Kur’an'da Nebi ve Resul kavramları
Hem geleneksel anlayışta çok farklı nebi resul tanımlamaları mevcut hem de günümüzde modernist diye tanımladığımız çizgide farklı nebi resul tanımlaması bulunmaktadır. Her iki tarafın tanımlamaları arasında çok uç farklar mevcuttur. Peki, Kur’an’a baktığımızda böyle bir ayrım var mı? Gelin şimdi birlikte bakalım.
24-01-2018
Geleneksel anlayışta birçok Nebi ve Resul tanımlamaları bulunmakla birlikte biz en çok ortaya atılan üç görüşe yer vereceğiz. Bakalım nasıl tanımlamalar yapılmıştır.
1. Nebî resulden daha genel bir anlam taşır. Nebî Allah’ın belli bir konuya ilişkin bilgileri vahiy yoluyla bildirdiği insandır ve aldığı vahiyleri başkalarına tebliğ etmekle yükümlü değildir. Bu tür vahiyler alan kadın nebîler de vardır. Resul ise daha özel bir anlam taşır, buna göre her Resul Nebîdir, fakat her Nebî Resul değildir.
2. Nebî Allah’ın kendisine kitap ve şeriat göndermediği elçisidir. İnsanları, önceki dönemde veya yaşadığı çağda kitap ve şeriat verilen bir resulün dinine davet etmekle yükümlüdür. Resul ise Allah’ın yeni bir kitap ve şeriat gönderdiği kişi olup önceki resullerin kitap ve şeriatını tamamen veya kısmen geçersiz kılabilir.
3. Nebî Allah’ın sadece müminlere gönderdiği elçi iken resul kâfirleri hak dine davet etmek üzere görevlendirilen kimsedir. (Mâtürîdî, II, 79; İbnFûrek, s. 174; Abdülkahir el-Bağdâdî, s. 154; Fahreddin er-Râzî, XXIII, 49; Teftâzânî, II, 173)
Gelin birlikte bakalım bu tarifler doğru mu?
- Nübüvveti Tevhid Akidesinden Koparmaya Çalışmak!
- Ercümend Özkan ve Hadis anlayışı
- Resuller büyü bozuculardır
- Mekke'yi bir de bu yönden okusak
- Siyer-i Nebî'de Klişeler ve Gerçekler (VİDEO)
- Tağutlar, Peygamberlere niçin karşı çıktılar
- Muhammed Hamidullah’ın Siyer İlmine Katkıları
- Bedir Ehli'nin sünneti ve günümüz
Makaleler
Hava Durumu