Zararlı medyaya alternatif geliyor: İslamBox
Yaygın medya TV’lerine alternatif IslamBox’la geldi. IslamBox, internet bağlantısı üzerinden tüm dünyadan İslami TV kanalları ve radyolarını dinleme imkânı sağlayan bir kutu.
14-11-2008
Ahlâk dışı ilişkiler, şiddet, kötü lisan ve madde suiistimali, büyük Medya’nın yaydığı birçok hastalıktan sadece birkaçı. Özelikle Müslümanlar, müsamaha gösterilebilenin ötesindeki bugünün görüntüleri nedeniyle ne izlediklerine dikkat etmek zorundalar. Yüce Allah Kur’an’da bizlere bakışlarımızı indirmemizi ve ahlâkımızı korumamızı emreder. Yine birçoğumuz TV’deki içeriğe gelince bunu unuturuz.
Tüm TV’ler kötü TV değil
Eğer sağduyu ve itidalle seyredilirse televizyon, büyük bir eğitim kaynağı olabilir. Kişi keşif ve aydınlanma dünyasına adım atabilir ve dakikalar içerisinde, başka herhangi bir yolla olamayacak şekilde büyük bir bilgi zenginliğine erişebilir. Sayısız belgesel, haber programları ve diğer eğitici yayınlar, izleyicide ilgi ve farkındalık yaratır.
Ne yazık ki, kötü programcılık faydalı olanın kat be kat üzerindedir ve ortalıkta olduğu için izlemekten sakınmak büyük bir irade gücü gerekmektedir. Allah’ın Kur’an’da alkol ve kumara ilgili söylediklerinden: “Onlar içinde büyük günah vardır ve biraz da fayda; ancak günahı faydasından çoktur” (Bakara / 29) Yani, “iyi” programlardan alabileceğimiz faydalara günah riskinin değip değmeyeceğine karar vermeliyiz.
Yine de, bugün ve bu çağda kendinizi, hayatlarımızın bir parçası haline gelen televizyondan ayırmanın imkânsız olduğunu öne sürebilir. Bazı aileler, çocuklarına evde TV izlemelerini yasaklayabilir fakat arkalarını döndüklerinde seyredeceklerdir. Hayal edin, TV’nin düğmesini açıyorsunuz ve her kanalda iyi ve ahlaki değerler yayan programlar bulunuyor.
Temiz TV, Temiz Toplum
Büyük medya TV’lerine alternatif IslamBox’la geldi. IslamBox, internet bağlantısı üzerinden tüm dünyadan İslami TV kanalları ve radyolarını dinleme imkânı sağlayan bir kutu. Uydu ve kablo TV’den farklı olarak IslamBox, İslami programlar içeren tek üyelikli sistem.
IslamBox’un kurucusu ve CEO’su Hürrem Mücteba, TIMETURK’e yaptığı açıklamada, IslamBox’un kullandığı kıstasla ilgili şunları söyledi: “Çok basit. Herhangi bir kanal olabilir, sadece İslami öğretilerin sınırlarında olsunlar ve temel İslam öğretilerinin ötesine geçen bir şeyi yaymaya kalkmasınlar”.
Yakında IslamBox, Fransa, Güney Afrika, Japonya ve İskandinav ülkelerinde yerel olarak kullanılabilecek. Mücteba Türkiye’ye de girmek istediklerini söyledi.
IslamBox’un üyelerinden Saim Kidvai, artık uygunsuz içerikle karşılaşma endişesi olmadan çocuklarının ya da kendisinin gönül rahatlığıyla TV seyredebildiğini söyledi. Kidvai şöyle devam etti: “Sadece İslam’a uygun programları izlemek sadece bana değil çocuklarıma da çok faydalı oldu. TV’den yayılan olumsuz etkilere maruz kalmak yerine, bilgileri artıyor ve dinlerine daha sıkı yapışıyorlar”.
IslamBox, HudaTV, Islam Channel, Peace TV, el-Cezire gibi 25 kanalın yayınını sağlıyor. İngilizce, Arapça ve Urduca çeşitli kanallara sahip. Kutu radyo kanallarına da erişim sağlamanın yanında, yakın zamanda çocuklar için İslami video oyunları hizmetine de başlayacak.
IslamBox’da sürekli izlenebilecek âlimler arasında, Şeyh Yasir Kadhi, Dr. Zakir Naik, Şeyh Yusuf Estes ve Şeyh Yasir Fazaga sayılabilir. İzlenebilecek programlar arasında Hz. Peygamber’in hayatıyla ilgili diziler, sosyal konular, tebliğ seminerleri, haber programları, belgeseller, spor, çocuk programları ve çizgi filmler yer alıyor.
Bu Ramazan, ABD ve İngiltere’de piyasaya sürülen IslamBox, artık tüm dünyada satılabiliyor. Yakın gelecekte IslamBox, yerel olarak Fransa, Güney Afrika, Japonya, Türkiye ve İskandinav ülkelerine gelecek.
