Helâl gıda, helâl tohumla olur
Yüksek Kimyager Dr. Hilmi Aydın, kendilerini ilgilendirenin tohumun kökeni olduğunu ifade ederek, “Helâl gıdaya helâl tohum lazım, biz bunu sloganlaştırıyoruz” dedi.
15-08-2009
- Türkiye’deki Müslümanların en büyük problemlerinden biri olan “helâl gıda” konusunda çalışmaları ile bilinen Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği’nin (GİMDES), sertifika vermek üzere açtığı ve 3 gündür devam eden ‘helâl gıda denetçisi kursu’nda ‘helâl tohum’ konusuna dikkat çekildi.
Yüksek Kimyager Dr. Hilmi Aydın, katılımcılara Tohum ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) konularında bilgi verirken, “Bizim Peygamberimiz El-Emin sıfatıyla anılıyordu. Bizim de onun takipçisi olarak işimizi dürüst yapmamız gerekiyor. Helâl Sertifika kavramının içini boşaltmayalım. Misyonumuzu en iyi şekilde icra etmemiz gerekiyor. Konuyla ilgili Denetim, İşletim ve Process süreçlerini en iyi şekilde uygulayıp dosdoğru bir iş çıkaralım” şeklinde konuştu. Maddenin aslına baktıklarını belirten Aydın, “Biz maddelerin orijinine bakıyoruz, herkesin dem vurduğu lezzet erozyonu ilk başta tohumdan başlar. Hormon diye dillendirilen şey, bitkinin veya sebzenin aslını değiştirmiyor, sadece olgunlaşmasında etkisi var. Burada önemli olan neslin bozulması; genetiği değiştirilmiş ürünlerde bir daha geriye dönüş yok” dedi.
HELÂL GIDAYA HELÂL TOHUM
Tohumla ilgili bir kitap kaleme alacağını söyleyen Aydın, kendilerini ilgilendirenin tohumun kökeni olduğunu ifade ederek, “Helâl gıdaya helâl tohum lazım, biz bunu sloganlaştırıyoruz” dedi. Aydın ayrıca tüketicinin bu konuda önemli bir rolünün olduğunu vurgulayarak, “Önemli olan yasalar değil, tüketicilerin kaygıları. Eğer ısrarcı bir şekilde davranırsak Yeşillerin Avrupa’da yaptığının benzerini yapabiliriz” dedi.Sınavı geçen katılımcının setifikalı denetçi olacağı kursta katılımcılara; İslâm dini, dinî kavramlar, helâl standart, helâl sertifikalandırma, gıda güvenliği konusunda mevcut uygulamalar, sertifika sonrası uygulama bilgileri ve denetçilik performansı gibi konularda detaylı bilgiler veriliyor.
(Kaynak: Vakit)
- Müslümanlar Olarak Bir “Bayburt Dâvâmız” Olmalı
- Mallar ve canlarla imtihan
- "Türk-İslam sentezi" nedir, İslami açıdan meşruiyeti var mıdır?
- Kur'an'la Hükmetmeyip Onu Mehcur Bırakanların, Onun Yırtılmasını Kınama Hakkı Var mı?
- Kurumsallaşmakla imtihanımız
- Feminizm bir sonuçtur
- Müslüman, Sistemin İçinde mi Olmalı, Dışında mı?
- Selamun Aleykum Arapça, Günaydın Türkçe mi?
Makaleler
Hava Durumu