
"Hikmet" Arama Sonuçları

Ramazan'ın başlangıcının ayın hareketlerine, dolayısıyla Hilal'in gözetlenmesine bağlanmış olması, Ramazan'ın bir dinamizmle karşılanmasını da beraberinde getiren Rabbani hikmetin bir işaretidir diyebiliriz. Bununla birlikte, Hilal'in gözetilmesi hükmünün "yerelleştirilmesi", İslam'ın evrenselliği ve Müslümanların birliği şiar ve gayesine aykırı düşmektedir, kanaatindeyim.

O okunarak mı, yoksa yaşanarak, hükmedilerek şifa olacak bir kitap mı? Kur’an’ın alfabesini/harflerini mi yoksa bununla beraber anlam, içerik, maksat ve hikmetini mi öğrenecektik?

Bu diyarlardan sessiz sedasız, fakat iz bırakan bir değerli Ahmed Kalkan hocam geçti. Müslümanlara naif ve yumuşak, zalimlere karşı ise dik duruşlu, eğilmeyen ve de hikmetli davranan ve ayrıca da ahlakıyla karşı tarafı düşündüren yapısıyla bir mü’min şahsiyet geçti.

Hikmet, Kur’ân’ın içindedir. Konunun daha iyi anlaşılması için, hikmet kelimesi ile aynı kökten türemiş olan “hekim” ve “ hakim” kelimelerini irdeleyelim...

Şimdi de okulun Sahibini tanıyalım: Rahman, Rahim olan Âlemlerin Rabbi Allah (cc) Kâinatın yegâne sahibi ve yetkilisidir. Büyüklükte eşi ve benzeri yoktur. Kâinattaki her varlık onunudur ve O’nun tasavvurundadır. Hiç kimse O’na hesap soramaz. O her an yaratma halindedir. Asla çocuk edinmemiştir. Öncesi ve sonu yoktur. Doğmamış ve doğurulamamıştır. Kâinatta ki her bir varlık O’na itaat ve tesbih eder. O hüküm ve hikmet sahibidir.

Kurban, bir marketten kredi kartı siparişiyle koli içinde eve teslim edilen bir ‘et’ parçasına indirgeniyorsa, kurban kesmenin hikmetini nasıl bulacak Müslümanlar? Dahası bunun sırf Allah rızası için yapıldığını nasıl idrak edecekler?

Bütün bir güç, kuvvet ve kudretin sahibi, sayısız âlemlerin, sürüp gitmekte olan sonsuz olayların, hakikatine varamadığımız nice bilginin, nice hikmetin yaratıcısı olan Rabbimize hamd etmek, akıl ve irade sahibi olmanın, insan olmanın bir gereğidir.

Kalem-Der'de Cuma Vaazında A. Turgut Ulucak, Müslümanların Gündem ve Algılarını Kim Belirliyor? Cuma Hutbesinde de Ahmed Kalkan hoca İbret ve Hikmet Gözlüğüyle Halimizin Muhasebesi konusunu gündeme getirdiler!

Öncelikle ifade etmek gerekir ki, ilk “Kur’an toplumu”nu oluşturan mü’minlerin hepsi Kur’an’ı anlamak, öğüt almak ve yaşamak amacıyla okuyorlardı. İslami şahsiyeti ve hayatın bütün alanlarını vahiyle inşa etmek amacıyla tertil üzere Kur’an okuyor (Müzzemmil, 73/4; Ahzab, 33/34), Rasûlullah’tan (s) kitabın ve hikmetin eğitimini alıyorlardı. (Cuma Suresi, 62/2; Bakara, 2/129, 151; Âl-i İmran, 3/164). Bütün mü’minler okuyup eğitimini aldıkları Kur’an’dan anladıklarını, fıkhettiklerini hayatlarına taşımaya çalışıyor, birbirleriyle de fikir teatisinde bulunuyorlardı.

Doğru hüküm, doğru yöntem, doğru bilgi ve sağlam bir akıl ile ortaya çıkacaktır. Bu izahlar insanların verdiği hükümler için geçerlidir. Allah el-hakim ve el-âlim olduğu için tüm hükümleri isabetlidir.

İnsanlık, kurban ibadetinin amacını ve hikmetini kaybederek kendi oluşturduğu ilahlara/tanrılara insan kurbanlar sunmaya kadar gitmiştir.

Marmara Üniversitesi Tasavvuf Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç, vahdet-i vücud sapkınlığının öncü isimlerinden Muhyiddin Arabi'nin sapkın yaklaşımlarını içeren "Fusûsu'l-Hikem" adlı kitabının Allah Rasulü tarafından ona yazdırıldığını öne sürdü. Kılıç, Yeni Şafak Kitap Eki'nde yayınlanan söyleşisinde şu hezeyanı dile getirdi: "Peygamberimiz İbn Arabî'nin manasına, rüyasına giriyor ve ona, “Bu kitap hikmetlerin menbalarını, yuvalarını gösteren bir kitaptır, bunu al ve ehline anlat” der. Yani Fusûsu'l-Hikem'in asıl kaynağı Peygamberimizin İbn Arabi'ye mana âleminde bildirdiği bilgilerdir. Bundan dolayı da yoğun bir metafizik vardır kitapta."

Kayseri İktibas Dergisi temsilciliğinde düzenlenen “pazar sohbetleri”nde bu hafta (06 Aralık 2015 pazar günü) ki konuğu sitemiz yazarlarından Hikmet ERTÜRK’ idi.

Hep söylüyoruz: Bir değerin etkisiz kılınması iki şekilde olur diye. Bunlardan birincisi etkisiz kılınmak istenen değerin önüne engel çıkarmak, onu yasaklamak; ikincisi ise cesedini yüceltip anlamını gündemden düşürmek, içeriğini boşaltıp hikmetinden soyutlamak şeklinde tezahür eder.

Çağlayan Adliyesi önünde toplanan Müslümanlar, Cumhuriyet gazetesi ve yazarları Ceyda Karan ile Hikmet Çetinkaya hakkında suç duyurusunda bulunu; Allah Rasulüne (s) yönelik saldırıları protesto etti.

Geçtiğimiz günlerde, Kayseri'deki İlim Hikmet Vakfı tarafı tarafından "Zirvedeki Mankurtlar" kitabının yazarı Ali Kaçar tarafından yapılan konferansa dair notları, Fatih Pala kardeşimizin ağzından dinliyoruz...
Makaleler
Hava Durumu