Büyük medya hastalıkları
Çocuklar ortalama senede 1.500 saat TV izliyorlar. Bunun 900 saati okulda. Yani aileleriyle birlikte izlediklerinden çok daha fazla. Bu da izlediklerinin değer sistemleri ve davranışları üzerinde büyük etkisinin ispatı. İnternette yapılacak basit bir aramada TV’nin çocuklar üzerinde kötü etkileriyle ilgili sayısız araştırmaya ulaşılabilir.
Aşırı derecede TV seyreden çocuklar, daha az seyredenlere göre, genelde kilolu, düşük notlara ve kısa dikkat sürelerine sahip ve daha saldırgan davranış gösterme eğiliminde. ABD’de bir çocuk ilkokulu bitirdiğinde TV’de 8 binde fazla cinayet izlemiş, 18’ini geçtiğinde ise 200 bin şiddet sahnesi görmüş oluyor.
Büyük medyada cinsel içerik de gerek dolaylı gerekse de açıktan açığa oldukça yaygın. Ortalama her 10 dakikada bir cinsel içerik TV’de yer alıyor. Bunun neticesinde evlilik öncesi ve evlilik dışı ilişkiler sürekli artıyor.
Her ne kadar TV seyretmenin bu tarz kötü tarafları Müslüman dünyada da olsa da, Batı’da daha fazla seslendiriyor. TV izleminin Müslüman aileler için önem arz eden çok daha farklı yönleri var.
Birçok dizi, ister kaynana gelin, ister karı ve koca ya da ebeveynler ve çocuklar arasında olsun aile içerisinde saygısız ilişkileri betimliyor. Çocuklar pop ve sinema sanatçılarını model alarak onlara benzemeye çalışıyor. Ailelere karşı kaba konuşma ve saygısızlık “alelade” sayılıyor.
Popüler programlar kocaların eşlerini aldatırken ya da evlilik dışı ilişkilerini betimliyor. Gençlerin flört ettiğini ve karşı cinsle olan ilişkilerin romantikleştirildiğini görüyoruz. Dizilerde aşırı bir romantizm yüklenerek gençler aldatılıyor ve gerçek hayattan uzaklaştırılıyor. Böylesi ilişkilerin sürekli ekranda yer alması, kolay etkilenir zihinlerde rasyonelleştirme ve sıradanlaştırmayı getiriyor.
Bu alternatifse, sizi İslami bilgilerle ilgili donanımınızı artırırken, İslam mesajının yayılmasına da yardımcı olacak. Çoğu zaman aile değerli zamanlarını birbirleriyle konuşarak geçirmek yerine farklı odalarda TV seyrederek geçiriyor. Eğer evde tek bir TV varsa, kumandaya sahip olmak için sıklıkla tartışma çıkar.
Televizyon özellikle Kutsal Ramazan ayından büyük bir fitneye dönüşür. İnsanlar değerli zamanı ibadete ve hayır işlerine ayırmak yerine TV izlemektedir. Üzücü olarak en popüler programlar kutsal ayın gecelerinde verilmektedir.
Kişi sanki kendinden geçmiş gibi TV ekranına yapıştığı ve dünyayı unuttuğu zaman, böyle birinin namaz kaçırması şaşırtıcı değildir. Namaz aklına gelse bile, reklâm arasında, program tekrar başlamadan kılmaya çalışır.
TV’yi hayatlarımızdan çıkarmak çok zor olduğunu hesaba katarak neden ailemizi ve kendimizi iyi bir alternatiften mahrum edelim. Allah dilerse sizi İslami bilgiyle donatır ve İslam mesajını yaymanıza yardımcı olur.
Daha fazla bilgi için www.islambox.com bakabilirsiniz.
(Kaynak: Timeturk)
-
enes malikoğlu 14-11-2008 20:56
islami olan herşey kapital bir değer olmaya başladı sanki. her ürünün önüne islami sıfatını koymak iyi niyetli bir tavır mı acaba diye düsünmeden gecemiyor insan
- Medyanın gücü mü, gücün medyası mı?
- Radyo Denge'de Şeyh Said kıyamı konuşuldu (VİDEO)
- Siz cep telefonunuzu bırakınca ne yapıyorsunuz?
- Sosyal medya şirketleri, İslam karşıtlığı şikayetlerine duyarsız
- Kur'an Nesli Tv'de "Ramazan Sohbetleri" başlıyor
- ABD’nin özgür(!) medyasında Filistin haberleri yasak
- ''Ebeveynler dijital okuryazarlık seviyesine sahip olmalı''
- Değişim Tv'de "Adil Şahitlik Görevimiz ve Sorumluluklarımız" başlıklı program
Makaleler
Hava Durumu