru anlam arayışı yerine şifreler, kodlar ve gizem avcılığı arayışı içine giriyoruz.
Kur’an okunup, anlaşıldığı ve üzerinde hikmetle tartışıldığı sürece geleceğimize ışık tutacak bir kaynaktır. Ebcet ve cifr hesaplarının malzemesi olarak değil.
Sorular nasıl, yarışmaya nasıl hazırlanılmalı?
Sorularımız Kur’an’ın tamamından, her süre veya sayfadan çıkabilir. Soruları 12 kişilik bir heyet hazırlıyor. Her elli sayfa bir hocaya verilerek, buradan 50 soru hazırlaması isteniyor. 50 soru içinden bir üst kurul sadece 8-10 soru seçiyor. Böylece soru dağılımı tüm kitaba teşmil ediliyor.
Sorular sadece bilgi ölçmeye yönelik hazırlanıyor. Arapça bilgisi, tefsir ve fıkıh gibi alanlarda farklı yorumlanabilecek, ucu açık sorular yok. Tek cevabı olan sorular soruluyor. Geçen seneki sorulardan bir örnek vermek gerekirse:
Örnek Soru: Haşr sûresi 16. âyette Allahu Teâlâ, şeytanı (münâfıkların) durumunu açıklayıcı bir misal olarak vermiştir.
Bu misale göre “şeytan insana ‘inkar et!’ der ve insan
inkar edince de ona: ‘……….’ der.” âyetin devamına
göre şeytan insana ne der?
a) “Ben senden uzağım. Ben âlemlerin Rabbinden korkarım!”
b) “Az kalsın sen beni de saptıracaktın!”
c) “Ben seni aldatmasam da sen yine inkar edecektin!”
d) “Benim sana karşı zorlayıcı bir gücüm yoktu, sen ise
bana hemen inandın!”
Sorular, yarışma formatı gereği kazananı belirleyebilmek için kolaydan zora doğru hazırlanmış. %20 oranında çok kolay, %20 oranında oldukça zor kalanı da orta halli diyebiliriz. Test tekniğine aşina olanların ve Kur’an’ın anlamını çokça okuyanların zorlanmayacağı bir sınav diyebiliriz. Geçen sene yanlış cevap, doğruyu etkilemiyordu. Ama bu sene yanlış cevaplar doğruya dokunacak. Bu sene bir yenilikte yarışmaya katılanların kendi aralarında kategorilere ayrılarak değerlendirilecek olmaları. Bu kategoriler, ilk okul mezunundan, hafızlara, imam-hatip mezunlarından ilahiyata varıncaya kadar tasnif edilmiş.
Yarışmanın ödülleri var mı?
Geçen sene sürpriz hediyeler denilmişti. Dereceye girenlere ne verileceği resmi olarak açıklanmamıştı. Yarışma sonunda sponsorlar tarafından İlk üçe girenlere umre hediye edilmiş, ilk 50’ye girenlere de birer çeyrek altın hediye edilmişti. Bu sene de hediyeler sürpriz!
Yarışmanın en güzel tarafı kaybedenin olmaması. Bu yarışmaya katılan herkes kazanıyor. Bu dünyada ve ahrette kendisini saadete erdirecek kitabını bu vesile ile daha yakından ve derinlemesine öğrenme imkanı buluyor.
Yarışma ile ilgili geniş bilgi almak ve kayıt yaptırmak için www.e-kuran.net/mealyarisma.htm sayfasına bakabilirsiniz. Bu adresten geçen senenin tüm sorularını görebilir, cevap anahtarına erişebilirsiniz.
Kur’an rehberiniz olsun!
İki dünyanız da cennet olsun!
- Bir 10 Kasım Mağduriyeti: Dr. Mehmet Arslan Tutuklandı
- İktibas’ın yeni sayısı Bangladeş gündemi ile çıktı
- Diken ve Karanfil
- Hayrola Mahmud Abbas
- Bir milyon yahudi, işgal altındaki toprakları terketti
- Ya Eyyühel Müzzemmil
- Son Seyahatimizden Yansımalar
- Husi: Gazze'ye destek için vurulan gemi sayısı 177'ye çıktı
Makaleler
Hava Durumu