
"Uygur" Arama Sonuçları

Çin’in Uygur Türklerine yönelik gayri insani politikalarında büyük veri, yapay zeka, kimlik tanıma ve elektronik gözetim teknolojilerini yaygın ölçüde kullanması; bilgi teknolojilerinin ve dijital kontrol araçlarının otoriter rejimler tarafından, kitleleri totaliter ideolojik amaçları doğrultusunda baskı altına alma, sindirme, kimliksizleştirme ve asimile etme aracı olarak nasıl kullanılabileceğini gösteren dramatik bir örnektir.

Çin yönetiminin, Müslümanların yoğunlukla yaşadığı Uygur bölgesine baskılar bugün pek çok şehirde protesto edildi, Kovid-19 kapsamında bölgede uygulanan eve kapatma zorunluluğuna tepki gösterildi. Okunan bildiride ise, Birleşmiş Milletler’in daha aktif sorumluluk alması istenirken, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın adeta yok hükmünde olduğu vurgulandı.

Coronavirüs bahanesiyle Çin tarafından Doğu Türkistan'da uygulanan sokağa çıkma yasağı ile halkın açlıktan ölüme terk edilmesini protesto eden Uygurlar, İslam dünyasına seslenerek kendilerine sahip çıkılması çağrısında bulundu.

İşgalci Çin hükümetinin Müslüman Uygurlara karşı uyguladığı baskı ve zulüm sınır tanımıyor. Kamplarda yaşanan insanlık dışı uygulamaları gösteren binlerce resmi belge, bir halkın kimliğinin soykırım yöntemleriyle yok edildiğini gösteriyor. Kaynak: Çin polis arşivi Doğu Türkistan'daki zulmü belgelerle ortaya koydu.

İşgalci zalim Çin önetimi, Müslüman mahkumları öldürüp organlarını diğer ülkelerdeki zengin insanlara para karşılığında sattığı bir sistemi yıllardır işletiyor ve bütün dünya yaşananları sessizlikle karşılıyor! Kaynak: Çin, Uygurların organlarını Körfez zenginlerine “Helal organ” diye satmış!

Çin'in Doğu Türkistan'da Uygur Türklerini yok etmek için kurduğu toplama kampları, Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği (ETHR) tarafından 70 sayfalık bir raporla gözler önüne serildi. Bir çok konunun delilleriyle anlatıldığı rapor kan dondurdu.

Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği, Dünya Uygur Kurultayı Vakfı ve başka STK'lar Çin’in Doğu Türkistan’da Uygulamakta olduğu soykırım ve insanlığa karşı suç politikalarını protesto etti, 2022 kış olimpiyatlarını seyretmeme çağrısı yapıldı.

Çin'in işgali altındaki Doğu Türkistsn'da yaklaşık 10 yıl görev yaptıktan sonra ülkeyi terk eden Çinli eski polis memuru, tutukladıkları Uygur Türklerine "suçlarını" itiraf ettirene kadar işkence ettiklerini belirtti.

Fas polisi, İstanbul’dan Kazablanka kentine giden Uygur Müslümanı İdris Hasan’ı Çin’in Interpol aracılığıyla çıkardığı kırmızı bülten nedeniyle gözaltına aldı. Uluslararası Af Örgütü, Çin’e iade edilmemesini istedi.

Uygur Müslümanlarının yaşadığı baskının ardından, yoğun uluslararası eleştirilere maruz kalan Çin yönetimi, ‘mesleki eğitim merkezlerindeki’ tüm ‘öğrencilerin’ ‘mezun olduklarını’ bildirmişti.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin çocuklarını alıkoyduğunu söyleyen Uygur Türkü anneler, seslerini duyurmak için 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde İstanbul’dan Ankara’ya doğru yürüyüşe geçti.

Çin'in Sincan bölgesinin en büyük şehri Urumçi'de kurulan polis otomasyon sistemi tüyler ürpertiyor. Sistem, “istihbarat bilgisi” ile çalışıyor. Ancak istihbaratın elde edilme süreci ve “soykırım gerçeği” dehşete düşürüyor.

İnsan Hakları İzleme (HRW) örgütü, Çin’de Uygurlar ve diğer Müslüman azınlıklara yönelik kovuşturma ve hapis cezalarının sayısında belirgin artış gözlendiğini açıkladı.

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşayan ailelerinden haber alamayan Uygur Türkleri, Çin'in Sarıyer'deki konsolosluğu yakınlarındaki eylemlerine devam ediyor.

Bir çocuk annesi Nursimangül Abdurraşid’in “4 senedir annemin sesini duyamadım. Babam ve kardeşlerim nerede, ne durumda bilmiyorum” dediği konuşmasının TRT ve diğer iktidar kanalları tarafından sansürlenmesi tepkiyle karşılandı.

Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği; Çin ile iade anlaşması ve İstanbul'da yapılan gece baskınları sebebiyle Türkiye'de yaşayan Uygurlara dair endişelerini dile getiren bir açıklama yayınladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, "2020 Olayları 2021 Dünya Raporu"nda Çin'in Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerine, İç Moğolistan ve Tibet özerk bölgelerindeki etnik gruplara yönelik tutumunun gittikçe kötüleştiğini belirterek, Çin'i "1989'da gerçekleşen Tienanmın olaylarından bu yana insan hakları konusunda en karanlık dönemin ortasında olmakla" eleştirdi.

Ailesi Çin’in toplama kampında olan Türk vatandaşı Uygur akademisyen dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Mepa News, Uygur aktivist Arslan Hidayet ile, Doğu Türkistan'da son duruma ilişkin bir özel röportaj gerçekleştirdi.

Çin ve Türkiye arasında 2017 yılında imzalanan "Suçluların İadesi Anlaşması"nı Çin'de Ulusal Halk Kongresi Daimi Komitesi oylayarak kabul etti. Söz konusu anlaşma henüz TBMM'nin oylamasına sunulmazken Türkiye'de yaşamını sürdüren Uygur Türkleri endişeli.
Makaleler
Hava Durumu