Eğitimde ailenin örnekliği önemlidir
TOKAD tarafından düzenlenen seminerde, ailenin eğitimin asıl kaynağı olduğu hatırlatılarak, yetişen çocukların halinin ana-babanın halini yansıtacağı vurgulandı
23-04-2008
Toplumsal Dayanışma Kültür Eğitim ve Sosyal Araştırmalar Derneği (TOKAD) tarafından düzenlenen eğitimi seminerleri, “Aile Eğitimin Önemi” konulu sunumla devam etti. Salih Gürer tarafından yapılan sunum, sosyal bir yapı olarak ailenin kurulması ve çocuk sahibi olunmasına kadar geçen süreçte dikkat edilmesi gereken hususların hatırlatılmasıyla başlandı. Ailenin çocuk yetiştirmek için ahlaki, samimi ve huzurlu bir ortamı tesis etmesinin önemine değinen Gürer, her alanda olduğu gibi ev içi gündemde Allah’ın rızasını kazanmanın hedeflenmesi gerektiğini ifade etti.
Modern tüketim toplumlarında aile yapısının zedelendiğini ve ortaya çıkan sorunların en çok çocukları etkilendiğini, dolayısıyla Müslüman ailelerin dengeli bir aile yapısı kurarak, çocuklarının eğitiminde rol alması gerektiğini söyleyen Gürer; tevhid merkezli bir eğitim için özellikle anne ve babalara önemli sorumluluklar düştüğünü belirtti. “Uyumlu ve huzurlu örnek bir aile için aile üyeleri birbirleriyle açıkça konuşabilmeli; aile düzenin kurallarında tutarlılık sağlanmalı; ailede dayanışma ruhu canlı tutulmalı; keyfiyeti zengin aile dostları edinilmeli; ev içinde düzenli olarak kitap okunmalı” diyen Gürer, daha sonra çocuk eğitiminde “sevgi, disiplin, para, oyun, cinsellik, iletişim, ve giyim” gibi konularda dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.
Çocukların dini eğitiminde ailenin önemine değinen Salih Gürer, “Dinin ilk öğretmeni ailedir. Aile içinde dinin yaşanması, ibadetlerin huşu içinde ve düzenli yapılması; çocuğun görüp hissetmesine neden olur. Anne-babanın örnekliği, çocuğa geçerek, ona kendisi gibi bir şahsiyet kazandırır. Çünkü çocuk gelişirken başkalarını gözlemler ve onların davranış biçimlerini örnek alır. O halde aileler, “sözlerin yolu uzun, fakat örneklerin yolu kısa ve etkilidir” sözünü unutmadan hareket etmeli, çocuklarına en güzel şekilde örnek olmalıdır. Çocuklara dini duygu ve bilgi kazandırmak için, onların gelişim dönemlerine uygun davranmalıdır. Onlara güzelce muamele etmelidir.” dedi. Gürer, semineri Lokman Suresi’nden ayetlerle bitirdi.
- Müslümanlar Olarak Bir “Bayburt Dâvâmız” Olmalı
- Mallar ve canlarla imtihan
- "Türk-İslam sentezi" nedir, İslami açıdan meşruiyeti var mıdır?
- Kur'an'la Hükmetmeyip Onu Mehcur Bırakanların, Onun Yırtılmasını Kınama Hakkı Var mı?
- Kurumsallaşmakla imtihanımız
- Feminizm bir sonuçtur
- Müslüman, Sistemin İçinde mi Olmalı, Dışında mı?
- Selamun Aleykum Arapça, Günaydın Türkçe mi?
Makaleler
Hava Durumu