
"Terim" Arama Sonuçları

Ebu’l-Hasan Ali en-Nedvi’nin Kur’an’a Göre Dört Terim kitabını eleştirmesi sırf eleştiri için yapılmış intibaı vermektedir. Mevdudî’nin dört terimle ilgili oldukça köklü, sağlam, ayağı yere basan tezini asla çürütmemiş, bilakis güçlendirmiştir. Mevdudî ilah, ra., din ve ibadet terimlerinin kökenindeki asli anlamı açığa çıkartıyor, yegâne ilah olarak Allah’ın kozmik alemdeki hakimiyetinin insan hayatında, sosyal hayatta da geçerli olması gerektiğini bu terimlere dayandırıyor. Nedvi ise daha çok namaz ve daha fazla Allah aşkı öneriyor.

Bu noktada ilk akla gelen soru, niçin Yahudilere yönelik Nazi kıyımı, bir topluluğa karşı toplu imha suçunu tanımlama hususunda tüm dünyada genel kabul görmüş “jenosid/soykırım” terimi yerine, “holokost” şeklinde farklı bir terimle ifade edilmektedir sorusu olmaktadır.

İktibas Dergisi 515. sayısı ile okurlarına ulaşırken, bu ayın kapak konusu, geçen ayın önemli gündemlerinden Paris İklim Anlaşması oldu. Bu ayın kavram sayfalarında ise, ıstılahta önemli bir yeri olan Cahiliye terimi ele alınıyor ve kadim ve güncel boyutlarıyla analiz ediliyor.

Böylece İslam’ı ve Osmanlıyı çağrıştıracak bütün terimlerden temizlenen ‘steril’ Çalıkuşu’nu okuyoruz bugün. Bilmekte fayda var diye düşündüm. Bir de Edremit’teki olayın arka planında hangi zihniyetin soyağacı yatıyor, öğrenelim istedim.

Laik düzenin "din kurumu" Diyanet'le temsil edilen "resmi din" organizasyonunun, sürekli olarak gösterimde olan "ölüler dini mizanseni" üzerine kısa bir değini...

Evet, kendimi bildim bileli Filistin’i hep “Filizdin” yani dinin filizleneceği yer olan Filistin devleti olarak telaffuz etmek isterim.

Teklifî hükümlerden biri olan haram; sözlükte "yasak, memnu" demek olup helâlin zıddıdır. Dinî terim olarak ise "Şâriin yapılmasını kesin ve bağlayıcı bir ifade ve üslûpla yasakladığı fiil"dir.

Düşün Yayıncılık, Mevdûdî’nin üç kitabını yayımladı: Hicab, Kurana Göre Dört Terim ve Gelin Müslüman Olalım. Kitapların kapağındaki “tüm eserleri” şeklindeki ifade, bundan sonra Mevdûdî’nin eserlerinin bu yayınevi tarafından yayımlanacağının bir işareti olarak görülebilir. Fakat bahsettiğimiz tercüme girişiminin zanaat kısmında bir takım ciddi sorunların bulunduğu da göz ardı edilemez.

Japoncada “yalnızlık” anlamına gelen “kodoku (孤独)” ve “ölüm” anlamına gelen “şi (死)” kelimelerinin birleşiminden oluşan “kodokuşi (孤独死)” yani “yalnız ölüm” terimi, Japonya’da yalnız yaşadıkları evlerinde vefat eden insanların ölüm biçimini anlatmak amacıyla kullanılmaktadır. Japonya’da evlerinde yalnız başlarına ölen insanların sayısı günümüzde o kadar artmıştır ki bu ölüm biçimi günümüzde Japonya’da ciddi bir sosyal sorun hâline gelmiştir.

Ümmet coğrafyasının bu güzel şehrine yine gitmeyi, Arap, Kürt, Türkmen kardeşlerimle yeniden kucaklaşmayı, muhacir yavrularımızın başlarını okşamayı, onlara sahipsiz olmadıklarını hissettirebilmeyi çok isterim.

