Heniye'nin dasnışmanı: Filistinliler biraz sabretmeli
İsmail Haniye'nin başdanışmanı Ahmed Yusuf, Dünya Bülteni'ne Arap Baharı'nın Orta Doğu ve Filistin meselesi üzerindeki etkilerini anlattı
17-10-2012
Gazze'deki Filistin Ulusal Yönetimi Başbakanı İsmail Haniye’nin başdanışmanı Ahmed Yusuf, Arap Baharı'nın tüm Orta Doğu'daki yapıyı değiştireceğini söyledi, uluslararası politikada önemli bir paradigma değişikliğine yol açacağınının altını çizdi.
Haniye’nin başdanışmanı Ahmed Yusuf, Küresel Forum için geldiği İstanbul'da Dünya Bülteni'ne açıklamalarda bulundu. Orta Doğu'daki Arap Baharı sürecini değerlendiren ve gelecek hakkında umutlu olduğunu söyleyen Yusuf, değişimin Filistin için de yeni bir umut olduğu görüşünde..
"Halkını ezen diktatörlerin değiştiği bir dönemde doğru yönde ilerlediğimizi düşünüyorum. Bu devrim tüm Orta Doğu'daki yapıyı değiştirecek, bölgesel ve uluslararası ilişkilerde, her ülkenin kendi dış politikalarını belirlemesinde bir paradigma değişikliğine neden olacak." diyen Yusuf, Arap toplumunun kendine olan güvenini yeniden kazanacağını, Orta Doğu'da bir güç olacaklarını düşünüyor.
Arap Baharı'nın Filistin'e "ilham ve umut" verdiğini söyleyen Ahmed Yusuf, "İsrail ya da ABD ile Filistin'in aleyhine işbirliği yapan eski rejimler değişmekte ve şimdi rejimleri üzerinde Filistin'e daha fazla destek verecek politikalar için baskı uygulayabilecek Arap sokakları var. Yeni rejimlerin yeni dış politikaları olacağına inanıyorum ve Batı üzerinde Filistin'e karşı daha dengeli bir tavır takınılması konusunda baskı yapabileceklerini düşünüyorum. Ancak biraz beklemek zorundayız, çünkü bu ülkelerdeki durumun, güvenliğin normalleşmesi gerekiyor" diyor.
Arap Baharı sürecinde Filistin meselesinin gündemin arka sıralarına kaydığını kabul eden Yusuf, devrim sürecinin devam ettiği ülkelerin dışardaki sorunlara eğilmek için zamana ihtiyacı olduğuna inanıyor:
Arap dünyasının ya da Müslümanlar'ın gündeminde Filistin meselesi bugün üst sıralarda yer almıyor olabilir ama biz onlar için önemli olduğunu biliyoruz. Bu sadece bir zaman meselesi. Araplar'ın düşünce sistemi Filistinler'in lehine bir değişim gösterecek. Ancak Mısır hala içerdeki mücadelesini sürdürürken, devrimden sonra sıkıntılar sürerken, sınırlarının dışına çıkabilmeleri ve Filistin'e destek olabilmeleri için kendi içlerindeki yapıyı yeniden kurmaları gerek. Aynı şey Yemen, Tunus ve Libya için de geçerli. Bu sadece zaman meselesi.
"SURİYE DİKKAT DAĞITMAK İÇİN TÜRKİYE İLE KRİZ ÇIKARIYOR"
Haniye'nin danışmanı, "Eğer Türkiye kartları doğru oynayabilirse, Arap dünyasına ve Müslüman ülkelere liderlik edebilir" derken, Türkiye'nin Suriye ile gerilen ilişkilerini, Şam rejiminin dikkatleri devrimden uzaklaştırma çabasının bir sonucu olarak yorumluyor.
Ahmed Yusuf, yaşanan son gelişmeleri şöyle değerlendiriyor:
"Suriye rejimi dünyanın dikkatini içerdeki devrimden Türkiye ile çatışan bir ülkeye çevirmeye çalışıyor. Böylece Arap ve Müslüman dünyanın Suriye'deki çatışmaya bakışını değiştirebileceğini düşünüyor. Bence Türk hükümeti zeki ve bu çatışmanın içine çekilmeyecekler. Şam bu savaşı Türkiye ile Suriye arasında bir çatışma gibi sunmaya, sanki Suriye halkı rejime karşı mücadele vermiyormuş gibi göstermeye çalışıyor. Türkiye bir çatışmaya girerse bu Avrupa'nın ve NATO'nun desteği ile olacak, yalnız olmayacaklar ve masraflı bir savaş olacak büyük ihtimalle bir bölgesel savaşa dönüşecek. Ankara bütün bunları hesaplıyor, ve şimdiye kadar gayet akıllıca davrandılar."
Suriye'de yaşanan devrim sürecinin Libya ya da Mısır ile karşılaştığında daha uzun sürmesini batılı güçlerin "korkularına" bağlayan Ahmed Yusuf, "Batı bu devrimin başarılı olması, rejimin yıkılması durumunda bir sonraki devrimin Ürdün ya da Suudi Arabistan'da yaşanacağından korkuyor. Bir çok ülkenin, ABD'nin bu ülkelerde çıkarları var. Dost rejimlerinin Suriye'nin ardından yıkılabileceğinden endişe ediyorlar. Bu yüzden devrim mücadelesini daha kanlı, bilançosu daha yüksek yapmaya çalışıyorlar" şeklinde konuşuyor."
FİLİSTİN'DE BİRLİK
Gazze'deki Filistin Hükümetinin başbakanı Haniye'nin başdanışmanı Ahmed Yusuf, çıkmaza girmiş görünen uzlaşma çabaları konusunda Mısır ve Türkiye'nin arabuluculuğunun önemine dikkat çekiyor.
"Herkes kendi konumu ve görüşünde inatçı davrandığı için maalesef bölünmenin üstünden gelemedik ve birbirimizi kabul edemedik" diyen Yusuf "Türkiye'nin Suriye'deki durumla, Mısır'ın kendi iç problemleri ile meşgul olduğunu biliyorum, ve biz Filistinliler de maalesef siyasi farklılıklarımızı aşabilecek, birlikte çalışabilecek kadar bilge değiliz, ama her geçen gün yaklaşıyoruz. Her geçen gün insanlar bu ayrılık devam ettikçe karlı çıkanın sadece İsrailliler olduğunun farkına daha fazla varıyor. İsrail işgalci uygulamalarına devam ediyor ve Filistin devleti fikri kaybedecek. Uzlaşma için zaman geldi, bizim sadece kardeşlerimizin desteğine ihtiyacımız var" şeklinde konuşuyor.
(Kaynak: Dünya Bülteni)
- Bir 10 Kasım Mağduriyeti: Dr. Mehmet Arslan Tutuklandı
- İktibas’ın yeni sayısı Bangladeş gündemi ile çıktı
- Diken ve Karanfil
- Hayrola Mahmud Abbas
- Bir milyon yahudi, işgal altındaki toprakları terketti
- Ya Eyyühel Müzzemmil
- Son Seyahatimizden Yansımalar
- Husi: Gazze'ye destek için vurulan gemi sayısı 177'ye çıktı
Makaleler
Hava Durumu