Haksöz, toplumsal yozlaşmayı sorguluyor
Türkiye’de giderek belirginleşen yozlaşma olgusunun Müslümanlara yansıyan boyutu ve cahili sistemin ürettiği kirliliklerden nasıl uzak durulabileceği içeriğindeki soruşturmaya Ali Değirmenci, Mustafa İslamoğlu, Yıldız Ramazanoğlu, Şemsettin Özdemir, Ahmed Kalkan, Şefik Sevim ve Adnan İnanç cevap veriyor.
11-06-2007
Haziran 2007 itibariyle 195. sayısını yayınlayan Haksöz dergisi, bu ay “Toplumsal Yozlaşmaya Karşı Sorumluluklarımız” konulu bir soruşturmayı okurlarıyla buluşturuyor. Türkiye’de giderek belirginleşen yozlaşma olgusunun Müslümanlara yansıyan boyutu ve cahili sistemin ürettiği kirliliklerden nasıl uzak durulabileceği içeriğindeki soruşturmaya Ali Değirmenci, Mustafa İslamoğlu, Yıldız Ramazanoğlu, Şemsettin Özdemir, Ahmed Kalkan, Şefik Sevim ve Adnan İnanç cevap veriyor.
Ayrıca bu bağlamda yozlaşmanın Müslüman kadın ve tesettüre yansıyan yönleri Hülya Şekerci’yle yapılan bir röportajla işleniyor.
Bu ayın gündem konusu ise darbe tehditleri ekseninde girilen seçim süreci ve AK Parti’nin tutumu. Darbecilere tavır koymanın öneminin işlendiği gündem yazısı, militarizmi geriletmeye yönelik her çabayı önemsemek gerektiğini, ancak AK Parti’nin militarizme karşı etkili bir tavır geliştiremediğini vurguluyor. Bu bağlamda Bahadır Kurbanoğlu’nun “Bol Korkulu, Bol Senaryolu Darbe Üzeri Az Seçim” yazısını da okumak mümkün.
Genelkurmay muhtırası ve cumhuriyet mitinglerinin “devlet iktidarı”nın halka, halkın İslami kimliğine ve “siyasi iktidarı”na meydan okuması anlamına geldiğini ifade eden Mehmet Pamak’ın, muhtıra ve mitingleri etraflıca değerlendiren yazısının yanı sıra muhtıraya yönelik İslami, sağ, liberal ve sol çevrelerden verilen tepkileri irdeleyen bir başka yazısı da günceli anlamamıza ciddi katkı sunuyor. Aynı konuyu ele alan Beytullah Emrah Önce de “Tükenmez krizler geleceğimizi tehlike altına alıyor!” dedikten sonra sürece nasıl tavır takınmamız gerektiğini tartışıyor. Son Ankara Ulus’taki patlamayı ve akabinde Genelkurmay’ın açıklamalarını Emin Altun değerlendiriyor.
Kur’an Temelli Hayat Dersleri’nde bu ay Rıdvan Kaya’nın “Tebliğde Usul ve Üslup” yazısı dikkat çekiyor. Tebliğ konusuna yaklaşım, yöntem ve nasıl bir üslup kullanmak gerektiğine ilişkin öğretici vurgular bu yazıyla dergi sayfalarına taşınıyor.
Filistin’deki Hamas ve el-Fetih arasındaki çatışmaları kökenleriyle birlikte ele alan Oktay Altın, Filistin’de yaşananların bir iç çatışma değil; ancak dış destekli bir saldırı olarak tanımlanabileceğini ifade ediyor. Lübnan’da Fethü’l-İslam ve Filistin mülteci kamplarına yönelik saldırıların özetlendiği bir yazının yanı sıra dergide Cezayir’deki son seçimler de ele alınıyor. Murat Özer, yazısında soruyor: “Cezayir’de seçim ne işe yarar?”
Yaklaşan ÖSS ve ideolojik eğitimin diğer sorunlarını dergi sayfalarına taşıyan Beytullah Emrah, katsayı sorunuyla birlikte dil sorununun da öneminin altını çiziyor ve ÖSS’yi birçok yönüyle ‘haksız bir rekabet’ olarak tanımlıyor.
Asım Öz, edebiyat yazılarına “Ali Şeriati’de Sanatın Teorik İnşaası” başlığıyla devam ediyor. Öz, düşüncelerini temelde idealist bir duruşla belirginleştirdiğini söylediği Şeriati’nin, sanatı, insanın gerçek değerini dile getirebilecek bir güç olarak gördüğünü ifade ediyor.
Esra Çifci Dindar, İbrahim Sarmış’ın kaleme aldığı ve Ekin’den çıkan “Hz. İsa ve Mesih İnancı” kitabını değerlendirirken Bünyamin Doğruer bu sayıda bir şiirinin yanı sıra bir de denemesiyle yer alıyor.
Derginin arka kapağı tutsaklıklarının 1. yılını dolduran Metin Demir, Mustafa Eğilli ve Hasip Yokuş’un mağduriyetlerine ayrılmış.
İrtibat Tel: 0212 635 40 38
- İktibas’ın Eylül sayısı çıktı
- İktibas’ın yeni sayısı, “Küreselleşmenin Sonu mu?” manşeti ile çıktı
- İktibas Dergisi Haziran sayısı çıktı
- İktibas Dergisi Mayıs sayısı çıktı
- İktibas Dergisi'nin 472. sayısı çıktı
- Genç Birikim Dergisinin Kasım sayısı çıktı
- İktibas Dergisi Ekim sayısı çıktı
- İktibas'ın Eylül sayısı çıktı
Makaleler
Hava Durumu