
"Milliyet" Arama Sonuçları

Dünyadaki tüm dillerin ve renklerin ilahi birer ayet olması hasebiyle müslümanlar olarak kendimizi milliyetçiliklerin dar alanlarına hapsetmemeliyiz.

Bosna Hersek Sırp Kantonu’nda açık alanda namaz kılan Müslümanlara ceza kesildi! Kaynak: Bosna’da milliyetçi Sırplar şimdi de namazı hedef aldı.

Taha Kılınç, Hindu milliyetçiliğini ve İsrail ile Hindistan arasında gelişen ilişkileri analiz ediyor.

Milliyet Gazetesi yazarı Güneri Civaoğlu'nın köşesinde paylaştığı anketin detayları dikkat çekti. Anketten çıkan çarpıcı sonuçlar 'laiklik'in yükselişte olduğunu ortaya koydu.

Din, siyaset, birey algısının dinin aleyhine olarak dönüşüme uğraması; sınırları belirlenmiş toprak parçası üzerinde yaşayan “milletin/ulusun” kolektif bir yaşam ve değerler üzerinden kutsallaştırılması, milliyetçiliğin seküler bir din olarak belirmesine sebep olmuştur.

Hindistan’da yaşayan 200 milyona yakın Müslüman endişeli. Sebebi, Başbakan Narendra Modi’nin izlediği Hindu milliyetçisi politikalar ve bu yönde attığı son adım: Vatandaşlık yasası değişikliği. Peki yasa ne getiriyor?

Kendilerini 'ümmetçi' sanan milliyetçi/muhafazakârların ve kendilerini siyasetçi sanan bürokratların konjonktüre göre kullanacakları bir sebepleri, bahaneleri veya başkaca yüzleri/maskeleri her zaman olmuştur.

Bugün 12 Eylül darbesinin yıl dönümü. Bilindiği üzere cahiliye döneminde "Türk-İslam sentezini esas alan milliyetçilik ideolojisi"nin önde gelen bir müntesibi olan Mehmet Pamak, o süreçte Maliye Bakanlığında Gelirler Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaparken darbecilerin oluşturdukları Danışma Meclisinde Çanakkale Üyesi olarak yer alır.

KALEM-DER Cuma vaazı; Milliyetçiliğe bakış - Ahmet Turgut Ulucak

Milliyet yazarı Tunca Bengin, MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür ile görüştü. CIA'in IŞİD'le bağlantısı olduğunu söyleyen Eymür, "Onların kullandıkları bir vasıta, İslam’dan soğutmak için de yararlanıyorlar" dedi.

PKK'nın Lice merkezli provokasyonları hedefine ulaştı. Türkiye'deki milliyetçi linç psikolojisi tekrar harekete geçmeye başladı.

Demirören Grubu'nun gazetesi Milliyet yeni bir skandala daha imza attı. Milliyet gazetesi bu sene Haccın Kurban'a denk geldiğini yazdı.

Milliyet yazarı Fikret Bila, ABD ve AB'nin Mısır'daki darbeyi ddesteklemelerinin sebebini yazdı: Batı için İsrail'in güvenliği, demokrasiden önemli... Bila'nın yazısını paylaşıyoruz:

Milliyetçilik incelemelerinde çığır açan konu hakkındaki ilk bilimsel yapıt olan ‘Uluslar ve Ulusçuluk’, 1990’lara kadar sosyal bilimler tarafından neredeyse hiç incelenmeyen milliyetçilik konusu hakkındaki ilk ciddi çalışmadır.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, tezkerenin çok yüksek bir oranla kabul edildiğini, MHP'de bazı milletvekillerinin görevleri dolayısıyla oylamaya katılamadığını ifade etti. MHP'nin kendi gerekçesi doğrultusunda bu tezkereye evet oyu verdiğini ve tüm milletvekillerinin tamamının evet oyu verdiğini söyledi.

Baas kelime anlamı ile yeniden diriliş anlamına gelmekteydi.Baas’ın Suriye’deki işlevi ise farklı dini,mezhebi unsurları Arap milliyetçiliği,sosyalizm ve yine buna bağlı olarak seküler-laik bir anlayış altında kaynaştırma hedefini içermekteydi.

Taraf Gazetesi'nden Neşe Düzel Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya'ya, Müslümanlıkla milliyetçiliği, Müslüman’ın milliyetçi olup olamayacağını, Türkiye’de kaç türlü Müslüman dindar olduğunu, zulümle din arasındaki ilişkiyi ve Müslümanların Başbakan’ın söylemleri karşısında neler hissettiklerini, dindarların bir kısmının Uludere katliamının karşısında neden sustuklarını ve bir çok önemli konuları ele alan bir söyleşi gerçekleştirdi.

Sanmayalım ki, yakıştırma yalnızca laiklik kavramındadır! Nitekim ben yukarıda sözünü ettiğim toplantıda laiklik, milliyetçilik gibi kavramların Batı dünyasından iktibas edildiğini, bu kavramların Batı dünyasında reel karşılıkları olduğunu, oysa aynı kavramların ülkemizde ideolojik bir muhteva ihraz ettiğini söylediğimde, toplantı yöneticisi bana itirazla: "İyi ama, demokrasi ve hürriyet kavramlarını da Batı'dan aldık, onları da mı reddetmemiz gerekecek?" sorusunu yöneltmişti. Ben de: "Evet, bu kavramların da kendi asli kültürümüz içinde irdelenmesi gerekiyor" demiştim.

Versus Yayınları arasında çıkan ve sekiz bölüden oluşanbu kitap başlıca milliyetçilik kuramlarını – Ernest Gellner, Karl Deutsch, Miroslav Hroch, Eric Hobsbawm, Anthony Smith, Louis Dumont, John Breuilly, Paul Brass, Guy Hermet ve Liah Greenfeld in geliştirdiği kuramlar – basit ve anlaşılabilir bir biçimde sunuyor. Ele alınan yazarları birbirinden ayıran ve birbirine yaklaştıran unsurların altını çeşitli düzeylerde çiziyor. Bu ayrım ise iki şekilde yapılmıştır; milliyetçiliği biyolojik açıdan tanımlayanlar ve kültürel gelişime bağlayanlar. Her kuramcıya şu beş soru soruluyor: Milliyetçiliği tetikleyen nedir? Milliyetçiliğin failleri kimlerdir? Milliyetçilik nasıl gelişir? Milliyetçilerin kullandığı eylem araçları nelerdir? Milliyetçi güzergâhlar nasıl farklılaşırlar?
Makaleler
Hava Durumu