Helâl gıda imanî bir konudur
Müslümanları yakından ilgilendiren Helâl Gıda konusu, Feshane’de masaya yatırıldı. GİMDES Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, Helâl Gıda Konferansı'nın önemine dikkat çekerek, helal gıdanın “imani” bir mesele olduğunu söyledi.
26-04-2009
Müslümanları yakından ilgilendiren Helâl Gıda konusu, Feshane’de masaya yatırıldı. GİMDES Başkanı Hüseyin Kami Büyüközer, Helâl Gıda Konferansı'nın önemine dikkat çekerek, helal gıdanın “imani” bir mesele olduğunu söyledi.
Büyüközer, “En önemli amacımız helâl gıda sertifikası standardı getirmektir” şeklinde konuştu.
Konferansta konuşan Merve Kavakçı ise, ABD’de yaşayan Müslümanların haram yememek için Yahudilerin Koşer sertifikalı ürünlerini tercih ettiklerini söyledi.
ABD’de yaşayan Müslümanların yediklerinin helal olup olmadığına dikkat ettikleri halde Türkiye’deki Müslümanların böyle bir kaygısının bulunmadığına işaret eden Kavakçı, “Artık Amerika’da sadece helal ürün satan marketler var. Ben içindeki şüpheli maddeler sebebiyle Amerika’da yemediğim peynirlerin Türkiye’de alışveriş merkezlerinde satıldıklarını gördüm. Ümraniye Carrefur’da domuz kıyması ile dana kıymasının yan yana satıldığına şahit olduk. İstanbul Çevresinde 80’in üzerinde kaçak domuz çiftliğinin bulunduğunu biliyoruz. ABD toplumunun yüzde 2’ini oluşturan Yahudilerin Koşer belgeli ürünleri pazarda yüzde 25’lik bir pay elde edebiliyor. Amerikada 7 milyon koşer sertifikalı ürün müşterisi var. Yılda 3 milyar dolar bir pazara hükmediyorlar. Müslümanlar tek ses, tek yürek olamadıkları için bu pazardan gereken payı alamıyorlar” dedi.
İNSANIN GIDA İLE İMTİHANI
İlk insan Hz. Adem ile Havva’nın ilk imtihanlarının gıda ile olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Nutku, Müslüman tüketici ile helal gıda arasına çeşitli engellerin koyulduğuna işaret etti. Nutku, yüzde 98’i Müslüman olan bir ülkede devletin laik olması sebebiyle domuz çiftliklerinin yasaklanmadığını, domuz eti satışının durdurulamadığını belirterek, “Devlet laik olabilir. Ancak laik olmayan bireyler helal gıda taleplerini uygulayacak metodları bulmalıdırlar. Müslüman ile helal gıda arasında, ferdi, ilmi, ictimai, iktisadi ve siyasi engeller konulmaktadır. Helal gıda konusunda sivil toplum kuruluşları çalışma yapabilirler laik devlet ise, bu kuruluşları denetleyerek suistimali önleyebilir” şeklinde konuştu.(Kaynak: Gıda Hareketi.org / Vakit)
- Batıl Uyutur, Îslam Diriltir!..
- İslami bir eğitim...
- Beynimizin neden her gün okumaya ihtiyacı var?
- Nasıl bir eğitim sistemi: Nasıl bir insan?
- Rus uçakları yine yerleşim yerini vurdu
- Kapitalizme karşı insan onuru ve hayatını savunmalıyız
- İslami mücadele yöntemi ictihadi midir?
- Müslümanlara Hacc ve Umre konusunda bir öneri
Makaleler
Hava Durumu