Hazine ve Maliye Bakanlığı, “yurtdışından borçlanmak” amacıyla uluslararası sermaye piyasalarında “tahvil ihracı” gerçekleştirdi. Toplamda 250’den fazla yatırımcının ilgi gösterdiği “ihraçta”, tahvilin %60’ı ABD’deki, %23’ü ise İngiltere’deki yatırımcılara satıldı. Sözün özü; Türkiye, ABD’ye “yüksek faiz” karşılığında tahvil “ihraç edip”, karşılık olarak borç “ithal etti”!
3 YABANCI BANKA BORÇLANMAYA ARACI!
Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 2018 yılı dış finansman programı çerçevesinde gerçekleştirilen dolar cinsinden Aralık 2023 vadeli tahvil ihracının sonuçlarına ilişkin detaylar yer aldı. Tahvil ihracı için “Deutsche Bank”, “GoldmanSachs” ve “SocieteGenerale”e yetki verildiği anımsatılarak, söz konusu ihracın aynı gün sonuçlandığı ve 2 milyar dolar olarak gerçekleştiği kaydedildi. İhraç tutarının 23 Ekim’de hesaplara gireceği belirtilerek, “23 Aralık 2023 vadeli tahvilin kupon oranı yüzde 7,25, yatırımcıya getirisi ise yüzde 7,5 olmuştur” denildi.
BORCUN % 60’I ABD % 23’Ü İNGİLTERE’DEN
Hazine ve Maliye Bakanlığı açıklamasında, tahvil ihracına 250’den fazla yatırımcının, ihraç tutarının üç katından fazla talep gösterdiği belirtilirken, “Tahvilin yüzde 60’ı ABD, yüzde 23’ü İngiltere, yüzde 11’i diğer Avrupa ülkeleri, yüzde 5’i Türkiye ve yüzde 1’i diğer ülkelerdeki yatırımcılara satılmıştır” ifadeleri kullanıldı.