İlk bölümde kısa ve özet şeklinde geçtiğimiz seçim süreci ve sürecte yaşananlara bakış açımzı, bu bölümde biraz daha esas çevçeve içerisinde değerlendirmek isterim. Nedir bu esas çerçeve ? Meselenin temeline oturtumaya çalışılan ve Müslüman toplumlara yavaş yavaş sevdirilen demokrasi-özgürlük ikilemi toplum tarafından ne sorguya tutuldu vede bunun İslam hukuku açısından durumu değerlendirildi. Bu batıl yaşam biçimleri ve modelleri İslam toplumlarına sevidirilirken elbette yerel güçlerdende destek alındı, zaten toplumsal yaşam biçimleri o toplumun değer verdiği kişiler eliyle gerçekleşirse toplumun ona itibar etmesi daha kolay ve hızlı olur.

Acaba, İslam devletinin değil de, ‘leviathan’ terimine birebir denk düşen çağdaş demokratik devletin tam bir totaliterizm olduğunu söyleyecek bir babayiğit var mıdır, muhafazakar demokratlar arasında? İslam'ın değil, İslam dışında ne kadar cahiliye ideolojisi varsa, onların zorla yaşatılmaya ihtiyacı vardır. Bunu, kendisini İslam'a nisbet eden her gazeteci-yazarın bilmesi gerekir.

Kur’an'da geçen bazı “vahy” kelimeleri de «Resullere vahyettik» ifadesindeki gibi terim anlamında değil; sözlük anlamında kullanılmıştır. (Arıya vahyettik ve Zekeriyya vahyetti gibi)

“Hedy”: Hediye etmek, göndermek, yol göstermek, izinden gitmek anlamlarına gelen hedy, fıkıh terimi olarak, hac ve umre sırasında Harem’de kesilen kurbanlık hayvanları ve Kâbe’ye hediye olmak üzere Harem bölgesinde kesilen kurbanı ifade eder: Bakara, 2/196; Mâide, 5/2, 95, 97; Fetih, 48/25.

İranlı yönetmen Mecid Mecidi'nin senaryosunu yazdığı ve yönettiği filmin sinema salonlarındaki gösterimi öncesi, Türkçe dublajlı fragmanı yayımlandı.

Venhar Cumartesi seminerlerinde bu haftanın konuşmacısı 'Kur'an'a Göre Dört Terim' oturum başlığı ile Ali Sürer. Seminer 28 Kasım Cumartesi günü saat 19:30'da.

Müslümanların ikrah gördükleri, Din’in daha zecrî tedbirlerle alenen yasaklandığı, kısacası kaba-saba bir zulme maruz kaldıkları dönemlerde küfür, şirk ve tağut gibi terimlerle, aralarına birtakım mesafeler koydukları sistemi, ılımlılık dönemlerinde adeta bir asr-ı saadet iştiyakı ile kabullenmeleri büyük bir çelişkidir. Kur'an, en büyük zulmün şirk olduğunu bildirdiğine göre (Lokman, 13), bugün acaba şirk mi değişmiştir, zulüm mü; yoksa değişen, algılar mı?

Venhar Kur'an Evi'nin 2014 yılı son Cumartesi oturumunun konusu "Futbol Dini". Futbol'a dair farklı bir bakış açısı ile bir okuma gerçekleştirilecek olan sohbetin konuşmacısı ise Metin Mavuşgil olacak... Programın ardından bir de belgesel film gösterimi olacak...

Çevik Bir, İran rejiminin yıkılması için alkol ve uyuşturucu kullanımının teşvikini önerirken, Güven Erkaya’nın YAŞ toplantısı sonrası verilen yemekte, “Rakı isterim” diye tepinmesi, cuntacıların traji komik halini gözler önüne seriyor...
Makaleler
Hava Durumu