Mısır'da muhalefet bölündü, gösteriler azaldı

Cumartesi gecesi Mısır Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılan toplantının ardından ülkedeki muhaliflerin önemli bir kısmı eylemlerini sonlandırdı.

10-12-2012


Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin diyalog çağrısı ardından Cumhurbaşkanlığı sarayında toplanan ülkenin akil adamları, aldıkları kararlar sonucunda kısmen de olsa ülkedeki gerginliği gidermeyi başardı.

Ordunun da çağrısı üzerine 08 Aralık 2012 tarihinde Mısır toplumunun farklı gruplarının 54 temsilcisi Cumartesi günü Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda toplandı. Saat 14.00'dan 23.00'e kadar süren 9 saatlik bir toplantı sonunda, ülkede büyük bir krize neden olan Anayasa Beyannamesinin iptal edildiği ilan edildi ve yeni bir Beyannamenin ilan edileceği bildirildi. Alınan kararları, ülkenin ünlü avukatlarından Cumhurbaşkanı adaylarından Selim el Avva kamuoyuna açıkladı.

Toplantıya Eymen Nur, Fehmi Hüveydi, Servet Bedri, Ahmed Kemal Ebul Mecd, Muhammed Mahsub, Menal Şorbacı, Muhammed Caballah, Selim el Avva, Mahmud el Hudari, Ebu el Ala Madi, Isam Sultan, Amr Halid, Cemal Cibril, Muntasar el Zeyyad ve İbrahim Muallim gibi ülkenin önde gelen isimleri katıldı.

Cumhurbaşkanı Mursi, 6 Aralık Perşembe gecesi yaptığı konuşmada, muhalefeti ve ülkenin ileri gelenlerini diyaloga çağırmıştı. Muhammed el Baradey, Hamdin Sabahi ve Amr Musa gibi isimleri içinde barındıran Ulusal Kurtuluş Cephesi diyalog teklifini daha önce reddetmişti.

Toplantıdan once Silahlı Kuvvetlerin bir bildiri yayınlayarak, tarafları diyaloga çağırması ve 'çözüm için diyalogdan başka bir alternatife izin vermeyecekleri' şeklindeki ifadesi dikkat çekti. Mısır halkı genel olarak ordunun bu problemi çözme yönünde önemli bir etkisinin olacağına inanmaktaydı. Müslüman Kardeşler Cemaati ordunun bildirisini 'dengeli ve tarafsız' olarak nitelendirdi. Askeri kaynaklar, Mısır ordusunun siyasete karışma niyetinde olmadığı şeklinde açıklamalar da yaptı.

Ancak çözümün ordunun bildirisiyle birlikte gelmesi, askerin 'siyasi hayata müdahale etme niyetinde olmadığı' şeklindeki açıklamasına rağmen, bazı gözlemciler tarafından bir müdahale olarak algılanmakta. Mısırlı yazar Hamdi Kandil'in bugünkü yazısının başlığı 'asker uyardı' şeklindeydi. Kandil askerin yayınlamış olduğu bildiriyle, müdahale etme tehdidinde bulunduğunu ifade etti.

ORDUYA "GÜVENİLĞİ SAĞLA" TALİMATI

Önümüzdeki cumartesi günü yapılacak olan referandumla ilgili olarak Cumhurbaşkanı Mursi silahlı kuvvetleri güvenliği sağlamak üzere görevlendirdi. Devrimden sonra yapılan bütün seçimlerde silahlı kuvvetler ve polis ortak hareket etmiş ve güvenliği sağlamıştı.

Ülkede gerginlik kısmen de olsa giderilmiş durumda. Seküler kesimler mücadeleyi sürdüreceğini belirtiyor. Tahrir Meydanı'nda çadırlarda oturma eyleminin yanı sıra Cumhurbaşkanlığı sarayı önünde de katılım az olsa da, gösteriler devam ediyor.

Muhammed el Baradey, Batı menşeli bir gazeteye yazdığı yazıda, Mübarek'in partisinin devrimci ve değişimci gruplara yardım ettiğine işaret etti. Bu ifade, Mursi'nin kararlarından sonra devrimciler ile Mübarek kalıntılarının ortak hareket ettiği, son kararların devrimcileri Mübarek yandaşlarının kucağına ittiği şeklindeki iddiaları doğrulanması adına önemli bir itiraf olarak algılandı.

Mısır'da tepkiler tam olarak dinmese de Yarın Devrim Partisi başkanı Eymen Nur ve Vasat Partisi başkanı Ebu el Ala Madi'nin diyaloga katılması, 'muhalefet kısmen de olsa ikiye bölündü' şeklinde yorumlandı. 

(Kaynak: Dünya Bülteni)

Etiketler : #Mısır'da   #muhalefet   #bölündü   #   #gösteriler   #azaldı   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN