Sokakta kağıt toplayanlara kötü haber

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kayıt altında olmayan sokak toplayıcılarından atık malzeme alan işyerlerine 140 bin TL para cezaları uygulanacağını belirtti. Bu gelişme, hem atık toplayan sokaktaki kişileri hem de alımı yapan işyeri sahiplerini tedirgin etti.

23-01-2016


Sokakta kağıt toplayanlara yönelik düzenleme fırsatçılara yaradı.
 
Türkiye'de, sokaklardan katı atık toplayan kişilerin sayısı, Suriyelilerin de katılmasıyla hızla artınca, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. 

Bakanlık, 2005 yılında bu konuyla ilgili yaptığı düzenlemeye göre, kayıt altında olmayan kişilerden atık malzeme alan işyerlerine 140 bin TL para cezaları uygulanacağını belirtti. Ancak, bu gelişmeyi fırsata çevirenler de oldu. Kağıtları, kaçak olarak alan bazı işyerlerinin, artık kilogramda 25 kuruş yerine 15 kuruş ödediği ileri sürüldü.
 
GAYRI RESMİ RAKAMLARA GÖRE 3 MİLYON KİŞİ KATI ATIK TOPLAYARAK GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sokaklarda katı atık toplanmasına yönelik olarak, 2005 yılında bir düzenleme yaptı ve yönetmelikle de bunu tüm birimlere bildirdi. Ancak aradan geçen sürede bu denetimler, istenilen sıklıkta yapılmadı. Suriye'den gelen sığınmacıların da Türkiye'nin çeşitli illerinde para kazanmak için katı atık toplamaya başlaması, bu sayıyı arttırdı. Ülke genelinde gayri resmi rakamlara göre, yaklaşık 3 milyon kişi, katı atık toplayıp geçimini sağlamaya başladı. 

ARTAN RAKAM BAKANLIĞI HAREKETE GEÇİRDİ

Katı atık toplayanların sayısının hızla artıp kontrolden çıkması, çöplerden hiçbir hijyen kuralına uyulmadan, hastalık bulaşma riskine rağmen atık toplamanın sürdürülmesi, bunun yanında güvenlik zafiyeti de oluşması üzerine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, atık kağıt alımı yapan firmalara tebligatta bulundu. Onlara, 2005 yılındaki düzenlemeyi yeniden hatırlattı. Kayıt altında olmayan sokak toplayıcılarından kağıt alan işyerlerine 140 bin TL para cezası verileceği açıklandı.
 
Bu gelişme, hem atık toplayan sokaktaki kişileri hem de alımı yapan işyeri sahiplerini tedirgin etti. Bazı işyerleri bu alımı durdurdu. Bazı işyerleri de bu alımı kaçak yollardan ama fırsata çevirip yaptı. Eskiden kilosuna 25 kuruş verdiği atık kağıda bu kez 15 kuruş vermeye başladı.
 
 
Topladığı atık kağıtlar ellerinde kalan toplayıcılar da bu rakamı kabul etmek zorunda kaldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, sayıları giderek artan kağıt toplayıcıların gelecekte toplumsal bir sorun haline gelmemeleri için denetimlerin sıklaştırıldığını, önümüzdeki günlerde de yetkili alıcı firmalarla belediyelerin, ortak çalışma yapacaklarını, sisteme entegre edileceğini açıkladı.

"İŞVEREN BU ŞEKİLDE TOPLANAN ÜRÜNÜ ALMAK İSTEMEZ"

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erdoğan Çiçekçi, konuyla ilgili bugüne değil, 2004 yılına bakılması gerektiğini, atıkları vahşi toplayıcı denilen sokakta çalışanlar yerine AB standartlarında firmaların yapmasının planlandığını ifade etti. Çiçekçi, düzenlemeye göre, firmaların bir ekip kurması ve özel kıyafetler de hazırlamaları gerektiğini söyledi.
 
ÇOK ÇALIŞIYORLAR ARTIK DAHA AZ KAZANIYORLAR

Her gün soğuğa, yağmura, kara aldırış etmeden kilolarca ağırlıktaki atıkları, çöpleri karıştırarak toplayan ve evlerini geçindirmeye çalışan sokaktaki toplayıcılar, bu sistemde en mağdur olan taraf oldu. Bu toplayıcılardan Erdal Uslu, “Kağıt alımı bir ara yasaklandı.
 
Alım durduruldu, fabrikalar almamaya başladı. Arkadaşların kimi biriktirdi kimi toplamadı, şu anda alımlar başladı ama fiyat düşürerek başladı. Çalışanlara sigorta yapılması, çalıştırdıkları kişilere kıyafet verilmesi durumunda toplanabileceği söylendi. Ben emekliyim, ama ev geçindirmeye çalışan binlerce insan var. Günde 20 - 30 TL yevmiye almak için çabalıyor. Bu ellerinden alınırsa, o insanlar ya hırsızlık yapacak ya da başka yola girecek" dedi.

Etiketler : #Sokakta   #kağıt   #toplayanlara   #kötü   #haber   
YORUMLAR
Henüz Yorum Yok !
İlginizi çekebilecek diğer haberler

Makaleler

Hava Durumu


VAN