
"Srebrenitsa" Arama Sonuçları

Bugün, yakın tarihin en büyük vahşetlerinden Srebrenitsa Katliamı’nın 25’inci yıldönümü. 1992’nin bahar ve yaz aylarında Kljuc ve köylerinde Bosnalı Müslümanlara yönelik başlayan katliamlar, 11 Temmuz 1995’ten itibaren Srebrenitsa’da soykırıma dönüşmüştü. Tek suçları Müslüman olmak olan 8 binden fazla insanın savaştan önce birlikte yiyip-içtikleri, aynı köyü ve şehri paylaştıkları, komşuluk ettikleri Sırp caniler tarafından katledildikleri bir soykırıma…

Bundan tam 22 yıl önce (11.07.1995), bütün dünyanın gözleri önünde, Avrupa'nın ortasında; Abd, AB, Nato & Bm’in teşvik, katkı ve himayelerinde, Sırp çetnik katil sürüleri tarafından Bosna&Hersek'in Srebrenitsa kentinde kelimenin tam anlamıyla bir soykırım, bir vahşet, bir katliam gerçekleştirildi.

Avrupa'da, İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen soykırımın yapıldığı Srebrenitsa’da, Sırp aday Mladen Grujicic belediye başkanlığı seçimini kazandı.

BM savaş suçları mahkemesi Srebrenitsa katliamı sanıklarının temyiz başvurusunu neticelendirdi. Sanıklar hakkındaki mahkumiyet kararı değişmedi

Suriye savaşı bütün acımasızlığı ve vahşeti ile devam ederken hayatını kaybeden insan sayısı Uluslararası Af Örgütü, BM ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi raporlarına göre 191 bin olarak açıklanıyor.

Sırp kasap, Serebranitsa katliamını Lahey'deki savaş suçları mahkemesinde savunuyor!

Srebranitsa'da 17'nci yıla girildiği halde, hâlâ topraktan yeni cesetler çıkıyor. Bugün, anma törenleriyle birlikte, çıkan son cesetler de defnedilecek

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladiç'in birliklerince işgal edilmesi üzerine soykırımdan kaçan kurbanların orman yolundan Tuzla kentine ulaşmak üzere kullandığı güzergahta her yıl yapılan ölüm yürüyüşü, bu yıl da Türkiye'den ve dünyanın değişik yerlerinden gelen yaklaşık 10 bin kişininin katılımıyla başladı.

Sırp Kasabı Mladiç'le ilgili davada savcılar, Mladiç'i Bosna'da etnik temizliğe öncülük yapmakla suçladı. Mladiç ise salondaki Srebrenitsalı annelere dönerek boğaz kesme hareketi yaptı

Suriye'nin Humus kentinde iki gazetecinin öldüğü bombandırmandan yaralı olarak kurtulan İngiliz gazeteci Paul Conroy, tanık olduğu katliamı BBC'ye anlattı. "Suriye'de sivil nüfusun sistematik bir şekilde katledildiğini gördüm" diyen Conroy, vahşetin Srebrenitsa ya da Ruanda'da yaşananları andırdığını söyledi.

Avrupa'nın 2. Dünya Savaşı'ndan sonra yaşadığı en büyük katliam olarak kabul edilen Srebrenitsa'da soykırımın 16. anma yıldönümü.

Üç yıl boyunca Sırplar uluslararası hiçbir konvansiyona kulak asmayarak insanlık dışı uygulamalarını pervasızca sergiledi. Soykırım ise savaş başladığından beri Sırpların başvurduğu tek savaş yöntemiydi. Savaşın yaşandığı ilk günden itibaren Bosna genelinde toplu katliamlar yaşanmıştır. Ancak Srebrenica ile Sırp caniler final yapmıştır. Çok sayıda Boşnak kurşuna dizilerek, kazılan çukurlara gömülmüştür.”

“1992’de, 21. yüzyıla girerken uygar Avrupa’nın ortasında Müslümanları yok etmek için ilkel ve barbarca, korkunç bir imha hareketi başlatılmış oldu. Kural tanımayan Sırp ve Hırvat caniler, sahipsiz Müslüman Boşnakların topraklarını bölüşme adına bir katliam başlattılar. Ordular girdikleri her yerleşim yerini yakıp yıkmadan önce yağmalıyordu. Tecavüz ve işkencelerle bu talihsiz coğrafyayı baştan başa eziyorlardı. Sonunda geriye yakılıp yıkılmış köylerde, kasabalarda, çamurlu tarlalarda uzanmış, nehir kıyılarına vurmuş, çukurlara atılmış erkek, kadın, çocuk ayrımı yapılmadan katledilmiş insanların cesetleri kalmıştı.”

Sakarya'da başörtüsü eylemleri 200. haftasına girerken, Doğu Türkistan'daki katliam kınandı, Srebrenitsa katliamı anıldı, ayrıca dünyada yükselen İslam karşıtlığına dikkat çekildi.

Yıllarca Sırpların cinayetlerine sessiz kalan, savaşa müdahale etmeyen batılı emperyalistlerin temel hedefi yeni bir Endülüs olayının yaşanmasıydı. Müslümansız bir Avrupa hedefleniyordu ve bu amaç uğruna Srebrenitsa'da insanlık katledilmişti bundan 13 yıl önce.

Bosna-Hersek'te, korumakla görevli oldukları 8 bin Boşnak'ın Sırplar tarafından katledilmesine göz yuman Hollandalı askerler önceki gün soykırımın yaşandığı Srebrenitsa'yı ziyaret etti.

Tam 12 yıl önce BM güçlerinin güvence vermesi ile silah bırakan 8 bin Srebrenitsalı Müslüman, Sırpların hunharca katliamına maruz kaldı.
Makaleler
Hava Durumu