
"darbesinin" Arama Sonuçları

Bugün 11 Eylül 2020; yarın da 12 Eylül. Türkiye’de sık sık yapılan darbelerin en büyüğü ve zulmü en kapsamlı olan 12 Eylül darbesinin 40. Yıldönümü. Her on yılda bir darbe yapılması gelenek hale gelen bu ülkede, darbe yapan veya darbe girişiminde bulunan askerlere hiçbir ceza verilmemiştir. Sadece Fetöcüler diye adlandırılan ve darbede nasıl bir rol aldığı hâlâ belirsizliğini koruyan kişilere darbe bahanesiyle, cezası verilemeyen diğer darbelerin de cezası sanki onlara kesiliyor gibi, darbeye hiç katılmayan o grubun üyelerine de büyük cezalar verilmiştir. Evet, bilfiil darbe yapanlara ceza verilmezken, darbeye hiç katılmayan, sadece o cemaate sempati besleyen kimselere en ağır cezaları uygun gördüler. Bir tarafta, sonuçları açısından çok büyük zulümlere sebep olan 12 Eylül darbecilerine hiçbir ceza verilmez veya verilemezken, diğer taraftan başarısız bir darbe girişiminde hiçbir rolü olmayan o cemaatin fertlerine yönelik büyük cezalar verildiğine şahit olduk.

Bugün 12 Eylül darbesinin yıl dönümü. Bilindiği üzere cahiliye döneminde "Türk-İslam sentezini esas alan milliyetçilik ideolojisi"nin önde gelen bir müntesibi olan Mehmet Pamak, o süreçte Maliye Bakanlığında Gelirler Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaparken darbecilerin oluşturdukları Danışma Meclisinde Çanakkale Üyesi olarak yer alır.

15 Temmuz darbesinin figüranlarını yargılayan T.C. darbenin arkasındaki güçleri ve darbenin esas planlayıcılarını görmek ve göstermek istemiyor. Kuklalarla mücadele eden rejim, esas darbecileri teşhis etmek bile istemiyor. Darbenin arkasında Amerika ve İsrail olduğu, onların istihbarat örgütlerinin bulunduğu bütün dünya tarafından bilinir de, Türkiye’de bilmezlikten gelinir.

Yol açtığı acılarla bir ülkenin travma yaşamasına neden olan 12 Eylül Askerî Darbesi’nin üzerinden 36 yıl geçti.

Ankara'da Müslümanlarla Dayanışma Platformu (Genç Birikim(Medeniyet Vakfı)-İLKAV- Kardelen Derneği-Ümran Hareketi-Vahdet) Mısır da birinci yılını dolduran darbeyi protesto etmek ve 1212 İhvan mensubuna verilen idam kararlarını kınamak, ve Mısırlı Müslümanlara destek amacı ile Mısır Elçiliği önünde bir araya geldi.

3 Temmuz kanlı darbesinin ardından Mısır'daki Cunta yönetimi tarafından hukuksuz bir şekilde tutuklanan binlerce İhvan mensubu hapishanelerde maruz kaldığı kötü muamele ve işkenceye dikkat çekmek için yarın açlık grevine giriyor.

12 Eylül askerî darbesinin üzerinden tam 32 yıl geçti. Türkiye, darbenin açtığı yarayı hâlâ kapatamadı.

28 Şubat postmodern darbesinin tartışıldığı iki ayrı TV programına telefonla katılan Aydın Doğan, kendilerinin beyaz kağıt gibi temiz olduğunu idda etti ve Can Ataklı'nın Ertuğrul Özkök ve Zafer Mutlu ile ilgili bir iddiası üzerine "Ya Can kafasında bir senaryo kurdu ya da bunu yapanlar dünyanın en büyük şerefsizleridir" diye konuştu.

1980 darbesinin 'zemheri soğuğunda, 1981 yılının Ocak ayında yayına başlayan İktibas dergisi 32. yılının ilk sayısını ‘kendisi’ne ayırıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Müslüman Öğrencileri, 28 Şubat darbesinin 14. yıldönümünü üniversite kampusunda tank yürüterek protesto ettiler.

Özgür-Der ve TOKAD, 27 Mayıs darbesinin yıldönümü vesilesiyle birer açıklama yaptı. TOKAD adına Ahmet Örs’ün yaptığı açıklamada, halkın değerlerine savaş açan darbeci zihniyetin 27 Mayıstan 12 Mart muhtırasına, 12 Eylülden 28 Şubata oradan da 27 Nisan e-muhtırasına devam ettiğinin vurgulandığı açıklamada Ergenekoncu, balyozcu darbeci anlayışla topyekûn mücadele edilmesi gerektiği vurgulandı.

Mazlumder Bursa Şubesi, 28 Şubat darbesinin gönüllü neferlerinden ve Bursa’daki mimarlarından Vali M. Orhan Taşanlar'ın isminin okullarından silinmesini istedi

8 Şubat darbesinin yıldönümünde İslami kuruluşların ortak organizasyonuyla Beyazıt’ta bir protesto eylemi düzenlendi. Özgür-Der mensupları Saraçhane’de oluşturdukları uzun bir kortejle Beyazıt’a yürüyerek geldiler. İstanbul'un yanısıra Tokat, Çorum, Diyarbakır, İzmir, Ankara gibi illerde de protesto eylemelri vardı.

Akif Emre, 28 Şubat post modern darbesinin asıl sarsıcı etkisinin "Müslüman aydınların fikrî gündemlerinde yaşanan daralma, kırılma ve geri çekilme" şeklinde tezahür ettiğini söyledi

12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 29 yıl geçti. Türkiye'yi tamamen değiştiren müdahale sonrasında 650 bin kişi gözaltına alındı, 1,683 bin kişi fişlendi, 50 kişi idam edildi, 171 kişinin 'işkenceden öldüğü' belgelendi.
Makaleler
Hava Durumu