Umran, Özgün İrade, Genç Birikim
Özgün İrade son sayısında “nefis tezkiyesi” konulu dosya sunarken, Genç Birikim ve Umran dergileri “mahalle baskısı”nı gündem ediyorlar.
22-10-2007
Özgün İrade son sayısında “nefis tezkiyesi” konulu dosya sunarken, Genç Birikim ve Umran dergileri “mahalle baskısı”nı gündem ediyorlar.
Özgün İrade
Özgün İrade’nin Eylül Sayısı “Tutkunun Esaretinden Nefis Tezkiyesine” dosya konusuyla bayilerdeki yerini aldı. Ekim sayısında Av. Fikret Özdemir’in vefatına manşetten yer veren dergi, bir dava adamının ölümünün ardındaki hüzünle çekiyor bizi kendine. Ramazan Kayan, “Nefse öl deme, ol de” makalesiyle Nefis terbiyesi üzerine zihinlerimizdeki soruları cevaplanırken, “Nefis terbiyesi nasıl olmalı? ” sorusuna da cevap veriyor. Dosya konusu ile ilgili yapılan söyleşinin bu ayki konuğu ise İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Reşat Öngören. Filistinli yazar Münir Şefik “ABD İran’a saldıracak mı?” makalesiyle Ortadoğu’da yaşanan son gelişmeleri değerlendirirken, Av. Yasin Şanlı, “Halk iradesi ve Anayasa” başlığıyla kaleme aldığı yazısıyla, anayasa tartışmalarına ışık tutuyor. Gökçen Göksal, “Bir aksiyon adamı olarak Mevdudi” makalesiyle Eylül ayında yitirdiğimiz Mevdudi’yi yeniden gündemimize sokuyor.
Genç Birikim
Araştırmacı yazar Ali Kaçar; Militarist güçlerin ülkeyi kaosa sürüklemek için gündeme getirdikleri “mahalle baskısı” ve “Malezyalaşma” kavramlarından yola çıkarak bu baskıyı gündeme getirenlerin asıl baskıyı oluşturduklarına değiniyor. Seksen yıldır süregelen bu baskıyı farklı bir bakış açısıyla gündeme taşıyor. Yazar, halka hakaret ve zulüm içerisinde olan bu azgın azınlığın hiçbir kural tanımadan ve ahlaki değerlerden yoksun olarak halkı aşağılayan bu kesimin profillerini deşifre ediyor.Celal Sancar, bir Müslümanın hem iman sahibi hem de laik olamayacağını, laikliğin ve demokrasinin vahiy penceresinden değerlendirilmesi gerektiğine ve imani esaslara aykırılıklarına değiniyor Süleyman Arslantaş, Amerika’nın Irak’a yönelik işgalinin tarihi geçmişine ve arka planına değiniyor.
Umran
Umran son sayısında bir psikolojik savaş aracı haline dönüştürülen “mahalle baskısı” tartışmasını masaya yatırarak olayın perde arkasını araştırıyor.Yeni Anayasa tartışmaları ve bu tartışmaların odağına oturtulan “Türban serbest oluyor, açıklar zorla kapatılacak, mahalle baskısı var, Malezya olacağız” paranoyası ile ortalığı toz-duman edenlerin, milletin bin küsur yıllık bir İslâmi temele dayanan Kadîm Hayat Tarzını adeta bir ‘tehdit unsuru’ gibi takdim ederek bu tarz-ı hayatı simgeleyen başörtüsü üzerinden yeni bir psikolojik harp başlattığına dikkat çeken Umran dergisi; 28 Şubat postmodern sürecinde uygulanan psikolojik harp tekniklerini hatırlatan bu Yeni Psikolojik Harbin amacını ise şöyle özetliyor: çıkar egemenliklerini güvenceye almak isteyen küresel ve yerel güçlerin, yeni manipülasyonlar, sinsi planlar/tuzaklarla, hile ve desiselerle İslâm’ın önünü almak, hiç değilse “Ilımlı/Modern Müslümanlık” gibi yapay modelleri dayatarak Millet-i İslâm’ı dönüştürmek ve ehlileştirmek istemeleri.Umran’da ayrıca; yazar, mütefekkir Rasim Özdenören’le yapılan “Gül Yetiştiren Adam” merkezli röportaj ve dergi editörü Abdullah Yıldız’ın kaleminden tarihçi Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma’nın ilim, mücadele ve tebliğle yoğrulan hayat öyküsü yer alıyor.
- İktibas’ın Eylül sayısı çıktı
- İktibas’ın yeni sayısı, “Küreselleşmenin Sonu mu?” manşeti ile çıktı
- İktibas Dergisi Haziran sayısı çıktı
- İktibas Dergisi Mayıs sayısı çıktı
- İktibas Dergisi'nin 472. sayısı çıktı
- Genç Birikim Dergisinin Kasım sayısı çıktı
- İktibas Dergisi Ekim sayısı çıktı
- İktibas'ın Eylül sayısı çıktı
Makaleler
Hava Durumu