İslam davası, bu gençlerin omuzunda yükseldi
İslami hareketi omuzlayan ve İslam davasını ilk günlerinden itibaren canla-başla destekleyerek Hz. Peygamber’e yardımcı olan geniş bir idealist gençler grubu vardı. Müslüman olduklarında çoğu 30 yaşın altında bulunuyordu.
22-02-2014
İslami hareketi omuzlayan ve İslam davasını ilk günlerinden itibaren canla-başla destekleyerek Hz. Peygamber’e yardımcı olan geniş bir idealist gençler grubu vardı. Müslüman olduklarında çoğu 30 yaşın altında bulunuyordu. Bu anlamda İslam’ın bir gençlik hareketi olduğunu söylemek mümkündür.
İslam davasına omuz veren ilk gençler arasında ilk akla gelenleri şöyle sıralayabiliriz:
* Hz. Ali (10 yaş)
* Zeyd bin Harise, Talha (15-17 yaş)
* Abdurrahman bin Avf (17 yaş)
* Sa’d bin Ebi Vakkas (17 yaş)
* Abdullah bin Mesud (15 yaş)
* Abdullah bin Ömer (13 yaş)
* Zübeyr bin Avvam (16 yaş)
* Mus’ab bin Umeyr (18-20 yaş)
* Osman bin Afvan (24 yaş)
* Ebu Huzeyfe (30 yaş)
* Ebu Udeybe bin Cerrah (31 yaş)
Genç erkekler gibi, genç kız ve hanımlar da İslam’ı ilk seçenler ve Hz. Peygamber'in halkasına katılanlar arasında yer alıyorlardı. Fatıma binti el-Hattab (Hz. Ömer’in kardeşi), Hz. Ebubekir’in kızları Esma ve Aişe bunların başında gelir.
Mus’ab bin Umeyr, zengin bir ailenin çocuğu idi. Mekke’de Kureyş gençleri arasında onun kadar müreffeh bir hayat geçiren bir başka genç yoktu. İslam’ı hiç tereddütsüz kabul etti. Müslüman olduğunu öğrenen ailesi onu yakalayıp eve hapsetti. Mus'ab, Hz. Peygamber tarafından Akabe biatları sonrası Medine'yi (Yesrib) irşad amaçlı görevlendiriln ve Medine'de gönülleri fethederek bu şehrin İslam'ın karargahı olmasında büyük emek sahibi olan sahabidir.
Hz. Peygamber (a. s.) henüz 21 yaşında iken Muaz bin Cebel’i Yemen’e vali tayin etmiş, ona vefa ve sevgi duyguları ile davranmıştı.
Yine başka bir genç olan Ebu Huzeyfe, Kureyş liderlerinden inançsız olarak ölen Utbe’nin oğluydu. Babasından sonra Kureyş liderliği kendisini bekliyordu. O bütün servet, itibar ve rahatlığı terk ederek, İslam’ı, birlikte çileyi ve fakirliği seçti.
(İslam ve Hayat'ın notu: Bu yazı, hanımlar.com'da Esma Sayın tarafından kaleme alınan metnin tarafımızca geliştirilmiş halidir.)
- Müslümanlar Olarak Bir “Bayburt Dâvâmız” Olmalı
- Mallar ve canlarla imtihan
- "Türk-İslam sentezi" nedir, İslami açıdan meşruiyeti var mıdır?
- Kur'an'la Hükmetmeyip Onu Mehcur Bırakanların, Onun Yırtılmasını Kınama Hakkı Var mı?
- Kurumsallaşmakla imtihanımız
- Feminizm bir sonuçtur
- Müslüman, Sistemin İçinde mi Olmalı, Dışında mı?
- Selamun Aleykum Arapça, Günaydın Türkçe mi?
Makaleler
Hava Durumu