Burma'da fatura büyüyor: Ölü sayısı 100 bin
Güneydoğu Asya ülkesi Burma'yı (Myanmar) vuran Nergis kasırgasının faturası büyüyor. Kasırgada hayatını kaybeden insan sayısının 100 bine ulaştığı ifade ediliyor.
17-05-2008
Kasırganın adeta yerle bir ettiği bölgede elektrik ve akaryakıt yok. Su sıkıntısı, temel gıda maddeleri ve ilaç sıkıntısı had safhada. Özellikle ilaç ve tıpbi araç yetersizliği sebebiyle afetzedeler tedavi olamıyor. Bu sebeple bölgede salgın hastalık tehlikesinin olduğu ifade ediliyor.
Myanmar’da fırtınanın elinden kurtulanlar, yaşanan felaketin boyutlarını anlatacak kelime bulamıyorlar.
Ülkenin en büyük kenti Yangon'da şiddetli rüzgâr neredeyse bütün ağaçları kökünden söküp atmış. Afet öncesi fotoğraflarına bakınca 50 metre ötedeki evlerin bile ağaçların yoğunluğu sebebiyle görülmediği eski başkentte, şimdi ayakta kalmayı başaran ağaçların çoğunluğunu palmiyeler oluşturuyor.
Şehirde elektrik ve akaryakıt yok
Felaket öncesinde de lüks semtlerin haricinde kalan bölgelerin günde ancak 2-3 saat elektrik alabildiği şehirde enerji yok. Fakat bu duruma alışık olan halk daha önce yaptığı gibi jeneratörlerle elektrik ihtiyacını karşılıyor. Tabii jeneratöre koyacak benzini ve onu alacak parayı bulabilirlerse.
Ülkedeki sıkıntılardan diğeri de akaryakıt. Devlet, haftada araç başına 2 galon (yaklaşık 7,5 litre) olarak karneyle sattığı akaryakıtı da tedarik edemez olmuş. Normalde de ihtiyacını geceleri karaborsadan karşılamak zorunda olan halk, gündüzleri 7.5 litre akaryakıt için kilometrelerce uzunlukta kuyruklar oluşturuyor. Geceleri ise karaborsaya normal fiyatın onlarca katı para ödüyor.
Tayland'ın Pazartesi günü gönderdiği yaklaşık 200 bin dolar tutarındaki akaryakıt yardımı ihtiyacı karşılamaktan çok uzak. Bu sebeplerle taksi ve otobüsle ulaşım fırtınadan beri 10 kat pahalanmış. Eskiden 100 Çad (yaklaşık 10 Ykr) olan otobüs ücreti birden 1000 Çad (1 YTL) oluvermiş.
Ulaşımın önündeki engellerden en büyüğü yolların hala inşaat halinde olması. Rüzgarın kökünden söküp yola devirdiği ağaçları, elektrik direklerini, buruşturulup atılmış kağıt parçalarına dönen reklam panolarını kenara çekip yolu açmak da yine felaketzedelere kalmış.
Gıda az ve pahalı. Yumurtanın fiyatı 7 kat artmış. İlaç ve tıbbi malzeme bulmak artık daha da zor. Bütün bunların üstüne şimdi en büyük tehlike, salgın hastalıkların baş gösterme ihtimali. Şu ana kadar henüz sorun yaşanmamış olsa da, cesetlerin bozulmaya başlaması ve sıcak hava bu ihtimali gittikçe kuvvetlendiriyor. (ihh.org.tr)
- Bir 10 Kasım Mağduriyeti: Dr. Mehmet Arslan Tutuklandı
- İktibas’ın yeni sayısı Bangladeş gündemi ile çıktı
- Diken ve Karanfil
- Hayrola Mahmud Abbas
- Bir milyon yahudi, işgal altındaki toprakları terketti
- Ya Eyyühel Müzzemmil
- Son Seyahatimizden Yansımalar
- Husi: Gazze'ye destek için vurulan gemi sayısı 177'ye çıktı
Makaleler
Hava Durumu